• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

KİRA ARTIŞLARINI YÜZDE 25 İLE SINIRLAYAN DÜZENLEME TBMM'DEN GEÇTİ

KİRA ARTIŞLARINI  YÜZDE 25 İLE SINIRLAYAN DÜZENLEME TBMM'DEN GEÇTİ
TÜİK'in enflasyon oranlarını açıklaması sonrasında kira artışlarıyla ilgili sınırlamayı esas alan düzenleme TBMM'den geçti. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek olan düzenlemeye göre kira artışları yüzde 25'i geçmeyecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın  açıkladığı ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak.

Bekir Bozdağı'ın "Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek" açıklamalarının ardından düzenleme Meclis Genel Kurulu gündemine alındı.

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla, Genel Kurul'da görüşülen Avukatlık Yasası'na madde eklenmesi için verilen önerge kabul edildi. Kiraların 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'le sınırlanmasına ilişkin önerge şu şekilde:

"Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) 1-7-2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344'üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

BU UYGULAMA İLE DAVALAR ARTAR VE YENİ KRİZLERE YOL AÇAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı kira düzenlemesi, sosyal medyada tartışma konusu olurken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da bir tweet ile tartışmalara katıldı. Kurt "Kira artışına 'yüzde 25 sınırı' uygulanamaz. Fahiş artışlar zaten ciddi sorunlara yol açtı. Bu uygulama ile davalar artar. Ev sahipleri kiracıları çıkartmak için farklı yöntemlere başvurur. Yeni krizlere yol açar." açıklamasını yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.