• BIST 10166.21
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

AVRUPA'DA KIRMIZI ALARM!ALMANYA MÜLTECİLERE KAPILARINI KAPATTI

AVRUPA'DA KIRMIZI ALARM!ALMANYA MÜLTECİLERE KAPILARINI KAPATTI
Türkiye'nin sınır kapılarını açmasıyla başlayan göçmen akımı Yunanistan başta olmak üzere Almanya'da da kriz yarattı. Alman gazetelerinin geniş yer verdiği göçmen akımı manşetlere taşınarak sorunun çözülmesi istendi.

Alman Der Spiegel dergisi mültecilerin Almanya'ya gelmeleri üzerine bir ay içinde başvurularının kabul edilmeyeceğini belirterek sığınmacılara kapılarının kapatılacağını açıkladı. Türkiye'nin İdlib sorununun mültecileri Avrupa'ya yönlendirdiği belirtilerek yaşanan  olayları trajedi olduğu vurgulandı.

Gazeteler sığınmacı sayısıyla ilgili doğruluğu konusunda şüphe edildiğini yazarak Ege Denizi üzerinden Yunanistan ve Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecilerin anlaşma gereği Almanya tarafından geri iade edileceği belirtildi.

FOCUS: TÜRKİYE İDLİB'E KARŞI HAREKETE GEÇTİ

"36 askerini kaybetmesinin Türkiye için en kara gün olduğunu" kaydeden Alman Focus dergisi, "saldırı nedeniye Türkiye'de büyük bir kaosun yaşandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa‘yı sığınmacılarla dokuzuncu kez tehdit ettiğini" yazdı. Dergi, "resmi olmayan kaynakların hayatını kaybeden Türk askerlerinin sayısını çok daha fazla verdiğini" iddia ederek, Rusya'nın saldırıdaki rolü konusunda ise tam netlik kazanmadığını belirtti. Focus, "Türkiye‘nin İdlib‘de karşı saldırıya geçtiğini, doğrudan Rusya ile çatışmasının olasılık dışı olmadığını" ifade etti.

Yunanistan'ın önümüzdeki bir ay için sığınmacı başvurusu kabul etmeyeceğini kaydeden Der Spiegel dergisi ise, bu ülkenin sınırlarında caydırıcı önlemleri en had safhaya çıkarmak istediğini yazdı.

Deutschlandfunk da Avrupa Birliği ülkeleri dışişleri bakanlarının bir araya gelerek yeni durumu değerlendireceğini kaydetti. Deutschlandfunk haberinde, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell‘in Suriye‘de ateşkes istediğini ve insani krizi bitirmek için çabaları artırma gayretine yer verdi. Deutschlandfunk, "Yunanistan'ın Türkiye'nin sığınmacılara yanlış bilgiler vererek Avrupa Birliği'ne aktif şekilde yönlendirmekle suçladığını" yazdı.

"MERKEL, BİZE YARDIM ET"

BirGün'ün aktardığı habere göre, Bild gazetesi, sığınmacıların "Merkel bize yardım et" dövizleri taşıdıklarını yazdı. Almanya‘nın en yüksek tirajlı gazetesi, Yunanistan sınırında yoğunlaşan sığınmacıların 'Umuda yolculuğu' haberinde, sığınmacıların "Biz bu yolculuğa her zaman hazırdık. Çantamıza birer tişört, pantolon koyduk ve yola çıktık" ifadelerine yer verdi.

Sığınmacıların sınır kapılarına Esenler garajından otobüslerle taşındığındığını kaydeden Bild, "250 uzaklıktaki sınır kapısı Pazarkule‘de Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu (İOM) verilerine göre 13 bin mülteci AB‘ye ayak basmayı bekliyor. Aşırı soğukta kalmış çocukların çığlığı, ısınmak için yakılan küçük küçük ateşten çıkan duman. Odun, plastik ve kağıt, her şey ısınmak için yakılıyor. İranlı Emircan Ibrahimi "Merkel help!" (Merkel, yardım et) yazdığı dövizi havaya kaldırıyor. Sığınmacılar arasında Frontex ve Yunan polisi korkusu hakim. Sınırı geçenlerden bazılarının elinden telefonları alınmış. Bazıları elbiseleri çıkartılıp geri gönderilmiş“ diye yazdı. Afganistanlı bir sığınmacının karşı kıyıda "yüz binlerce insan denizi aşmak için bekliyor" dediğini kaydeden Bild, sığınmacıların "Açık denizde yüzleri maskeli insanlar, içinde mülteci dolu şişme botlara saldırdı" iddiasına da haberinde yer verdi.

FRONTEX KIRMIZI ALARMDA 

Diğer yandan Avrupa Birliği sınır güvenliğinden sorumlu Frontex‘in sığınmacıların Yunanistan ve Bulgaristan'a yönlendirilmeleri nedeniyle 'kırmızı alarm' verdiği kaydedildi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa merkezi Varşova'da bulunan Frontex‘in desteğini istediği açıklandı. Frontex‘in halihazırda 400 çalışanı Ege'de, 60 kadarını da Bulgaristan sınırı da görev yapıyor. AB ülkeleri dışişleri bakanlarının ise perşembe günü yeni sığınmacı akını görüşmek üzere toplanacağı belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.