SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Hepatit B, C ve HIV/AIDS gibi hastalıkların kan yoluyla bulaşması üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı kuaförler başta olmak üzere dövme yapan iş yerlerine denetim getireceğini açıkladı.

Halk arasında sarılık olarak bilinen viral hepatite savaş açan Sağlık Bakanlığı, hastalığın bulaşmasını önlemek için berber ve kuaförlere denetim için düğmeye bastı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu ile protokol yapacaklarını açıkladı.

Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı’nı daha önce açıklayan Sağlık Bakanlığı, hastalığın bulaşmasında önemli rolü olan güzellik merkezleri, berberler, kuaförler, akupunktur, dövme (tatuaj), piercing, kulak delme, vb. yerlerde çalışanların kapısının çalınacağını ve bu kişilerin hastalıkla ilgili farkındalığının artırılacağını duyurmuştu.
Viral hepatitle ilgili Sağlık Bakanlığı harekete geçerken, Twitter’da açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kan yoluyla bulaşan hastalıklarla mücadele için yeni bir adım atacaklarını duyurdu.

​'EĞİTİM VE DENETİMLERİ HIZLANDIRACAĞIZ'
Tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitler ve HIV/AIDS gibi hastalıkların bulaşmasının önlenmesi için önemli bir çalışma başlattıklarını belirten Koca, “Berber, kuaför ve güzellik salonlarını temsil eden sivil toplum kuruluşları ile görüşerek, bu işletmelerin hijyen standartlarının, sterilizasyon ve dezenfeksiyon koşullarının belgelenmesi için protokol hazırlıklarımıza başladık” açıklamasında bulundu. Koca, ilgili dernek, federasyon ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sertifikalandırma çalışmalarını en kısa sürede hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Protokol kapsamında eğitim ve denetimleri hızlandıracağız. Ayrıca Bakanlığımız hijyen ve kalite standartlarını hayata geçiren işletmelere uygunluk sertifikası vereceğiz” bilgisini paylaştı.

'DÜNYADA 40 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ HIV VİRÜSÜ TAŞIYOR'
Dünya’da 40 milyondan fazla kişinin HIV virüsü taşıdığını, 325 milyon kişinin ise hepatit B ve C hastası olduğunu kaydeden Koca, her yıl dünyada 1.4 milyon kişinin viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi nedenlerden öldüğünü belirtti. Türkiye’de ise 4 milyondan fazla kişinin hepatit B ve C virüsü taşıdığına dikkati çeken Koca, organ nakillerinin yarısından fazlasını, viral hepatitlere bağlı karaciğer yetmezliklerinin oluşturduğunu bildirdi.


Hepatit B, C ve HIV/AIDS gibi hastalıkların kan yoluyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerle, sterilize edilmemiş araçlarla yapılan dövme, akupunktur gibi uygulamalarla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla bulaşabildiğini aktaran Koca, “Kan yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi önceliklerimizden. Eylem planlarımızda yer alan stratejileri adım adım hayata geçiriyoruz” dedi.

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN YKS ADAYLARINA ÜCRETSİZ TERCİH DANIŞMANLIĞI DESTEĞİ
TUZLA'DA DEV EKRANDA ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
AHBAP SORUŞTURMASINDA 4.DALGA:HÜSEYİN BAŞARAN DAHİL 13 KİŞİYE GÖZALTI
CHP'DE BÜYÜK ÇATLAK:200 BELEDİYE BAŞKANI YEN PARTİ'YE GEÇİYOR
AV.YAZAR SERRA TAŞKÖPRÜ:''BU KİTAPLAR ONAY ALMAK İÇİN DEĞİL TARTIŞMA BAŞLATMAK İÇİN YAZILDI''
ANAHTAR PARTİSİ PENDİK İLÇE BAŞKANI İSMAİL BÜYÜKKAYIKÇI BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTU
BAKAN GÜRLEK'TEN CANLI YAYINDA ŞOK AÇIKLAMALAR
YOKSULLUK SINIRI 117 BİN TL'Yİ AŞTI: ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ AYLIĞI AÇLIĞA DİRENEMİYOR
İSTANBUL'DA KAYYIM SÜRÜYOR: CHP'NİN 33 İLÇE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
YENİ PARTİ'NİN A TAKIMI BELLİ OLDU