• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

VENÜS'TE YAŞAM İZİ BULUNDU

VENÜS'TE YAŞAM  İZİ BULUNDU
Bilim insanları dünyanın en yakın uydusu olan Venüs'te fosfin gazının bulunduğunu açıkladılar. Venüs'ün atmosferinde bulunan fosfin gazının dünya dışı yaşamının göstergesi olabileceği belirtildi.

 

Araştırmacılar, "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir” açıklamasını yaptı.

NTV’nin aktardığına göre, Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı, Cardiff Üniversitesi'nden gökbilimci Jane Greaves, Venüs atmosferinde bir iz konsantrasyon olan fosfinin milyarda 20 parça görüldüğünü açıkladı.

VENÜS'TEKİ YAŞAM BÜYÜK ÖLÇÜDE DOĞRULANDI

Greaves, araştırmacıların volkanizma, göktaşları, yıldırım ve çeşitli kimyasal reaksiyon türleri gibi potansiyel biyolojik olmayan kaynakları incelediklerini, ancak hiçbirinin olası görünmediğini söyledi. Bu nedenle araştırma Venüs'teki yaşamın varlığını doğrulamaya ya da alternatif bir açıklama bulmak için devam ediyor.

FOSFİN OKSİJENSİZ ORTAMDA GELİŞEN BAKTERİLER TARAFINDAN ÜRETİLDİ

Araştırmacılar gerçek yaşam formlarını henüz keşfetmediler, ancak fosfinin oksijensiz ortamlarda gelişen bakteriler tarafından üretildiğini kaydedildi.

Dünya dışı yaşamın varlığı, tarih boyunca bilimin en önemli sorularından biri oldu. Araştırmacılar, Güneş sistemi ve ötesindeki diğer gezegenlerde ve uydulardaki "biyo-imzalar"ı ve dolaylı yaşam aramak için sondaları ve teleskopları kullandı.

‘FOSFİN VARSA HAYAT DA VAR EVRENDE YALNIZ DEĞİLİZ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) moleküler astrofizikçi ve ortak yazar Clara Sousa-Silva ise "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Bu durum olduça önemli, çünkü eğer fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın uzayda çok yaygın olduğu ve galaksimizde başka birçok yerleşik gezegen olması gerekir” ifadelerini kullandı.

FOSFİN NEDİR?

Fosfin (IUPAC adı: phosphane), hydrogenfosfid, phosphamine, phosphorus trihydride, phosphorated hydrogen adlarıyla da anılan ve PH3 formülüyle gösterilen bir tür kimyasal bileşiktir. Fosfin, -88 santigrat derece (°C) kaynama noktasına sahiptir; renksiz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Saf fosfin kokusuz olmakla birlikte, ofsubstituted fosfin ve diphosphane ( P2H4 ) bulunduran bileşikler, sarımsak ya da çürük balık gibi son derece hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Ticari olarak üretilen fosfin gazına da ayırt edici olması amacıyla sarımsak esansı eklenmektedir.

Gaz çok zehirli olduğu için küçük yoğunluklarda bile öldürücü olabilir. Ayrıca kokusuz ve renksiz olması nedeniyle ilişiği olan yerlerde varlığının anlaşılması zor olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir. Uzun süreli dokunmalarda, görme yitimine yol açabilir. İnsanda, soluk borusu bölgelerinde ve iskelette ciddi süreğen (kronik) hasara neden olur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.