EĞİTİM KURUMLARI TARİKATLARA EMANET EDİLDİ
Eğitim Politikası Uzmanı Dr. Esengül Balcı'nın 2018'de hazırladığı rapor eğitim kurumlarının cemaatler tarafından yönetildiğini ortaya koydu. Tarikat ve cemaatlere bağlı okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 210 binin üzerinde...

06 Ağustos 2019 Salı 09:11
Eğitim politikası uzmanı Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018’de hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2,6 milyondan fazla kişinin bir tarikat ya da cemaatle organik bağı bulunuyor. Bir tarikat ya da cemaatin mensubu olduğunu ifade edenlerin yüzde dokuzu, "ılımlı İslam" tabirini reddediyor ve İslam’ın özünün cihat olduğuna inanıyor.
Balcı’nın saha çalışmasına göre, Türkiye’de belli başlı 30 tarikat ve onlara bağlı 400 kol bulunuyor. Sadece İstanbul’da açıktan faaliyet yürüten tekke sayısı 445.
Siirt, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman, Van, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Muş, Bitlis, Gaziantep ve Şanlıurfa’da ise cemaat ve tarikatlara ait 800’ün üzerinde faal medrese bulunuyor. Araştırmada ayrıca, İstanbul’da "apartman medresesi" olarak kullanılan yer sayısının bilinmediği belirtiliyor.
Rapor, AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte şehir merkezlerindeki medreselerin sayısının hızla arttığına, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Kuran kurslarının artık dernek çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekiyor.
"10 bin özel okulun üçte biri tarikatlarla ilişkili"
Tarikat ve cemaatlerin örgütlenme ya da taraftar kazanmak için kullandığı yöntemlerden biri eğitim kurumları açmak. Gülen yapılanması da lise, üniversite ve dershaneleriyle kendisine pek çok taraftar bulmuş, sonrasında bu öğrencileri bürokrasinin içine yerleştirmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 10 bin 53 özel öğretim kurumu bulunuyor. Balcı’nın raporuna göre, bu kurumların üçte biri bir tarikat ya da cemaat ile bağlantılı. Tarikat ve cemaatlerle bağı olan okullarda öğrenim gören öğrenci sayısıysa 210 binin üzerinde.
AKP hükümeti 2014 yılında kanun değişikliği yaparak özel okullarda öğrenim gören öğrencilere eğitim desteği vermeye başlamıştı. Buna göre 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında destek alacak öğrenci sayısının her yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenmesine karar verildi.
Kanun değişikliğinin yapıldığı ilk yıl destek verilecek öğrenci sayısı 250 bin olarak belirlenmişti. Balcı’nın raporuna göre tarikat ve cemaatlere ait özel okullarda okuyan öğrenciler için devlet 898 milyon 800 bin lira ödedi.
Yine rapora göre Türkiye’deki dört binin üzerindeki özel öğrenci yurdunun 2 bin 480’i de bir tarikat ya da cemaat ile bağlantılı.
Türkiye’de faal olan başlıca tarikatlar Nakşibendilik, Kadirilik, Rufailik, Mevlevilik ve Halvetilik olarak sıralanıyor.
Bunlardan en kalabalığı olan Nakşibendiler; Menzil, İsmail Ağa, İskenderpaşa ve Erenköy Cemaati çatısı altında dört farklı kolda faaliyet yürütüyor.
Diğer büyük cemaatlerden Süleymancılar, Işıkçılar ve Nur Cemaati ise Nakşibendilikten ayrılıp cemaatleşen yapılar. Nur Cemaati’nin kendi içerisinde 44 ayrı kolu bulunuyor. Gülen yapılanması ise Nurcuların kollarından biri.
İlahiyatçılara göre, cemaatler modern zamanlarda ortaya çıkan yapılar. Tarikatlar ise kökenlerini mutlaka Muhammed Peygamber’e dayandırıyor.
"Tarikatların uymak zorunda olduğu ilkeler var"
İslam tarihi üzerine araştırmalar yapan yazar Aydın Tonga, "tarikat"ın Allah’a ulaşmak için izlenen yol anlamına geldiğini söylüyor. Tonga, buna bağlı olarak tarikatların uymak zorunda olduğu ilkeler zinciri bulunduğunu söylüyor. Bunlardan en bilineni ise dünya nimetlerinden kendini soyutlamak ve dinin tüm emir ve yasaklarını yerine getirmek.
