• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

TÜRKİYE'DE 18 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN YARISI AŞILANDI

TÜRKİYE'DE 18 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN YARISI AŞILANDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 18 yaş üstü nüfusun yarısının tam doz veya ilk doz aşısı tamamlandı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da İstanbul’da 9,5 milyon insanın aşılanmasını belirterek, “Şu an 6,5 milyonunu aşıladık, 3 milyonu kaldı. Bunu da temmuzun ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız. Bayram gibi bayram yaşayacağız inşallah” dedi. 

Türk TORAKS Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, aşılamada genç kalındığına vurgu yaparak, “Madem bu kadar aşı alabiliyor ve yapabiliyorduk, neden daha önce bu noktaya gelemedik ve önlenebilir bir sebepten sağlık çalışanlarımızı ve vatandaşlarımızı kaybettik?” diye sordu. Prof. Dr. İtil, yazılı açıklamasında şunları da kaydetti:
“Keşke baştan itibaren etkin ve hızlı bir aşılama stratejisi oluştursaydık ve bu kadar geç kalmasaydık. Diğer yandan toplumda aşı olmak konusunda tereddütler devam ediyor. Aşı kararsızlığını ortadan kaldırmak için acilen bir halk eğitim ve ikna kampanyası düşünülmeli. Toplumun yüzde 70’i aşılanmadıkça önlemlerin gevşetilmesi akıldan bile geçirilmemeli.”

Günlük aşılamada her gün yeni bir rekora imza atan sağlık emekçileri ise bakanlığa, “Bizi daha fazla tüketmeyin” diye seslendi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan açıklamada, özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Günde 1,5 milyonu bulan aşılama sayıları çok sevindirici; ama bunu yaratan emeğin yok sayılması kabul edilemez. Bu sayılara ulaşılmasını sağlayan, uygun ve güvenli olmayan aşı odalarında durmadan, dinlenmeden hatta yemek bile yiyemeden çalışan sağlık emekçileridir. Sağlık kurumlarının önündeki kuyruklar, sadece sosyal medyada duyarlı yurttaşların dert edeceği bir durum değildir. Bakanlık eliyle bir planlama yapılmalı.”

SES’in açıklamasında, şu talepler sıralandı: “Acil olmayan sağlık hizmet sunumları derhal ertelensin. Aşı çalışması, sağlık emekçilerinin tek ve öncelikli sorumluluğu olsun. Bu yoğunluğa rağmen, her şey normalmiş gibi, yerine getirilemeyen rutin işlemlerden kaynaklı Aile Sağlığı Merkezlerine yönelik mali ve idari yaptırımlar sonlandırılsın. Tüm sağlık emekçilerinin hakları teslim edilsin.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.