• BIST 9044.89
  • Altın 2884.746
  • Dolar 34.2259
  • Euro 37.5884
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

PROF.DR.KAAN KORA'DAN;''SESSİZ ŞİDDET'' KİTABIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME

PROF.DR.KAAN KORA'DAN;''SESSİZ ŞİDDET'' KİTABIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kora Av. Yazar Serra Taşköprü'nün yeni çıkan kitabı'' Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon Yoluyla İşlenen Suçlar ve Yasal Boyut'''la ilgili önemli değerlendirme yazısını kaleme aldı.

Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Kaan Kora'nın Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon Yoluyla İşlenen Suçlar ve Yasal Boyut''kitabıyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde;

s-001.jpg

Şiddet, diğer tanımlayıcı özelliklerinin yanında, gündelik hayatın içine çeşitli şekillerde sızabilen, kamufle olabilen ve hem kişilerarası ilişkilerin, hem de toplumsal olayların seyrini ve sonuçlarını etkileyebilen tutum ve davranışlar bütünüdür. Şiddetin gizlenebilmesi veya kamufle olabilmesi aslında şiddet ile ilişkilendirdiğimiz kavramların bizi ve düşüncelerimizi sınırlamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin şiddet denilince aklımıza öncelikle birinin diğerine uyguladığı fiziksel şiddet, dayak, işkence vb. fiziksel davranışlar gelir. Çünkü fiziksel davranışın hem kendisi hem de sonuçları somutlaştırılabilir, gözlenebilir, hakkında daha kolay verilebilir. Ancak şiddet eylemleri şekil değiştirdiğinde tanınması zorlaşabilir, bazen şiddete uğrayan kişi tarafından bile tarifi imkansız hale gelebilir, ki bu da şiddetin devamlılığına neden olabilir.

Diğeri tarafından küçük düşürülme, aşağılanma, ihmal edilme, bakım verilmeme gibi formlarda karşımıza çıkabilecek duygusal şiddet örnekleri ise çoğu zaman şiddetten saymadığımız, yaşam içinde her karşılaştığımızda şiddet olarak kodlamadığımız eylem ve tutumlardır. Her ne kadar psikiyatri ve psikoloji yazınında farklı şiddet türleri ve yol açtıkları sorunlarla ilgili pek çok araştırma ve yazı bulunsa da bu konudaki toplumsal farkındalığın henüz istenilen düzeylere ulaşmadığı açıktır. Av. Serra Taşköprü’nün bu çalışması, farklı disiplinlerin de bu konuya yaklaşımlarının görünür hale gelmesi ve toplumu bilinçlendirmeye katkı sağlamasının yanında; konunun hukuki zemininin tartışmaya açılmasına aracılık etmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada özellikle vurgulanan sessiz kalma ve ihmal yolu ile şiddet ve baskı kurma eylemlerinin de duygusal şiddet kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Sessizlik, tepkisizlik doğru yer ve zamanda kullanıldığında verilecek bir tepkiden daha fazla ses getirebilir. Aynı zamanda bu bir tutum

olarak birinin diğerinin gereksiniminin farkında olduğu halde tepkisiz/yanıtsız kalması maruz kalan kişi açısından ihmal edilme, hakettiği karşılığı bulamama, değersizlik-yetersizlik düşünceleri oluşturma/alevlendirme vb. olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Ancak bu tür eylemlerin ve tutumların varlığı ve boyutunun ölçülmesi ve hakkında hem psikiyatrik hem de adli yönden karar verilmesi zordur. Her ne kadar yol açtıkları psikiyatrik sorunlar daha nesnel veriler ile değerlendirilebilse de, adli yönden bakıldığında kanıtlanması zor ve belirsizlik içermektedir. Konunun bu yönünü de ele alması, mikro ölçekte toplumun bakışını ve farkındalık düzeyini yansıtması açısından Av. Serra Taşköprü’nün araştırmasının önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.İleride farklı disiplinler aracılığı ile yapılacak çalışmalardan elde edilecek verilerin bir araya getirilmesi ile birlikte şiddet ile mücadelede daha etkin yöntemler geliştirilebileceğine inanıyorum.

 

Prof. Dr. Kaan Kora

Psikiyatri Uzmanı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.