KARTAL BELEDİYESİNDEN PERSONELE YÖNELİK UYKU APNESİ SEMİNERİ

Kartal Belediyesi ve Kızılay Kartal Hastanesi işbirliği ile belediye personeline yönelik ‘Uyku Apnesi’ konusunun ele alındığı bir seminer düzenlendi.

 

Kartal Belediyesi meclis salonunda yapılan seminerde belediye personeline uyku apnesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde anlatıldı.

Kızılay Kartal Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mehmet Burak Uçar’ın konuşmacı olarak yer aldığı seminere belediye personelinin ilgisi yoğun oldu.

Uyku apnesi şüphesi olanlar için sekiz soruluk bir testin de uygulandığı sunumda, riskli gruplar hakkında bilgi verildi, uyku apnesinin özellikle yaşı ilerleyen erkeklerde daha sık görüldüğü vurgulandı.

Apnenin artmasına neden olan sırt üstü yatış pozisyonu, sigara kullanımı gibi alışkanlıklardan kaçınılması gerektiği katılımcılarla paylaşıldı.

Uzman Doktor Mehmet Burak Uçar’ın slayt eşliğindeki sunumuyla devam eden seminerin ardından dinleyiciler kendi tecrübelerini aktararak Uçar’a sorularını yöneltti.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku sırasında solunumun 10 saniye ve üzerinde kesilmesi durumuna uyku apnesi denmektedir. Uykuda olunan süre içerisinde, saat başına 5 kez ve üzerinde apne yaşanması ise uyku apne sendromu olarak adlandırılmaktadır.

Uykuda solunum bozuklukları içerisinde en sık görülen hastalık obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromudur. Uyku sırasında üst hava yollarında tekrarlayan kapanmaların neden olduğu apne ve hipopneler (solunumun tamamen kesilmemesi ancak aldığımız hava akımının kısıtlanması) sonucunda gece boyunca kanın oksijen düzeyinde düşme, karbondioksit ve asit düzeyinde artma meydana gelir.

Bunlara bağlı olarak da geceleri sık sık uyanma, gündüz yorgun uyanma ve uyku hali, konsantrasyon eksikliği gelişir. Sıklığı erkeklerde %14, kadınlarda %5’tir. Erkek cinsiyete sahip olma, ileri yaş, obezite, kısa ve kalın boyun çevresi, çeşitli endokrin bozukluklar, alkol, sigara ve sakinleştirici ilaçların kullanımı risk faktörleridir. Uyku apneli hastaların yaklaşık üçte ikisi obezdir.

KARTAL'DA DÜNYA SANAT GÜNÜ'NE ÖZEL ANLAMLI BULUŞMA
MUZAFFER DEMİRTAŞ CAMİİ İBADETE AÇILDI
KARTAL'DA PARK VE YEŞİL ALANLAR YAZA HAZIRLANIYOR
KARTAL’DA ANLAMLI BULUŞMA
UŞAK EŞME BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ TOZAN İRTİKAP SORUŞTURMASINDA GÖZALTINA ALINDI
VAN ERCİŞ EĞİTİM KÜLTÜR VE SAĞLIK VAKFI BAŞKANI MURAT ÇEVİK'TEN OKUL SALDIRISINA İLİŞKİN KINAMA
KARTAL'DA VAHŞET:YALNIZ YAŞAYAN KADIN EVİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
“PENCR KAHVE” AÇILDI
OYUNCAK KARDEŞLİĞİ PROJESİ HEYETİ MARDİN MİDYAT KAYMAKAMI MEHMET KAYA'YI ZİYARET ETTİ
NARİN GÜRAN CİNAYETİNDE YENİ GELİŞME:NEVZAT BAHTİYAR'A 17 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