• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

İMAMOĞLU:'' BOSNA'DA YAŞANAN BÜYÜK KATLİAMI HİÇBİR ZAMAN UNUTTURMAYACAĞIZ''

İMAMOĞLU:'' BOSNA'DA YAŞANAN BÜYÜK KATLİAMI HİÇBİR ZAMAN UNUTTURMAYACAĞIZ''
Kartal Belediye Başkanlığı Bosna’nın Srebrenitsa kentinde 25 yıl önce Boşnaklara yönelik yapılan katliamın yıl dönümü nedeniyle Kartal ‘da anma töreni düzenledi.

Törene; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel İTO Başkanı Şekip Avdagiç Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erdem ve Yönetimi, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu,CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah, CHP Pendik İlçe Başkanı Doğan Çakmak,İYİ Parti Pendik İlçe Başkanı  Süleyman Turan, CHP Kartal Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütleri yer aldı.

imam.jpg

Anma töreninde kısa bir konuşma yapan  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Bosna’da yaşanan soykırımın asla unutulmaması gerektiğini belirterek 25 yıl önce yaşanan büyük katliamın yüreklerde yer ettiğini söyledi.

107720225-2203940853082953-6293342307964380220-o.jpg

BU TÜR İNSANLIĞI UTANDIRAN ACI OLAYLAR UNUTTURULMAMALIDIR

İmamoğlu; ''Bu tür insanlığı utandıran acı olaylar unutturulmamalıdır. Zira unutturulduğu taktirde herhangi bir dönemin yöneticileri başka bir coğrafyada başka bir katliamı  ortaya koyabilir. Bu manada 25 yılın en acı soykırımı bizim için çok çok mühim. İstanbul kenti yüzbinlerce Balkanlardan göç etmiş hemşehrilerimizin yaşadığı bir şehrimiz. Özellikle bunun büyük bir bölümünü ise Boşnak hemşehrilerimiz kapsamaktadır.

Dolayısıyla, mutlaka ve mutlaka unutturulmaması adına buradaki kıymetli hemşehrilerimizin, derneklerimizin  sivil toplum kuruluşlarımızın ışığında biz ne yapabiliriz ve bu sürecin her daim hafızalarda taze kalmasına adına nasıl bir süreç işletebiliriz diye çalışmamız gerekir.

Ben bizzat yerinde bu acıyı hissettim. Kıymetli dostlarımla 2019’un sonlarına doğru Saraybosna ziyaretimiz oldu. Rahmetli İzzet Begoviç’in kabrini ziyaret ettik. Şehitlerimizin kabrini ziyaret ettik ve hep birlikte dua ettik.Hep birlikte bizlere bu süreci yaşatanları kınadık.

İSTANBUL BU TÜR ACILARI KIYISINDAN KÖŞESİNDEN İZLEYEMEZ

Ama kınamayla kalmamanın felsefesi gerçekten bunu bir insanlık dersine dönüştürmek,insan sevgisine dönüştürmek dünyaya bir mesaj vermek konusunda da el birliği ve  güç birliği yapmalıyız. İstanbul’un bir başka pozisyonu gerçekten coğrafyası adına, geniş coğrafya adına bir merkez olması bakımdan bu tür olaylara duyarsız kalamaz, bu tür süreçlerde kıyıdan köşeden izleyemez.

BALKANLARLA İLGİLİ HER ZAMAN HASSAS OLUP ONLARIN HAKLARINI GÖZETECEĞİZ

Ve aynı zamanda nerede olursa olsun bir sorun var ise bir sıkıntı var ise ki özellikle Balkanlar bizim ata diyarımız o topraklarda var olan her hususa duyarlı olmak zorunluluğumuz vardır. Bu manada bu kadim şehrin şehri emini olarak mutlaka ve mutlaka Balkanlarla ilgili her zaman hassas olacağımızı her daim oradaki dostlarımızı Müslüman kardeşlerimizi ve de kıymetli hemşehrilerimizin yakınlarını akrabalarını gözeteceğimiz bizim daimi ve esas sorumluluklarımızdan birisidir.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KATKI SUNDUK SUNMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ

Bu manada pandemi döneminde de yanlarında olmaya katkı sunmaya çaba gösterdik, gösteriyoruz ve  buna devam edeceğiz. Bu sadece yardımlaşma kültürünün değil başka hususları da içinde derin bir felsefe taşıyarak aslında İstanbul’un nasıl bir çekim gücü olduğunu bir çok duyguda bir çok iyi uygulamada özellikle demokraside özellikle özgürlükte barışta huzurda nasıl bir ana merkez olduğunu hissettirebilecek uygulamaları ile belki de en yakın köprüyü kuracağı toprakların başında da yine Balkanlar gelmektedir.