Fakat günümüz Türkiyesi’ndeki tarikat ve cemaatlerde bunu görmek pek mümkün değil. Özellikle "Zenginler tarikatı olarak" bilinen Erenköy Cemaati, Süleymancılar, Menzil ve pek çok tarikatta, iş ve çıkar ilişkileri bulunuyor. Bu cemaat ve tarikatlara ait şirketler, hastaneler, özel okullar mevcut.
Gelir kaynağı şirketler ve bağışlar
Uzmanlar ve eski müritlere göre tarikat ve cemaatlerin en önemli gelir kaynağıysa bünyesinde bulunan işletmeler ve bağışlar. Kimi tarikat ve cemaatler müritlerine iş imkanı sunuyor ve kazancından pay alıyor. Kimileriyse belirli aralıklarla müritlerinden bağış topluyor. Ancak pek çok tarikat ve cemaatin iş kurduğu ve buradan elde edilen gelirleri kaynak olarak kullandığı biliniyor.
Yazar Tonga, "Tarikatlar, geldiği nokta itibariyle yola çıkış amacından uzaklaşmış, dahası kendi tarihlerine ihanet edercesine şirketleşmişlerdir" diyor.
"Kendilerini gizleme gereği duymuyorlar"
Meslektaşı Barış Pehlivan ile birlikte "Metastaz" adlı bir kitap kaleme alan gazeteci Barış Terkoğlu, Menzil’i en büyük kitlesel tarikatlardan biri olarak tanımlıyor.
Deutsche Welle Türkçe'den Tunca Öğreten'in haberine göre Menzil’i anlatan Terkoğlu, bu tarikatın müritlerinin, bürokrasi içerisinde açık, kendilerini saklamadan var olabildiklerini öne sürüyor. Menzil tarikatı mensuplarının özellikle Sağlık Bakanlığı, Jandarma ve Gülen yapılanmasından boşalan emniyet teşkilatı içerisinde örgütlenmiş durumda olduğunu belirtiyor.
Terkoğlu’na göre İskenderpaşa Cemaati de yüksek yargı içerisinde örgütlü.
Anayasa Mahkemesi 2016’da tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için hak ihlali kararı vermişti. O dönemde hükümete yakın gazeteler, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ı karar nedeniyle eleştirmiş, hatta bazıları Gülen yapılanması mensubu olduğunu iddia etmiş. Akit yazarı Faruk Köse ise Twitter hesabından Arslan için şunları yazmıştı: “Zühtü Abi’yi siyasal bilgiler fakültesinden tanırım. Milli Görüş/İskenderpaşa çizgisinden gelir. Hak Yol Vakfı’na bağlı evlerde bir yıl birlikte kaldık.”
Tarikat ve cemaatler, yaygın olarak iki farklı yöntemle örgütleniyor. Birincisi, sahibi oldukları eğitim kurumları aracılığıyla; ikincisiyse boşluğa düşmüş, suça karışmış insanların arınmak için başvurdukları yerler olarak.
"Sığınacak liman arıyordum"
34 yaşındaki İstanbullu S.A. da onlardan biri. Yaklaşık üç yıl uyuşturucu kullanan S.A., madde bağımlılığından kurtulmak istediği bir dönemde Halveti tarikatının kollarından birine dahil olmuş. Bir arkadaşı aracılığıyla Üsküdar’daki dergâha gitmeye başlayan S.A., "Boşluktaydım. Sığınacak bir liman arıyordum. İnançlı biri de değildim. Ancak dergâhtaki zikir ve ambiyans beni çok etkiledi, her hafta gitmeye başladım" diyor.
S.A., tarikat liderinin müritlerin tümünün hayatını kontrol ettiğini anlatıyor: "İş değişikliği mi yapacaksınız? Ya da sevgilinizle evlenmeye karar verdiniz. Önce ona sormak, onayını almak zorundasınız. Gördüğünüz rüyaları mutlaka kendisine sorup ne anlama geldiğini öğrenmek ve hayatınızı da ona göre şekillendirmek zorundasınız. Saygıda kusur edemez, onu adeta bir peygamber gibi görmek zorundasınız. Ağzından çıkacak her kelam kanun niteliğindedir."
