Açıklamada, Türkiye'nin siyasal güçlenmede 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemesine dikkat çekilerek, çözüm olarak CHP'nin tüzükle getirdiği %50 Eşit Temsil kararlılığı işaret edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Pendik Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 91. yıldönümünde, kadınların siyasetteki güncel konumuna dair güçlü bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkının, dünyadaki birçok gelişmiş ülkeden çok daha önce atılmış öncü bir demokratik adım olduğu vurgulandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devrimciler, "kadını toplumun öznesi ve kurucu gücü yapan ilerici vizyonun sahibi" olarak saygıyla anıldı.
Siyasal Güçlenmede 139. Sıra: "Demokrasi Açığı!"
Basın açıklamasında, bu ilerici vizyona rağmen Türkiye'deki güncel tablo eleştirildi:
"Gerçek, tam ve eksiksiz demokrasi ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında hayat bulabilir. Ancak ne yazık ki, Türkiye’deki mevcut tablo bu eşitlik hedefine ulaşmaktan çok uzaktır."
CHP Pendik Kadın Kolları, durumun ciddiyetini şu verilerle ortaya koydu:
Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2025 Raporu'na göre Türkiye, kadınların siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş ve bu alanda Avrupa’nın sonuncu ülkesi konumuna düşmüştür.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın temsili yalnızca %20, yerel siyasette ise bu oran %5 gibi kabul edilemez düzeydedir.
Açıklamada bu veriler, "Türkiye’nin yaşadığı demokrasi açığının en somut ve en çarpıcı göstergesidir" şeklinde nitelendirildi ve 5 Aralık'ın bir uyarış günü olduğu belirtilerek, "daha fazla eşitlik" talebi yükseltildi.
Çözüm CHP'nin Tarihi Kararı: %50 Eşit Temsil
Pendik CHP Kadın Kolları, siyasette eşitlik kararlılığını kurumsal düzeyde ortaya koyan tek partinin CHP olduğunu vurguladı.
Genel Başkan Özgür Özel öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı'nda alınan tarihi karara dikkat çekildi: Kademeli artışla %50 eşit temsili güvence altına alan düzenleme, siyasette eşitlik için güçlü ve kalıcı bir irade sergilendiğinin kanıtı olarak gösterildi.
Bu kararlılığın, son yerel seçim sonuçlarına net bir şekilde yansıdığı ifade edildi:
1 Nisan 2024 sabahı itibarıyla, tam 35 kadın belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçildi.
Kadın belediye meclis üyeleri ve büyükşehir belediye meclisi üyesi sayılarında da ciddi artışlar yaşanarak, yerel siyasette kadın temsili katlanarak büyüdü.
Açıklama, "Eşit temsil ancak güçlü bir siyasi irade varsa mümkündür. Kadın varsa, tam demokrasi vardır" ifadeleriyle sonlandırılırken, mücadele çağrısı yapıldı:
"Unutmayalım: Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksiktir ve eşit siyaset ancak bizimle, kararlı mücadelemizle mümkündür. ÇARE EŞİTLİKTE, ÇARE EŞİT TEMSİLDE!"
ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN YKS ADAYLARINA ÜCRETSİZ TERCİH DANIŞMANLIĞI DESTEĞİ
TUZLA'DA DEV EKRANDA ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
AHBAP SORUŞTURMASINDA 4.DALGA:HÜSEYİN BAŞARAN DAHİL 13 KİŞİYE GÖZALTI
CHP'DE BÜYÜK ÇATLAK:200 BELEDİYE BAŞKANI YEN PARTİ'YE GEÇİYOR
AV.YAZAR SERRA TAŞKÖPRÜ:''BU KİTAPLAR ONAY ALMAK İÇİN DEĞİL TARTIŞMA BAŞLATMAK İÇİN YAZILDI''
ANAHTAR PARTİSİ PENDİK İLÇE BAŞKANI İSMAİL BÜYÜKKAYIKÇI BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTU
BAKAN GÜRLEK'TEN CANLI YAYINDA ŞOK AÇIKLAMALAR
YOKSULLUK SINIRI 117 BİN TL'Yİ AŞTI: ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ AYLIĞI AÇLIĞA DİRENEMİYOR
İSTANBUL'DA KAYYIM SÜRÜYOR: CHP'NİN 33 İLÇE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
YENİ PARTİ'NİN A TAKIMI BELLİ OLDU