• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Ödediğiniz vergiler yol, su, elektrik…

Ödediğiniz vergiler yol, su, elektrik…
1924 anayasasının 84 ve 85. Maddelerinde şöyle denir: Vergi, Devletin genel giderleri için, halkın pay vermesi demektir.

Bu esaslara aykırı olarak gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya onlar adına resimler, ondalık alınması ve başka yüklemeler yapılması yasaktır.

Madde 85- Vergiler ancak kanunla salınır ve alınır.

Daha sonra defalarca değişikliğe uğrayan anayasamızda,” Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. (Değişik: 16/4/2017-6771/16 md.) Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun

belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Cumhurbaşkanına verilebilir.” ifadesi genellik kazanmış görünüyor.

Bir dönem ki, bazıları bunun ANAP dönemi sloganı olduğunu söylese de ben daha önceleri de çocukluğumda “Ödediğiniz vergiler yol, su, elektrik olarak size dönecektir.” sloganını anımsıyorum.

Elbette bir toplumun devletine kamu harcamalarını gerçekleştirmesi için vergi adı altında kazancından bir pay vermesi tabiidir. Ancak ortada bir sıkıntı var, madem vatandaş kazancından gücüne göre vergisini veriyor KDV, ÖTV neyin nesi oluyor. Asgari ücretli ile vergi rekortmeni iş insanı aldığı her ürün ve hizmette nasıl oluyor da aynı oranda bu vergileri ödüyor. Hani vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtımı ilkesi nerede kaldı?

Yıllardır yol ve köprü yapmakla övünen iktidarlar Deli Dumrullar yaratıp gelen, geçen ve hatta geçmeyenden de dolaylı dolaysız vergi almıyor mu geçiş ücreti adı altında.

O zaman sorulmaz mı, kardeşim siz kamu hizmetleri için halkınızdan topladığınız vergileri nereye harcıyorsunuz da yol ve köprü yapacak paranız olmuyor? Suyun gelirinden ve giderinden para almadınız mı, sonunda giderini gelirine ekleyip milleti uyuttuk mu sandınız. Elektrik santrallerini aynı kafa ile YİP ile Deli Dumrullara peşkeş çekerken topladığınız vergiler nasıl olurda bu kamusal hizmetleri karşılamaz bir Allah’ın kulu çıkıp da bu halka açıklama yapamaz.

1924 Anayasası’nda var olan “Bu esaslara aykırı olarak gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya onlar adına resimler, ondalık alınması ve başka yüklemeler yapılması yasaktır.” fıkrasını neden kaldırdınız?

Ve son olarak sizler gerçekten halka mı hizmet ediyorsunuz yoksa Deli Dumrullara mı?

Aslında abes (!) bir soru oldu. Son köprü ve otoyol geçişlerine yapılan astronomik zamlar ve diğerleri kime hizmet ettiğinizi net olarak gösteriyor.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.