Peki, tarikat ve cemaatler İslam dinine uygun mu? Sorunun yanıtını ilahiyatçı Cemil Kılıç veriyor. Kılıç, "Kuran’da kesin ve net olarak ‘Sakın fırkalaşmayın, grup grup ayrılmayın, Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, gruplaşanlardan olmayın’ diye ayet var" diyor. Kılıç’a göre gruplaşmak, cemaatleşmek aslında Kuran’ın kabul etmediği, reddettiği bir yol.
AKTİF YAŞ AL PROJESİ İLE MAYIS AYI DOLU DOLU GEÇECEKÜmraniye Belediyesi, ileri yaş grubu bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel yönden daha aktif ve üretken bir yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla yürüttüğü Aktif Yaş Al Projesi kapsamında Mayıs ayı eğitim ve etkinlik takvimini açıkladı.10 Mayıs 2025 Cumartesi 13:38GÜNDEM
YIL SONU SERGİLERİNİN İLKİ BAŞLADIPendik Belediyesi Sanat Akademisi “Yıl Sonu Sergileri”nin ilki Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde başladı. 3 Haziran’a kadar sürecek sergide ebru, minyatür, tezhip, çini, sedef kakma, kat’ı ve hüsn-i hat dallarından 200 eser yer alıyor.10 Mayıs 2025 Cumartesi 09:45GÜNDEM
HER ŞEYİ DEĞİŞTİREN BİR YÜREK ANNE KADIN EMEĞİ PAZARI AÇILDIKartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından “Anneler Günü” nedeniyle Kartal Meydanı’nda Kadın Emeği Festivali ve Kadın Emeği Pazarı açıldı.09 Mayıs 2025 Cuma 17:47GÜNDEM
ANTALYA BELEK ÜNİVERSİTESİ SERİKSPOR TARİH YAZDIAntalya'nın gururu Belek Üniversitesi Serik Futbol Kulübü, 2024-2025 sezonunda gösterdiği olağanüstü performansla hem şampiyonluk ipini göğüsledi hem de gol rekoru kırarak adını Türk futbol tarihine yazdırdı.09 Mayıs 2025 Cuma 16:33SPOR
PESİAD ''TÜM TARİHİ İLE PENDİK'' PANELİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTIPendik Sanayici ve İş Adamları Derneği Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Doç.Dr.Neval Konuk Hallaçoğlu'nun panelist olarak yer aldığı ''Tüm Tarihi İle Pendik''seminerine ev sahipliği yaptı.09 Mayıs 2025 Cuma 16:13GÜNDEM
KARTAL'DA ENGELLİLER HAFTASI MAÇINDA KAZANAN DOSTLUK OLDU Kartal’da, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen futbol maçında, Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Spor Kulübü ile belediye yöneticileri bir araya geldi. Kartal Yakacık Stadı’nda gerçekleşen dostluk maçı, renkli görüntülere sahne oldu.09 Mayıs 2025 Cuma 14:30GÜNDEM
ÜMRANİYE DÖNÜŞÜYOR: HEKİMBAŞI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJE ALANININ %80’İ TAMAMLANDI İstanbul’un deprem riskiyle yüzleştiği bu dönemde, Ümraniye’de hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri, hız kesmeden devam ediyor.09 Mayıs 2025 Cuma 14:24GÜNDEM
CHP'NİN ''DİPLOMANI AL GEL'' MİTİNGİCumhuriyet Halk Partisi (CHP), bugün İstanbul’un Beyazıt Meydanı’nda “Diplomanı Al Gel” temasıyla dikkat çeken bir miting düzenliyor.07 Mayıs 2025 Çarşamba 21:10GÜNDEM
YENİ ATIK YÖNETİM MERKEZİ HİZMETE GİRDİPendik Belediyesi, çevre ve temizlik hizmetlerinde kaliteyi artırmak ve teknolojik alt yapıyı güçlendirmek amacıyla Atık Yönetim Merkezi kurdu.07 Mayıs 2025 Çarşamba 17:06GÜNDEM
PENDİK OKUL SPORLARI FUTBOL TURNUVASI’NDA BÜYÜK HEYECANIPendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Pendik Okul Sporları Futbol Turnuvası” sona erdi.07 Mayıs 2025 Çarşamba 13:52GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2016 Özgür İstanbul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.