YAŞINI DOLDURMUŞ PRİMİ EKSİK OLAN VATANDAŞLARA YÖNELİK YENİ DÜZENLEME MECLİSE GELİYOR

Yaş şartını doldurmasına rağmen emekli olmak için gerekli prim gün sayısında eksiği bulunan adayları yakından ilgilendiren kritik bir sosyal güvenlik düzenlemesi, AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan 36 maddelik yeni kanun teklifiyle Meclise geliyor.


Yaşı Tamam, Primi Eksik Olanlara Kötü Haber: Borçlanma Fiyatları Artacak!
Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenen bu düzenleme, prim borçlanması yapacak vatandaşların ödeyeceği tutarı önemli ölçüde artıracak.
Borçlanma Prim Oranı Yüzde 32'den Yüzde 45'e Yükseliyor
Teklifin en çarpıcı maddelerinden biri, borçlanma prim oranlarında yapılan köklü değişiklik. Mevcut sistemde askerlik veya hizmet borçlanmaları için asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim alınırken, yeni teklifle doğum borçlanması hariç olmak üzere tüm borçlanma türlerinde bu oran yüzde 45'e çıkarılıyor.
Bu artış, askerlik süreleri, memurların aylıksız izin dönemleri, doktora veya tıpta uzmanlık süreleri, tutukluluk/gözaltı sonrası beraat edenlerin süreleri ve grev/lokavt dönemleri gibi toplam 13 farklı borçlanma yönteminden faydalanacakların daha yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
Prime Esas Kazanç Üst Sınırı 9 Kata Çıkıyor: Yüksek Maaşlı Emeklilik İmkanı
Kanun teklifinde, borçlanma maliyetlerini artıran düzenlemenin yanı sıra, yüksek maaşla çalışanları ilgilendiren bir iyileştirme de bulunuyor.

Prime esas kazanç üst sınırı, mevcut durumda uygulanan asgari ücretin 7,5 katı oranından 9 katına yükseltiliyor. Bu değişiklikle birlikte, yüksek kazanç elde eden çalışanların maaşlarının daha büyük bir kısmı emekli aylıklarına yansıyabilecek ve gelecekteki emekli maaşları artış gösterebilecek.
Düzenlemenin yasalaşması halinde, prim gün eksiğini borçlanma yoluyla tamamlayarak emekli olmak isteyen adayların, yeni oranlar yürürlüğe girmeden önce başvuru yapmaları maliyet avantajı açısından önem taşıyor.

BAŞKAN AHMET CİN ''GELENEKSEL SANATÇILAR BULUŞMASI'NA KATILAN SANATÇILARI AĞIRLADI
ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ^'NDE DÖNEM SONA ERDİ: SAYIŞTAY RAPORLARI VE REKTÖRLÜK YARIŞI GÜNDEMDE
EKREM İMAMOĞLU'NA 2 YIL 1 AY HAPİS CEZASI VE SİYASİ YASAK KARARI
PENDİK'TE MİNİBÜSLERDE POS DÖNEMİ TEMASSIZ ÖDEME BAŞLADI
ERSİN ÇAKIR'A PENDİK BELEDİYE MECLİSİNDE ÖNEMLİ GÖREV:GRUP BAŞKAN VEKİLİ OLDU
BAŞKAN AHMET CİN:'' EĞİTİME 700 MİLYON DESTEK VERDİK''
AKTİF YAŞ AL MERKEZİ ÜYELERİ BİLİM ÜMRANİYE’DE KEÇE ATÖLYESİNE KATILDI
MALTEPE'DE KİRACI DEHŞETİ:EV SAHİBİ ÇİFT HAYATINI KAYBETTİ AVUKAT AĞIR YARALI
BAKAN KURUM'DAN İSTANBUL'A KİRALIK KONUT MÜJDESİ: KİRALAR 10 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
YÖK'TEN AKADEMİSYENLERE SOSYAL MEDYA YASAĞI:''ESNAFLIK SAYILDI''