• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

BYPASS AMELİYATI GEÇİREN HASTALAR HAKKINDA ŞAŞIRTAN ARAŞTIRMA

BYPASS AMELİYATI GEÇİREN HASTALAR HAKKINDA ŞAŞIRTAN ARAŞTIRMA
Kalp hastalarıyla ilgili yapılan yeni araştırma şaşkınlık yarattı.Kalp hastalarının bypass ameliyatı olmaları veya damarlarının açılması için stent takılmasının sonuç açısından önemli bir fark yaratmadığı ortaya çıktı.

Bugüne kadar damarlara stent takılmasının çok daha etkili ve kalıcı bir çözüm olduğu düşünülüyordu ancak 37 ülkeden 5 bin 179 kişi üzerinde gerçekleştirilen testler şaşırttı.

 

Yeni yapılan bir araştırma kalp-damar sorunları yaşayan kişiler için kalp krizini önlemeye yönelik stent takılması veya bypass yapılması ile ilaç kullanımı gibi damar açma yöntemleri arasında sonuç açısından önemli bir fark olmadığını ortaya koydu.

Bugüne kadar damarlara stent takılmasının çok daha etkili ve kalıcı bir çözüm olduğu düşünülüyordu ancak 37 ülkeden 5 bin 179 kişi üzerinde gerçekleştirilen testler damar tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilerin, sağlıklı yaşam tercihleri yaptıkları, diyetlerini değiştirdikleri, spor yaptıkları ve sigara içmeyi bıraktıkları takdirde sadece ilaç kullanarak da damarlarının aynı şekilde açıldığı gözlemlendi.

Euronews’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre; aradaki tek farkın damarın açılma süresi olduğu belirtilen çalışmada ameliyatların oluşturduğu ek riskler de göz önüne alındığında sadece ilaç kullanımı seçeneğinin durumu acil olmayan hastalarda daha anlamlı olduğu sonucuna varıldı.

Amerikan Kalp Birliği'nin yıllık toplantısında açıklanan çalışma damar tıkanıklığı ve daralmasından ötürü göğüs ağrısı ve sıkışması yaşayan anjin hastaları merkeze alınarak yapıldı. Bu hastalar arasında ağrısı ve sıkışması dinlendiği takdirde geçen kişilere 'Sabit anjin' hastası deniyor ve bu vakaların aciliyeti bulunmuyor.

Çalışmaya göre sadece ABD'de her yıl 2,3 milyon kişi bu sıkıntılarla doktora başvuruyor ve hemen her zaman bu kişilere ilk aşamada asprin ve kolestrol düşürücü ilaçlar veriliyor.

SABİT ANJİN HASTALARI İÇİN İLAÇ SEÇENEĞİ DAHA MI DOĞRU?

 

Çalışmanın başındaki isim New York Tıp Okulu Klinik Bilimler Dekanı Dr.Judith Hochman'a göre hastaların kalp krizi geçirip yaşamını yitirmesinden endişelenmesi son derece normal bu nedenle ameliyat ve stent yöntemi 'sabit anjin' hastalarında da yoğun şekilde tercih ediliyor. Ne var ki; "Bu çalışma bize bazı şeyleri yeniden düşünmemiz gerektiğini söylüyor" diyor Hochman.

Hochman'ın çalışmasında incelediği tüm hastalara LDL kolestrolün düşürülmesi için aspirin başta olmak üzere kolestrol düşürücü ve tansiyon dengeleyici ilaç tedavisi uygulandı. Bunlarla birlikte kilo verme, doymuş yağ içeren gıdaları kesme ve sigarayı bırakma gibi sağlıklı yaşam tavsiyelerinde bulunuldu.

Hastaların yarısı durumları daha kötüye gitmediği sürece sağlıklı yaşam tavsiyesi ve ilaçları kullanımı yöntemini yeterli buldu. Diğer yarısı da bu tavsiyeleri aldı ancak stent veya bypass ameliyatı olma seçeneğini kullandı.

OLUMSUZ SONUÇ ORANLARI HEMEN HEMEN AYNI

Çalışma sonucuna göre dört yıl sonunda kalp krizi, kardiyovasküler sebeplere dayalı ölüm ve diğer kötü sonuçlar her iki grupta da neredeyse aynı oranda gerçekleşti. Oranlar ameliyat olan grupta yüzde 13,3 ve ilaç kullanan grupta yüzde 15,5 oldu.

NBC'ye konuşan Hochman "Modern ilaçlar ve sağlıklı yaşam tercihleri ile tıkanmış damarlar için riskli ameliyatlara gerek kalmadığını görmek çok şaşırtıcı oldu" diyor.

DİKKATE DEĞER İKİ FARK

Çalışmada dikkate değer iki fark olduğu belirtiliyor. Bunlardan biri ameliyat sonrası farkın daha hızlı hissedilmesi, ikincisi de ameliyat olan kişilerin göğüs ağrılarının ilaç kullananlara kıyasla biraz daha fazla azaldığının gözlemlenmesi.

Şimdi merak edilen; kalp-damar hastalıkları uzmanlarını da şaşırtan bu araştırmanın sonuçlarının doktorların atacağı adımlarda dikkate alınacak olup olmaması ve bu verilerin sağlık dünyasında genel kabul görüp görmeyeceği.

Odatv.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.