• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

FRANSA'DA TARTIŞMA YARATAN ARAŞTIRMA; SİGARA KORANAVİRÜSÜ ENGELLİYOR

FRANSA'DA TARTIŞMA YARATAN ARAŞTIRMA; SİGARA KORANAVİRÜSÜ ENGELLİYOR
Fransa'da yapılan bir araştırma göre nikotinin covid-19'un vücuda yapışmasını engellediğini ve sigara içenlerin virüse karşı daha iyi korunduğunu ortaya koydu. Araştırma tartışmaları beraberinde getirirken bilim insanları ise aynı görüşte değil.

 

KORUMAYI SAĞLAYAN MADDE NİKOTİN Mİ?

Fransa’da yapılan araştırma, nikotinin COVID-19’a karşı koruma sağladığını varsayıyor. College de France’da öğretim üyeliği yapan Changeux, bu hipotezi “Nikotin, COVID-19 tarafından kullanılan hücre reseptörlerine [ACE2] yapışarak oraya virüsün yerleşmesini önlüyor” diyerek açıklıyor.

BİLİM İNSANLARI AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL

COVID-19 kapsamında risk grubunda bulunanlar arasında sigara içenler de var. Çin Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, sigara içenlerin Covid-19 sürecini zor ve uzun sürede geçirdiğini belirtirken, ölüm riskinin de arttığını gösteriyor.

SİGARA İÇENLER KORANAVİRÜSÜ DAHA AĞIR GEÇİRİYOR

Buna karşın Fransa’daki Pasteur Jean-Pierre Changeaux Enstitüsü’nde araştırma yürüten nörobiyologlar ise, Covid-19’un yol açtığı enfeksiyonların nikotin bantları ile engellenebileceğini düşünüyorlar. Diğer bir deyişle araştırmanın iddiası, sigara içenler hastalığa yakalanınca daha ağır geçirse de onların hastalığa yakalanma oranı daha az.

Ulaştıkları sonuçların Çin’de yapılan araştırmaya uymadığını belirten Fransız araştırmacılar, kayıt altına aldıkları Covid-19 hastaları arasında sigara içen oranının oldukça düşük olduğunu belirtiyorlar.

500 COVID-19 hastası ile yapılan bu araştırmada, 150 kişinin hafif rahatsızlıklara sahip olduğu ve geri kalan 350 kişinin hastanede yattığı ifade ediliyor. Araştırmayı yürüten iç hastalıkları uzmanı Zahir Amoura, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada verileri toplanan hastaların sadece yüzde 5’inin sigara içtiğini söylüyor. Dolayısıyla yaş ve cinsiyet dağılımlarını da hesaba katarak toplumda sigara içenlerin genel oranına bakıldığında, sigara içen COVID-19 hastalarının genele oranla yüzde 80 daha az olduğu görülüyor.

SİGARA İÇENLERİN İÇMEYENLE ORANLA BU HASTALIĞA DAHA AZ YAKALANIYOR

Benzer bir sonuç, daha önce İtalya’da Giuseppe Lippi ve ekibinin yaptığı başka bir araştırmada da yer alıyor. Avrupa İç Hastalıkları Dergisi’nde yayımlanan bu araştırmanın sonuçları, sigara içenlerin içmeyenlere oranla bu hastalığa daha az yakalandığını gösteriyor.

HASTALARA NİKOTİN BANTLARI TAKILACAK

Fransız araştırmacılar, vücudun enfeksiyona karşı mücadelesinde nikotinin işe yarayabileceğine dair hipotezi insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor.

Reuters ajansında yer alan habere göre, deneme sürecinde bir grup sağlık çalışanı ve hastaya nikotin bandı takılırken ikinci gruba plasebo bant uygulanacak. Ardından iki grubun virüse ne şekilde tepki verdiği karşılaştırılacak.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Araştırmada, nikotin sayesinde hücrelerin içine COVID-19’un girmesinin engellendiği ve canlılarda yayılmasının önlendiği sonucuna varılıyor. Bu hipotez, Paris’teki La Pitie-Salpetriere Hastanesi’nde şu anda araştırılıyor.

ACE-2 RESEPTÖRLERİ NE İŞE YARIYOR?

Bilim insanları arasında, ACE2 reseptörlerinin bloke edici etkisine dair ortak bir görüş yok.

ABD’de Virginia-Fairfax’te çalışan James L. Olds ve Nadine Kabbani, bu konuda farklı görüşe sahip iki nörolog. 18 Mart’ta FEBS Dergisi’nde sonuçları açıklanan araştırmaları, nikotinin hücre reseptörlerini olumsuz bir şekilde tetikleyebileceğini ortaya koyuyor.

Dolayısıyla, nikotin sayesinde COVID-19’in hücrelere temasının daha kolay olabileceğinden şüphelenen bilim insanları da var. Bu durum, özellikle sigara içenlerin neden bu hastalığı daha zor geçirdiğini açıklıyor olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.