• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

SOSYALİST CUMHURİYET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MEHMET BEDRİ GÜLTEKİN HAYATINI KAYBETTİ

SOSYALİST CUMHURİYET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MEHMET BEDRİ GÜLTEKİN HAYATINI KAYBETTİ
Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin Ankara'da bu sabah geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.

1968 kuşağından olan Mehmet Bedri Gültekin Aydınlık hareketinin önder kadrolarından birisiydi. Uzun yıllar cezaevinde yatan Mehmet Bedri Gültekin, en son Ergenekon kumpasında 4 yıl cezaevinde kalmıştı. 

Vatan Partisi'nden ayrılıp Sosyalist Cumhuriyet Partisi'ni kurmuştu 
Doğu Perinçek'in AKP ile yakınlaştığını ifade ederek eleştiren Mehmet Bedri Gültekin, arkadaşlarıyla birlikte Vatan Partisi'nden ayrılarak 2021 yılında Sosyalist Cumhuriyet Partisi'ni kurdu.  Mehmet Bedri Gültekin'in cenazesi Ankara'daki tören sonrası defnedilmek için memleketi Tunceli'ye götürülecek. 

GÜLTEKİN KİMDİR

1953 yılında Tunceli’nin merkeze bağlı Gömemiş Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Tunceli’de okudu. 1969-70 yıllarında Tunceli Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesini kazandı. Üniversiteye girdiği yıl Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) bünyesindeki ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübüne üye oldu.

12 Mart askeri darbesinden sonra Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi’nde yer aldı. 4 Mart 1972 günü Urfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Diyarbakır ve Mamak askeri tutukevlerinde iki buçuk yıl hapis yattı. Ecevit Hükümetinin 1974 baharında af yasası çıkarmasıyla 12 Temmuz 1974’te serbest bırakıldı.

1974’de haftalık Aydınlık Dergisi’nin yayınlanmasında görev aldı. Tunceli’de derginin bürosunu açtı ancak bir düre sonra derginin bütün büroları polis tarafından basıldı, dergi çalışanlarının bir kısmı tutuklandı. Bedri Gültekin hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı ve Aydınlık davasından yargılanması 1977 yılına kadar sürdü, beraat kararı ile sonuçlandı.

1978 yılında Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin kurulmasının ardından bu partinin çeşitli kademelerinde görev aldı. 28-29 Ocak 1980 tarihlerinde yapılan partinin birinci kongresinden sonra Merkez Komitesi’ne ve Başkanlık Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

12 Eylül askeri darbesi sonrası Gültekin ve arkadaşları hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılarak 4 Kasım 1980 günü gözaltına alınan Gültekin, 1984’te tahliye oldu. Gültekin, Türkiye İşçi Köylü Partisi Davası’ndaki yargılanmasının sonucunda 8 yıl ağır hapis cezasına çarptırarak ömür boyu siyasi hakları yasaklandı. 1978-85 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde eğitim aldı. Saçak Dergisi’nin yazı kurulu üyesi olarak çalıştı. Arkadaşları ile birlikte haftalık haber yorum dergisinin yayınlanması için hazırlıklar yaptı ve 2000’e Doğru Dergisi 1987 yılı başlarında yayın hayatına başladı.

Ardından 1989 yılında 2000’e Doğru Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı olarak Diyarbakır bürosunu açtı ve iki yılı aşkın bir süre bu bölgede görev yaptı. 1991 yılında Türk Ceza Kanun’undaki değişiklikle hakkındaki ömür boyu siyaset yasağı da kalktı. Bunun üzerine Sosyalist Parti’ye üye oldu. Partinin Temmuz 1991’de yapılan 2. Kongresi’nde Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyeliğine seçildi. Parti’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Aynı yıl, Milletvekili Genel Seçimlerinde Parti’nin Tunceli Milletvekili adayı oldu. Sosyalist Partisi, 1992 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Bunun ardından Gültekin, arkadaşlarıyla birlikte İşçi Partisi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. İşçi Partisi’nde de Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyesi oldu ve Genel Başkan yardımcılığı görevini üstlendi.  
2010 yılında Ergenekon kumpasıyla tutuklandı. Cezaevinden çıktıktan Doğu Perinçek ile yaşadığı fikir ayrılığı nedeniyle arkadaşlarıyla beraber Vatan Partisi'nden ayrılarak Sosyalist Cumhuriyet Partisi'ni kurdu. 
 

Odatv.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.