BİLİM DÜNYASINDA YENİ KEŞİF:NADİR GÖRÜLEN NOROLOJİK HASTALIK TANIMLANDI

Barselona'daki Bellvitge Biyomedikal Araştırma Enstitüsü (Idibell) liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, tüm dünyada sadece 13 vakası tespit edilen yeni ve oldukça nadir bir nörolojik hastalığı keşfettiğini duyurdu.



İspanya'nın Barselona kentinde bulunan Idibell'den bilim insanları, aralarında Türkiye, ABD, İtalya, Almanya, İngiltere, İran, Finlandiya, Estonya ve Pakistan'dan uzmanların da bulunduğu uluslararası bir işbirliğiyle, genetik bir mutasyondan kaynaklanan yepyeni bir nörolojik bozukluğun perdesini araladı. Keşif, alanın önde gelen dergilerinden American Journal of Human Genetics'te yayımlanan bir makale ile bilim dünyasına duyuruldu.
Genom Dizilimi ve Yeni Araçlar Anahtar Rol Oynadı
Araştırmacılar, bu çığır açan keşfin, bir organizmanın tüm DNA dizisinin belirlenmesini sağlayan genom dizilimi teknolojisi ve Idibell ekibinin geliştirdiği yeni genomik araçlar ve hesaplamalı algoritmalar sayesinde mümkün olduğunu belirtiyor.
Beynin Beyaz Cevherini Etkiliyor
Idibell Üniversitesi Nörometabolizma Bölümü Direktörü Aurora Pujol, EFE haber ajansına yaptığı açıklamada hastalığın niteliğine ışık tuttu: "Bu, beynin beyaz cevherini etkileyen bir hastalık türü. Hastalarda yürüme, bilişsel ve gelişimsel sorunların yanı sıra yüz dismorfisi de gözlemleniyor."
Teşhis İlk Adım, Tedavi İçin Uzun Bir Yol Var
Pujol, hastalığın resmi olarak sınıflandırılmasıyla birlikte tanı konulabilen vaka sayılarının önümüzdeki yıllarda küresel çapta artmasını beklediklerini dile getirdi. İspanyol doktor, hastalığın tanımlanmasının teşhisin iyileştirilmesi adına kritik bir adım olduğunu vurgularken, tedavi geliştirmek için ise bilim insanlarının önünde uzun bir yol olduğunu ekledi.
Dr. Pujol, teşhisin hastalar ve aileleri için anlamını şöyle açıkladı: "Teşhis ilk adımdır ve aileler için hastalıklarına nihayet bir isim koymak rahatlatıcıdır. Bu sayede diğer ailelerle bağlantı kurabilir ve hasta derneklerine katılarak birbirlerini ve doktorlarını destekleyebilirler. Sonuçta bu bir ekip çalışmasıdır."

PESİAD 2026-2027 ÇALIŞMA DÖNEMİNİ GÖRKEMLİ BİR TOPLANTIYLA AÇTI
PENDİK'TE YENİ PARTİ BAŞKANLIĞI İÇİN ÖN SEÇİM HEYECANI:AKM'DE YOĞUN KATILIM
PENDİK BELEDİYESİNİN ÖĞRENCİLERE TERMOS DESTEĞİ BU YIL DA SÜRDÜ
KARTAL’DA ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’ HAMLESİ DEVAM EDİYOR
KORE GAZİLERİ VE ŞEHİTLERİNİ ANMA SERGİSİ AÇILDI
EMLAK KATILIM'DAN DEV FİNANSAL ADIM:KATILIMEVİM BİREVİM VE İKTİSAT KATILIM DEVRİ İÇİN RESMİ BAŞVURU
YEREL BASIN MENSUPLARINDAN PENDİK İLÇE EMNİYET MÜDÜRÜ İLYAS KAYIŞ'A NEZAKET ZİYARETİ
ÜMRANİYE’DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ AKŞAM YEMEĞİ
TUZLA'DA ''GÜVENLİ OKUL PROJESİ'' İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
ESKİ TÜSİAD BAŞKANI ÜMİT BOYNER'İN OĞLU MİTHAT SİNAN BOLAK GÖZALTINA ALINDI