• BIST 9886.05
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 4 °C

TOGG'UN SATIŞA ÇIKAN VERSİYONUN AYLIK ŞARJ TUTARLARI BELLİ OLDU

TOGG'UN SATIŞA ÇIKAN VERSİYONUN AYLIK ŞARJ TUTARLARI BELLİ OLDU
TOGG'un satışa çıkan versiyonlarının aylık şarz maliyet tutarları açıklandı.

 

TOGG’da teslimat dönemine geçilmesiyle gözler elektrikli araçları şarj etme maliyetlerine çevrildi. TOGG’un satışa çıkan versiyonları üzerinden elektrikli araçların aylık şarj tutarları belli oldu.

TOGG'un ilk modeli T10X’in teslimatlarına bu haftadan itibaren başlayacak. Ancak, kullanıcıların kafasında şarj istasyonları ve dolum maliyetleriyle ilgili birçok soru işareti yer alıyor. Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, TOGG’un satışa çıkan ilk versiyonları ve 1 Nisan itibarıyla geçerli olan yeni elektrik tarifesi üzerinden elektrikli araçların şarj maliyetleri belli oldu.

TEK DOLUM HESABI

Elektrikli aracı şarj etmenin en ekonomik yolu evden veya işyerinden. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh’ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL ücretlendirme uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda. Buna göre, TOGG’un 52,4 kWh (314 km menzil) bataryaya sahip versiyonu evden 115,8 TL, işyerinden 198 TL giderle deposunu doldurabiliyor. Aracın TOGG’un hızlı şarj istasyonu Trugo’dan şarj olma maliyeti ise 418,6 TL’ye ulaşıyor.

AYLIK GİDERLER

TOGG’un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL’ye, işyerlerinden 334,5 TL’ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo’dan 707,1 TL’ye tamamen deposunu dolduruyor. Ayda 1.500 km mesafe kat eden bir TOGG sahibinin enerji gideri evden yaklaşık 600 TL, iş yerinden yaklaşık 1000 TL ve hızlı şarj istasyonundan 2 bin TL’yi buluyor. Söz konusu 1.500 kilometreyi benzinli bir otomobille yapmanın maliyeti ise bir depo (50 litre) araçla ortalama 500 kilometre kat edildiği düşünüldüğünde güncel fiyatlarla 3000 TL’yi aşıyor.

EVE İSTASYON KURMAK İÇİN 18 BİN TL ŞART

Elektrikli araçları şarj etmenin en uygun yöntemi evden şarj işlemi gerçekleştirmek. Ancak, doğrudan ev prizine takılacak bir elektrikli otomobil hem şarj süresini arttırır hem de tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun için eve, siteye veya iş yerine bir şarj kutusu (Wallbox) kurmak elektrikli araç kullanıcıları için adeta zorunluluk. Şu anda bir Wallbox kurmanın maliyeti işçilik dahil ortalama 18 bin TL’yi buluyor. Eğer bir apartmanda veya sitede ortak kullanım düşünülürse de örneğin 4 istasyonun kurulum maliyeti ortalama 70 bin TL’yi aşıyor.

HIZLI İSTASYONLARDAN DOLUM BENZİNE YAKIN

Araçlar özellikle uzun yolda ihtiyaç duyduğu mesafeyi özel şirketlerin hızlı şarj istasyonlarından gideriyor. Ancak, son zamanlarda bu istasyonların verdiği kWh başına enerji fiyatları neredeyse benzinli araçlarla yarışıyor. Şu anda sektörde hızlı şarj (DC) fiyatları ortalama 1 kWh/8 TL seviyesinde konumlanıyor. Bu da örneğin 90 kWh batarya kapasitesi bulunan aracı tamamen doldurmanın maliyetini 720 TL’lere kadar çıkarıyor. 50 litrelik deposu bulunan benzinli bir aracın şu anda 1000 TL seviyesinde dolduğu düşünüldüğünde aradaki farkın 4’te 3’ü kadar olduğu anlaşılıyor.

REKABET ELEKTRİKLENDİ

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın elektrikli araç markası Tesla, bu haftadan itibaren Türkiye’deki faaliyetlerine resmi olarak başlıyor. Şirketin bugün düzenleyeceği özel bir etkinlikle Türkiye’ye ilişkin planlarını açıklaması beklenirken, satışa sunacağı ilk modelin ise SUV gövde tipine sahip Model Y olacağı tahmin ediliyor. Diğer yandan, Tesla’nın uzun süredir beklenen Türkiye’de faaliyete başlama kararının TOGG’un ilk araç teslimatlarına başlayacağı tarihlerle aynı döneme yani bu haftaya denk gelmesi ise dikkatleri çekti. Öyle ki, TOGG ve Tesla’nın satış stratejilerinden pazara sundukları araçlara, mağaza tercihinden araç özelliklerine kadar birçok ortak noktası bulunuyor.

ÖTV’Sİ YÜZDE 50

İki marka arasındaki rekabeti belirleyecek en temel unsur ise fiyat. Bilindiği üzere, TOGG ilk etapta arkadan itişli versiyonu iki farklı batarya seçeneğiyle 953 bin TL-1 milyon 215 bin TL arasında satışa sundu. Tesla’nın henüz resmen duyurmasa da Türkiye’da satışa çıkaracağı ilk modelinin Almanya’da üretilen Model Y olması bekleniyor. Çünkü, bu model ABD’den ve Çin’den gelmediği için ilave gümrük vergilerine takılmıyor. TOGG’da olduğu gibi arkadan itişli ve dört çeker olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan Model Y’nin arkadan itişli versiyonu 220 kW güce sahip yani yüzde 50’lik ÖTV dilimine giriyor.

Kaynak/ Odatv

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.