• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

SİLİKONLAR KANSERE NEDEN OLUR MU?

SİLİKONLAR KANSERE NEDEN OLUR MU?
Estetik operasyonların yaygınlaşmasıyla özellikle kadınların meme operasyonlarını yaptırması beraberinde silikon tartışmaları da gündeme getirdi.

Göğüs büyütme ameliyatı sonrasında yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluk bu operasyonlara girecek olan bayanların aklını karıştırmaktadır. Pek, meme silikonlarının herhangi bir zararı var mıdır, ya da herhangi bir riski mevcut mudur?

Silikonun Zararı Var Mıdır?

Göğüs büyütme ameliyatı sonrasında herhangi bir olumsuz duruma rastlanmaz. Kişinin sağlığını tehlikeye atmaz. Silikonun ise vücut ile etkileşimi olmayacağı gibi zararı da dokunmaz. Bazı kişiler silikon ile kanser riskini bağdaştırmaktadır ancak bu asılsızdır. Bilimsel olarak silikon ile kanserin bağdaştığı herhangi bir nokta bulunmamaktadır. Bazı medya kuruluşlarınca çıkarılan yayınlarda silikonun kanser riski yaratabildiği haberleri asılsızdır. Bu durum yıllar önce Fransız bir firmanın tıbbi olmayan silikon kullanarak üretmiş olduğu ve ülkemizde yaygın olmayan meme protezlerinden dolayı çıkmıştır. Yani silikonun kullanılması herhangi bir kanser riskini doğurmaz. 

meme.jpg

Silikon Delinir Veya Patlar Mı?

Meme büyütme ameliyatına girecek bayanların bir başka aklına takılan soru da silikonların patlayıp patlamayacağıdır. Meme büyütme ameliyatı sonrasında silikon delinmesi veya patlaması normal şartlarda mümkün olmayan durumlardır. Silikonlar üretim aşamasında pek çok kalite kontrol testinden geçmektedir. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir darbeye veya basınca karşı dayanıklıdır. İstendiği kadar sıkılsın, katlanmaya çalışılsın, bükülsün, patlama olmayacaktır. Ancak ateşli silahlar ile kesici ailetler ile doğrudan bir temas ile patlayabilirler. 

Peki böyle bir durumda ne olur?

Silikonda patlama sık rastlanmaz ancak patlarsa da patlak silikon çıkarılır ve yerine yeniden sağlam silikon takılır. Silikon patlaması yaralanmaya bağlı bir durum yok ise sağlığa zararlı bir durum oluşturmaz.

Patlarsa ne olur?

Silikon patlaması sık rastlanan durum değildir, ama yine de patlarsa patlak silikon çıkarılır, yerine sağlam silikon takılır. Silikon patlaması beraberinde kesici-delici alet batmasına, ateşli silah yaralanmasına bağlı başka problemler yok ise sizin sağlığınızı tehdit edici nitelikte değildir.

Silikon Eskir Mi?

Silikon yıllar içinde eskir mi ve buna bağlı sızıntılar meydana gelir mi? Akıllara takılan bir başka soru da budur. Bunlar şuanda günümüz için geçerli durumlar değildir. Bazı hastalar silikonların eskiyip eskimediğini, ne zaman değiştirmek gerektiğini sormaktadırlar. Buna gerek yoktur. Silikona biçilmiş herhangi bir ömür süresi söz konusu değildir. Silikonda patlama delinme vs olup değiştirilmesi gerekebileceği gibi bir ömür boyu hiçbir şey olmadan takıla da bilir. Bilinmesi gereken silikon ile ilgili ciddi bir problem çıkmadığı sürece bir yaşam boyu kalabileceğidir.

Kapsüler kontraktür Nedir?

Vücuda herhangi yabancı bir cisim yerleştirildiği takdirde vücutta kendisini korumaya yönelik bir kapsül oluşur. Bu kapsül oluşumu silikon sonrası da doğaldır. Fakat bazı kişilerin bünyesi normalden çok daha fazla tepki gösterir. Kapsül kalınlaşarak cismi sıkmaya başlayabilir. Bu durum genel göğüs ağrısına sebebiyet verir.  Kapsüler kontraktür dediğimiz bu yapı meme çevresini sararak memede sertleşmeye zorlar. Bu durum memede görünür hale gelmeye başlar. Bu durum başlarda hafif ağrılarla kendisini belli eder. Bu durumu herhangi bir ekstra girişim gerektirmeden masaj programı ile yok etmek mümkündür. Erken dönemde fark edilemeyen kapsüler kontraktür durumlarında ise basit bir müdahale ile kapsül kesilir ve silikon rahatlatılır. Kapsüler kontraktür dediğimiz durum fazla rastlanan bir durum değildir. Ancak bunun üstesinden gelmek adına hastaya da bir takım görevler düşmektedir. Hasta bu görevleri yerine getirdiği takdirde herhangi bir sorun kalmayacaktır. Kapsüler kontraktür’ün son aşamaya gelmesi hastanın kontrollerindeki ihmalkarlığını göstermektedir. Tavsiyelere uyulduğu takdirde kapsüler kontraktür endişe yaratacak bir problem oluşturmaz.

Ameliyat İzlerini Ortadan Kaldırmak Mümkün

Meme büyütme işlemi sonrasında bazı hastaların meme baş ve çevresinde, ya da kıvrımlarında oluşan izler dikkat çekebilir. Bu izleri azaltmak için ise revizyonlar uygulanmaktadır. Bu revizyonlar uygulandığında şikayet ortadan kalkmış olacaktır.

Göğüs Büyütme Ameliyatında Kişisel Faktörler Sonucu Etkileyebilir

Göğüs büyütme ameliyatını etkileyen bir takım kişisel faktörler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Meme dokusunun, gevşekliği, kalınlığına dair: Bu durum operasyon sonucunu etkileyen önemli bir faktördür. Şayet meme dokusu gevşek veya zayıf ise sonucu etkileyecektir
  • Göğüslerin normal büyüklüğüne dair: Kişide göğüs yapısının büyüklüğü ne kadar fazla ise içeriye saklanan protezi bir o kadar gizli tutacaktır. Bu da sonucu etkileyen bir faktördür.
  • Göğüs cephesinin şekline dair: Göğüs cephesindeki şekil bozuklukları ki bunlar genelde doğumsaldır görünümü olumsuz etkileyecektir. Asimetrik protez uygulamaları ile bu durumun üstesinden gelmeye çalışılır.
  • Göğüsteki sarkıklığa dair: Göğüs yapısında bulunan hafif sarkıklık silikon yerleştirildiğinde düzelme gösterir. Aşırı derecede sarkık olan göğüslere silikon yanında göğüs dikleştirme ameliyatı da uygulanmaktadır.
  • Derinin elastik oluşuna dair: Şayet kişide deri elastikiyeti normalse alınacak sonuç da bir o kadar faydalı olacaktır.

Göğüs yapısındaki asimetrik duruma dair: Bazı hastalarda iki meme arasındak şekil ve boyut farkı vardır. Böyle bir durumda asimetrik protezler kullanılabilir ya da her iki göğse farklı protezler kullanılarak eşit büyüklük ve estetik görünüm sağlanabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.