• BIST 9582.44
  • Altın 2483.023
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.6213
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

AYM DEN TUHAF KARAR! FETÖ'YÜ ELEŞTİREN GAZETECİYİ TAZMİNATA MAHKUM ETTİ

AYM DEN TUHAF KARAR! FETÖ'YÜ ELEŞTİREN GAZETECİYİ TAZMİNATA MAHKUM ETTİ
AYM Fetö terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen'i eleştiren gazeteciyi tazminat ödemeye mahkum etti. AYM Gazeteci Erbil Tuşalp'ın ifade ve basın özgürlüğünü ihlal edildiğine hükmederek gazetecinin tazminat ödemesine karar verdi.

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Fethullahçı yapılanmanın lideri Fetullah Gülen’i eleştiren bir yazı kaleme aldığı için 2014 yılında tazminat ödemeye mahkûm edilen gazeteci yazar Erbil Tuşalp’in başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Tuşalp’in ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederek tazminat ödenmesine karar verdi.


2013’te Sol Gazetesi’nde ‘Alıntı’ isimli bir yazı kaleme alan Tuşalp, ‘Dershanelerin kapatılması’ tartışmaları üzerinden Fetullah Gülen’i eleştirdi. Tuşalp, yazısında Gülen hakkında başkaları tarafından sarf edilen, ‘Paragöz iblis, sapık, cüzamlı, sürüngen, mazoşist’ gibi ifadeleri aktardı. AKP ile Gülen Cemaati arasında yaşanan ayrışmaya dikkat çekti.

Gülen bu yazıdan şikâyetçi oldu ve Tuşalp hakkında ‘hakaret’ suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, 11 Aralık 2014’te Tuşalp’i para cezasına çarptırdı ve bu cezayı erteledi. İtirazları reddedilen Tuşalp, 2015 yılında ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

Başvuruyu inceleyen AYM, yerel mahkemelerin yazıyı, geneli üzerinden değil yazıdaki ifadeler üzerinden değerlendirerek ceza verdiğini vurguladı. Yüksek Mahkeme’nin olaya ilişkin değerlendirmesinde, dava konusu yazıdaki tespitlerin kamu yararını ilgilendiren konularla ilgili olduğu belirtildi ve eleştiri hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine yer verildi.

Tuşalp’in ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, tazminat talebini kabul etti ve yeniden yargılama yapılması için dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.