• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

DERNEK ÜYELERİNİN FİŞLENMESİNE NEDEN OLACAK TASARI TEPKİ ÇEKTİ

DERNEK ÜYELERİNİN FİŞLENMESİNE NEDEN OLACAK  TASARI TEPKİ ÇEKTİ
AK Parti Milletvekilleri tarafından hazırlanan torba yasa tasarısında 12 milyon dernek üyesi tehlikeye girdi. Düzenlenen tasarıya göre dernek üyeleri istifa etmeleri halinde en geç 6 içinde istifalarını mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda kalacak.

TBMM ye sunulan 95 maddelik tasarıda Derneklere yönelik yeni düzenleme kişisel verilen korunmasını tehlikeye soktu.Dernek üyeleri istifaları halinde istifa gerekçelerini mülki idare amirliğine bildirecek.

Teklifin yasalaşması halinde 12 milyon dernek üyesi fişlenmeyle karşı karşıya kalacak. Kişisel verilen korunması açısından Anayasa ihlalinin doğmasına neden olan tasarı TBMM' den geçerse derneklere üye olmak isteyen binlerce yurttaşın üye olamaması gündeme gelecek. 

TBMM ye sunulan teklifin 59'uncu ve 62'inci maddesi 5253 Sayılı Dernekler Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Tasarıda derneklere üye olan yurttaşların dernek üyeliklerinin sona ermesi halinde 6 ay içinde mülki idare amirliklerine verecek.  

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Fişlemesiyle Karşı Karşıyayız

TBMM de görüşülen tasarıyla ilgili kişisel verilerin başka kurumlara geçeceğini ifade eden CHP Milletvekili Ali Öztunç yasa tasarısına karşı çıkarak Anayasa ve bir çok uluslararası özgürlüğe aykırı bir teklif ile karşı karşıyayız''dedi. Öztunç tasarının kabul edilmesi halinde Cumhuriyet döneminin en büyük fişlemesinin yapılacağını söyledi.

Anayasaya Aykırı

CHP Milletvekili Öztunç kişisel verilerin bu yolla İçişleri Bakanlığını  elin geçeceğini söyleyerek dernek başkanlarının bilgilerinin verilmesinin zorunlu bir uygulama olup dernek üyelerinin aynı uygulama içerisine sokulmasının Anayasa ihlali doğuracağını belirterek milyonlarca yurttaş kişisel verilerinin paylaşımı nedeniyle bir daha dernek üyesi olmak istemeyecektir dedi. Örgütlenme özgürlüğü bakımından tarihi bir sorunla karşılaştıklarını ifade eden Öztunç getirilmesi istenilen tasarının Anayasaya'de temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13'ncü maddesine  aykırı olduğunu söyledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.