• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

AŞI KARŞITLIĞI ÖLÜMCÜL OLAN KIZAMIK HASTALIĞINI HORTLATTI

AŞI KARŞITLIĞI ÖLÜMCÜL OLAN KIZAMIK HASTALIĞINI HORTLATTI
Son yıllarda özellikle siyasi çevrelerin aşı karşıtlığı yaparak yurttaşların kafa karışıklığı yaşaması ve çocuklarına aşı yaptırmaması ölümcül kızamık hastalıklarının patlamasına neden oldu.

İstanbul Aile Hekimleri Derneği Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir, aşı karşıtlığı nedeniyle geçen yıl 2 bin 666 kızamık teşhisi konulduğunu söyledi. Özdemir aşı karşıtlığı yapan kişilerin uzman olmadığını belirterek ailelerin ellerinde imkanları varken çocuklarına aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Dr. Hamza Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamasında 2019 yılında aşı karşıtlığı nedeniyle aşılanmayan çocuk sayısında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekerek ailelerin çocuklarını ölüme terk ettiklerini belirti. Özdemir kızamık aşısının zamanında uygulanmaması nedeniyle çocukların ölümcül ve beyin hasarına neden olacak hastalıklara sebebiyet verdiğini ifade ederek ailelerin çocuklarına aşı yaptırmasının zorunluluk olduğunu ifade etti.

'ELLERİNİZDE İMKAN VARKEN ÇOCUKLARI ÖLÜME TERK ETMEYİN

Aşısızlık oranının toplumda yüzde 5'i geçmesi halinde salgının artacağını belirten Dr. Özdemir, "Türkiye'de aşı karşıtlığı nedeniyle 2019 yılında kızamık salgını sayısı 2 bin 666'ya ulaştı. Bu hastalık nedeniyle ölümler binde 1 oranındadır, şu ana kadar bir ölüm olmaması sevindirici. Kızamık geçiren çocukların 10-15 yıl içerisinde geri dönüşü olmayan, beyinde kalıcı hasara veya ölüme neden olan SSPE hastalığına yakalanma ihtimali bulunuyor. Şu an birkaç ülkede kızamık nedeniyle ölümler var. Ölümlerin başlamasıyla devletler bu konuyla ilgili önlemler alıyor. Elimizde imkan varken çocuklarınızı ölüme terk etmeyin" uyarısında bulundu.

'AŞI BİREY İÇİN DEĞİL, TOPLUM İÇİN YAPILIYOR'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Songül Yalçın da, artan aşı karşıtlığına ilişkin uyarıda bulundu.

AŞI OLMADIKLARI İÇİN HASTA OLAN ÇOCUKLAR ZAYIF OLANLARA HASTALIK BULAŞTIRIYOR

Aşılamanın belli hastalıkları kontrol altına almak için tıp tarihindeki en iyi silah olduğunu söyleyen Yalçın, "Aşılar sayesinde çiçek hastalığı artık tamamen yok oldu. Çocuk felcinde ise tip 2 ve 3 yok olurken, yalnızca tip 1 ile mücadele ediliyor. Ancak aileler, 'Artık nasıl olsa gözükmüyor' diyerek aşı yaptırmaktan kaçınıyor. Aşı birey için değil, toplum için yapılıyor. Aşı olmadıkları için hasta olan çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere hastalıklarını bulaştırıyor" diye konuştu.

ŞU AN EKSİK AŞI NEDENİYLE KIZAMIK SALGINI VAR

Aşı karşıtlığının sansasyonel haberlerle artırıldığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Şu an eksik aşı nedeniyle kızamık salgını var. Çocuklarda kızamık tedavi edilse dahi 5-10 yıl sonra beyinde kalıcı hasara yol açabiliyor. Karaciğer kanserinin en büyük sebebi olan Hepatit B'nin, aşıyla önüne geçilmeye çalışılıyor. Bitkisel ürünler ile hiçbir hastalığı önleyemezsiniz. Son 4-5 yılda ülkemizde ve dünyada aşılanmayan çocuk sayısında artış var. Önemli olan aşılama yapılmayan kişilerin sayısı değil. Ancak bu kişiler nedeniyle toplumda hastalıklar ve ölümler artacaktır. Aşı karşıtlığını popüler hale getirenler, kendi çocuklarına aşı yaptırıyor. Aşılamanın azalması kimlere yarıyor bunu görebiliyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.