SGK ALACAKLARIYLA İLGİLİ YENİ UYGULAMA; UYUMLU BORÇLU OLMA ŞARTI GELİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlarla ilgili yeni düzeltmeye giderek 'uyumlu borçlu olma' şartını başvuru tarihinden itibaren 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olma kriterine bağladı.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarının amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun kapsamında tecil ve taksitlendirilmesinde düzenleme yapıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin SGK yönetmeliğine göre, bu kapsamda “uyumlu borçlu olma” şartı; “gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan başvuru tarihi itibarıyla en fazla 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olma” kriterine bağlandı.

EN AZ 3 YIL İSTENİYORDU

Önceki uygulamada başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak uyumlu borçlu olarak kabul edilmek için yeterli olabiliyordu.

Bu düzenlemeye göre, yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan başvuru tarihi itibarıyla en fazla 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olup başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgeleri veya beyannamelerini süresinde vermiş ancak borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmalarına rağmen son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olan borçlular, uyumlu prim borçlusu olarak kabul edilecek.

KAPSAMA GİRECEK İŞYERLERİ KRİTERİNDE DÜZENLEME

Yönetmelikle ayrıca, borç tutarlarına göre SGK alacaklarında tecil ve taksitlendirme kapsamına girecek iş yerlerine ilişkin maddede de düzenleme yapıldı. Bu kapsamdaki tecil ve taksitlendirmeye alacak tutarları dikkate alınarak karar verecek mercileri belirleyen madde sadeleştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun 48. maddesine istinaden yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde kullanılan yetkiler, aynı kanunun 48/A maddesine istinaden yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde de geçerli olacak.

Bu yetkilerin kullanılmasında borçlunun, tahsilatla görevli o ünitece takip edilen tüm işyerlerinden kaynaklanan borçları, borç türü bazında ayrı ayrı değerlendirilecek.

Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun 48/A maddesi; Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı’na tecil şartlarını belirleme konusunda yetki veriyor.

CHP PENDİK İLÇE BAŞKANLIĞI MARMARA CEZAEVİ'NDE İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NU YALNIZ BIRAKMADI
PARKLARA DÜZENLİ BAKIM VE YENİLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
PENDİK MİLLET BAHÇESİ’NDE “EN BABA FESTİVAL” COŞKUSU
İSRAİL İRAN SAVAŞININ 4. GÜNÜ;İRAN'DA 224 İSRAİL'DE 16 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
PENDİK'İN ŞAMPİYONLARI KUPALARINA KAVUŞTU
KARTAL BELEDİYESİ'NDEN İGS ÖĞRENCİLERİNE DESTEK
SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş BAŞKANI MURAT YILDIRIM GÖREVİNİ BIRAKTIĞINI DUYURDU
SAĞLIK BAKANLIĞI HPV AŞISININ ÜCRETSİZ YAPILACAĞINI DUYURDU
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL'İN İRAN SALDIRISINA İLİŞKİN KINAMA
ORTADOĞU GERİLİMİ ALTIN FİYATLARINI TIRMANDIRDI