• BIST 9524.71
  • Altın 2487.759
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.8313
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KORANAVİRÜSLE İLGİLİ ALINAN YENİ KARARLARI AÇIKLADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KORANAVİRÜSLE İLGİLİ ALINAN YENİ KARARLARI AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Koranavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararları açıkladı.Erdoğan açıklamasında vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiğini belirterek herkesin kendi Ohal'ini ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Dünyanın tamamını etkisi altına alan covid 19 hastalığı giderek yaygınlaşıyor, daha çok can alıyor. Bu felaket herkesle birlikte bizi de etkilemiştir. 5698 tespit edilmiş toplam vaka 92 can kaybı vardır.

Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Covid 19 hastalığı ile mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik.

Şu hususları asla aklımızdan çıkarmamalıyız: Rehavete kapılmayacağız. Karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe asla kapılmayacağız. Bu tehdide karşı sağlam bir mücadele yürütüyoruz. 

Bir yandan devlet olarak her türlü tedbiri alacağız diğer yandan vatandaşlarımızın her biri bireysel tedbirleri alacak. Her kesimi kapsayan pek çok ekonomik tedbiri hayata geçirdik geçiriyoruz. En düşük emekli maaşını bin 500 liraya çıkartarak nefes aldırdık.

İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kolaylaştırdık. Telafi çalışma süresini kısalttık. Üretimin ve ihracatın devamı en önemli önceliğimizdir. Milletimizin her bir ferdi devletinin tüm imkanlarıyla yanında olduğunu biliyor. Bu ülkede kimsenin aç açıkta kalmasına mağduriyetine  izin vermeyeceğiz. Çocuklarımıza nasıl gözümüz gibi bakıyorsak büyüklerimize aynı ihtimamı göstereceğiz. 

Tüm bu tedbirleri titizlikle uyguladığımızda en kısa sürede meselenin üstesinden gelebileceğimizi görüyoruz. Türkiye bu salgın dönemine olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalandı. Türkiye pek çok konuda kendi kendine yeterli olmanın avantajlarını yaşıyor. Tedbirlerimizi alarak ilave avantaj kazandık. Gıda ve ilaç konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Test kiti, maske, eldiven gibi ürünleri kendimiz üretebildiğimiz için herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Olumsuz dedikodular yapanlar, karaborsa yapanlar var. sakın bunlara aldanmayın, sırtlarındayız.

Dünyanın nüfusuna göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkeyiz. Gerektiğinde yurt dışından malzeme tedariki yapıyoruz. Test sayılarını süratle artırdık. Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilacın ilk kısmı elimize ulaştı. Kullanmaya başladık. Devamı da geliyor. Vatandaşlarımız günlük hayatlarını huzurla sürdürebilmek için tüm kurumlarımız seferberlikle çalışıyor.

Kabine toplantımızı her hafta telekonferansla bundan sonra gerçekleştireceğiz. Her pazartesi bundan böyle gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Biz de tümbu süreçleri bizzat takip ediyoruz. Bilim Kurulumu'zun önerileri doğrultusunda sürekli tedbirler alıyoruz.

Bugüne kadar sağlıktan eğitime ekonomiden ulaşıma tüm alanlarda aldığımız tedbirlerde hep bu amaç vardır. Bugün Bilim Kurulu'muzun tavsiyeleri doğrultusunda yeni tedbir paketini hayata geçirmeyi kararlaştırdık.

1- Şehirler arası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır.

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde minimum personelde esnek çalışma sistemine geçilecek.

3- toplu taşıma araçlarda seyrek oturma düzeni.

4- Piknik alanları ören yerleri hafta sonu kapalı olacak, hafta içi toplu alanda bulunamayacak.

5- Askerlerimiz 14 gün karantina altında olacak şekilde celp terhis olacak.

6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona ermiştir.

7- Tüm illerimizde pandemi kurulu oluşturulacak.

İlave tedbirler burada kararlaştırılacak.

Bu tedbirlerin başta Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirler başta olmak üzere 30 büyükşehirde titizlikle uygulanması kararlaştırılmıştır. 

Ev ve iş yeri dahil her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmayarak, temizliğimize hassasiyet göstererek tedbirleri etkinliğini arttırmamız şarttır. Milletimizden sabır, fedakarlık ve dirayet bekliyoruz. Şayet bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak gönüllü karantina şartlarına harfiyen riayet etmeliyiz. Ne demek gönüllü karantina? Yani evimizden çıkmayacağız. 

Dünyada kurallara uyduğumuzda nasıl kısa sürede başarıya ulaşacağımıza uymadığımızda nasıl büyük felaketlerle karşılaşacağımızın örnekleri de mevcuttur. Türkiye olarak bulunduğumuz konumu çok da olumsuz bir neticeye taşımamamız gerekmektedir. Hep ifade ettiğim gibi bu süreci en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Türkiye bu hastalığı yenebilecek güce ve imkana, milletimizde tedbirleri uyglayacak dirayete sahiptir. Rehavete ve paniğe kapılmadan, dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tehditten biraz daha uzaklaştıracaktır. Kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için lütfen evde kalalım. Tedbirleri dikkatle uygulayalım. Ve şunu unutmayalım, yarın elbet bizimdir gün doğmuş gün batmış elbet bizimdir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.