BU GÜN BU ACIYI DERİNDEN HİSSEDİYORUM

Ben bu gün bu duygularla buradayım. Gerçekten bu acıyı bu gün çok derinden hissediyorum, Gerçekten o kadim toprakların ata yadigarı olduğunun bilincinde birisiyim. Orada yaşanan o acıları hiçbir zaman unutmayacağımı da hisseden bir insanım. Bütün bu duygular soydaşlık veya aynı dini ve aynı inancı taşımaktan da mütevellit değildir. Aynı zamanda biz özellikle Anadolu kültürünün kucaklaşmanın önce insan olup insana saygı duyup insanı sevmenin ve de inancımız gereği insanı sevmek yaradanı sevmektir duygusuyla biz oradaki soykırımı hissediyoruz ve hissetmeye de devam ediyoruz.

ALLAH HİÇBİR TOPLUMA BÖYLE BİR ACI BİR DAHA YAŞATMASIN

Tekrar soykırımın ve bu katliamın 25 yılında bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun Allah hiçbir topluma hiçbir insanlığa hiçbir kitleye böyle bir soykırım böyle bir acı böyle bir katliam yaşatmasın.Bütün duamız bütün insanlığa ve bütün dünyayadır. Ve de gerçekten demokrasi ve özgürlük çığırtkanlığı yapan bir kısım ülkelerin bu sürece olan duyarsızlığı da dünya tarihine bir kara leke olarak geçmiştir.

Bu manada İstanbul ve Türkiye Cumhuriyeti olarak bu kadim toprakların kıymetli bir merkezi ve Türkiye Cumhuriyeti olarak bir çok hususta önderliğini yapma mecburiyeti olan ülke olarak yanlarındayız unutmayacağız ve unutturmayacağız’’dedi.

BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL:AMACIMIZ ACILARIN UNUTTURULMAMASINI SAĞLAMAKTIR

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel Bosna'da yaşanan soykırımının insanlık suçu olduğunu belirterek soykırımda hayatlarını kaybeden tüm Boşnak halkına Allahtan rahmet dilediğini söyledi.

2-230.jpg

Programda konuşma yapan Başkan Yüksel "Şu yanımda görmüş olduğunuz katliamın ardından yapılan anıtı geçtiğimiz yıllarda benden önce belediye başkanlığı yapan sevgili Altınok başkanımızla beraber yapmıştık. Ben de belediye başkan yardımcısıydım. O süreçten itibaren her yıl düzenli olarak burada bu anma törenini gerçekleştiriyoruz.

Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda dostlarla birlikteyiz. Fakat önceki yıllarda binlerce Boşnak kardeşimizle burada bu anmayı gerçekleştirdik. Bir amacımız vardı hem buna dikkat çekebilmek, hem bir daha böyle büyük acıların yaşanmaması için bunların unutturulmamasını sağlamak, yeni nesillere bunları aktarmaktı amacımız. Keza Kartal'da Pendik'te yakın çevremizde birçok Boşnak dostumuz var.

Balkan ve Rumeli camiası var bu sürece sahip çıkan. İstanbul Ticaret Odası başkanımız da seslendirdi, birçok katliam var geçtiğimiz yıllardan. Bu en önde olanı en göz önünde olanı, en can acıtanı. Ben bir daha böyle katliamların yaşanmaması için göstermiş olduğunuz duyarlılığa çok teşekkür ediyorum" dedi.

2-229.jpg

Bosna'da yaşanan katliamın yıl dönümünde kısa bir konuşma yapan Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erdem tüm dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık dışı soykırıma Avrupa'nın seyirci kaldığını belirterek Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yaşanan soykırımla ilgili gereken yaptırımları uygulamasını istediklerini belirtti.

 Anma töreni sona erdikten sonra Kartal Meydanı'nda bulunan  Srebrenitsa Soykırımı Anıtına karanfiller bırakıldı.

Haber/ Hatice ODABAŞ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.