• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

İHBAR TAZMİNATLARINI TEHLİKEYE SOKACAK DÜZENLEME

İHBAR TAZMİNATLARINI TEHLİKEYE SOKACAK DÜZENLEME
TBMM de görüşülen ve işçilerin ihbar tazminat haklarını ilgilendiren konuyla ilgili Türkiye İşveren Sendikası Konfederasyonu açıklama getirdi.

Açıklamada bireysel sözleşme hakkı 2 aydan 6 aya çıkarılması halinde işçi ihbar tazminat hakkını kaybedecek.TBMM de görüşülen ve işçilerin haklarını tehlikeye sokacak düzenlemeyle ilgili TİSK deneme süresinin 2 aydan 6 aya çıkarılmasını istiyor. Böylece işveren işçinin işten çıkarttığı taktirde ihbar tazminatını ödememek zorunda kalmayacak. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çalışma hayatına ilişkin herkesi ilgilendirecek düzenlemeler görüşülüyor. Buna göre iş verenler çalışanlarının deneme süresinin uzatılmasını istiyor. Sendikalar ise düzenlemelere işçinin hakkında gasp olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, TİSK Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada deneme sürelerinin uzatılması gerektiğini ifade etti.

Bireysel iş Anlaşması 2 Aydan 6 aya Çıktığında İşçi İhbar Tazminatı Alamıyor

Şu an 2 ay olan bireysel iş sözleşmesinde çalışan, işveren tarafından çıkarılırsa ihbar tazminatı alamıyor. TİSK bu sürenin de 6 aya çıkarılmasını istiyor. Toplu iş sözleşmelerinde ise deneme süresinin bir yıla çıkarılması talep ediliyor.

İhbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır?

‘Deneme Süresi 12 Aya Çıkarılsın

Esnek iş gücü piyasasının ülkelerin rekabet gücünü artırdığı belirten Akkol, “Belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılmasında objektif koşul aranmamalı ve üst üste yenilenebilmesine imkan tanınmalıdır. Belirli süreli iş sözleşmesinin ilk defa ve/veya kümülatif süresi 24 ayı geçmemek üzere yapılması ve bu süre içinde yinelenmesi halinde objektif kriterlerin aranmamasına imkan tanınmalıdır.

Mevcut uygulamada 2 ay olan deneme süresi bireysel iş sözleşmeleriyle 6 ay, toplu iş sözleşmeleriyle en az 12 ay olarak düzenlenebilmeli. 2 ay olan denkleştirme süresi üretimin yoğun olduğu sektörlerde ihtiyacı karşılayamayacak seviyededir.

Üretimin sürdürebilirliğinin sağlanması adına geliştirilen bu esnek çalışma modelinde denkleştirme süresi en az 4 aya uzatılmalı ve işçinin onayı koşulu kaldırılmalıdır.

Toplu iş sözleşmeleriyle en az 6 ay olarak kararlaştırılabilmesinin önü açılmalıdır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.