• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

TÜİK'İN VERİLERİNİ ÇÜRÜTEN ENFLASYON GERCEĞİ;GIDA ÜRÜNLERİ ZAM ŞAMPİYONU OLDU

TÜİK'İN VERİLERİNİ ÇÜRÜTEN ENFLASYON GERCEĞİ;GIDA  ÜRÜNLERİ ZAM ŞAMPİYONU OLDU
TÜİK yıllık tüketici enflasyon oranını yüzde 19.25 olarak açıklamış olsa da gıda fiyatları başta olmak üzere temizlik maddelerine gelen zam oranları yüzde 100'ün üzerine çıkmış durumda.

 

Fahiş gıda enflasyon karşısında günden güne fakirleşen  yurttaşlar hükümetin bu konuda gerekli adımları atmamasından şikayetçi... Marketlerin keyfi zam uygulamaları karşısında çaresiz kalan yurttaş her gün değişen etiket fiyatlarına isyan edecek boyuta geldi. İktidar ise fahiş fiyat denetimlerinin üzerine gidileceğini belirtirken market raflarında gıda başta olmak üzere temizlik malzemelerine uygulanan fahiş zamlar vatandaşın alım gücünü eritmeye devam ediyor. 

HAYAT PAHALLILIĞI MARKETLERİN TÜM REYONLARINDA KENDİSİNİ HİSSETTİRİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere tüketici enflasyonu yıllık yüzde 19,25’e yükseldi ve Nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 29 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda. Ancak hayat pahalılığı marketin bütün reyonlarında kendisini hissettiriyor. Sabundan diş macununa, şampuandan temizlik malzemelerine tüm ürünlerin fiyatları cep yakıyor.

Herkesin evine giren ancak sık alınmadığı için yaşanan fiyat artışı pek hesaplanmayan ürünlere göz attık. TÜİK, tüketici fiyat endeksi verilerine göre temizlik, hijyen ve kişisel bakım ürünleri arasında son 6 yılda fiyatı en çok artan ürün grubu yüzde 289 ile her türlü ev temizlik aletleri. Örneğin genellikle ikili veya üçlü paketlerde satılan yüzey temizleme paspasının fiyatı en az 30 liradan başlıyor. Çeşitli özelliklerle birlikte paspasın fiyatı kabararak 60 liraya kadar çıkabiliyor.

TEMİZLİK ÜRÜNLERİ YÜZDE %102 ARTTI

TÜİK’e göre ise bu kadar pahalı değil. Madde sepetinde her türlü temizlik aletlerinin ortalama fiyatı 2015 yılında 6,42 lirayken bu yıl 25 lira olarak hesaplanıyor. Temizlik salgınla birlikte daha da önem kazandı. Öyleki yeni, alkol bazlı temizlik ürünleri satışa sunuldu. Ev temizliğinin vazgeçilmezi olan yüzey temizleyiciler, çamaşır ve bulaşık deterjanlarının fiyatı da fark etmeden artıyor. Uzun sürede tüketilen bu ürünlerde yaşanan fiyat artışları dikkat çekici boyutta. TÜİK’in enflasyon sepetinde bulaşık için temizlik ve bakım ürünlerinin 6 yıldaki fiyat artışı yüzde 173, çamaşır için temizlik ve bakım ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 69, hijyenik zeminler için temizlik ürünlerindeki artış ise yüzde 102

EV ALETLERİNİN TAMİRİ DE ZAM ŞAMPİYONU 

Alım gücü azalan yurttaş eski kıyafet ve eşyalarını tamir etmeye başladı. Eski kıyafetini alıp terzinin yolunu tutan yurttaşlar küçük tadilatlara bile 20 lira veriyor. TÜİK’e göre giysi tamir ücretleri ortalama 10 lira civarında. Ancak 2015 yılında bu rakam yaklaşık 5 liraydı. Aradan geçen 6 yılda tamirat fiyatları yüzde 119 oranında artmış durumda. Benzer durum ev aletlerinin tamiri için de geçerli. Hem malzeme hem işçilik ücretlerinde ciddi artışlar yaşanıyor. TÜİK’te ev aletlerinin tamiri ortalama 270 lira olarak ifade ediliyor. Ancak 6 yıl önceki fiyatı ise 60 olarak belirtiliyor. Ev aleti tamirine yüzde 350 zam gelmiş.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.