• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ZAFERİN 107.YIL DÖNÜMÜNDE HİZMETE AÇILDI

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ZAFERİN 107.YIL DÖNÜMÜNDE HİZMETE AÇILDI
Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü, dün Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıldönümünde hizmete girdi

 

1 buçuk saatlik ulaşım süresini 6 dakikaya düşüren köprünün açılışı görkemli bir törende gerçekleştirildi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi açılışta şu mesajları verdi:

ECDADIMIZA İTHAF EDİYORUZ

"Biz de peygamber yoldaşı şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz. Şehitlerimizin aziz hatıralarına ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedir aslanları kadar şanlı tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz. Maziden atiye köprü kuruyoruz. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de burada özellikle Çanakkale'de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdülhamid Han bu köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı. Osmanlı'nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeniyle hayata geçirilemeyen Abdülhamid Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu."

BÜYÜK HEDEFLERİN İŞARETİ

"Köprümüzün isminin başındaki 1915, Çanakkale'de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metre de martın 18'ini ifade ediyor. 3 Mart ayı, 18 bugün. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin işaretidir. Türkiye'nin Türk milletinin istediğinde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösterdik gösteriyoruz. Hiç şüphesiz burada sadece bu köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul'u Tekirdağ'a ve Çanakkale üzerinden Balıkesir'e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Bugün köprü ile birlikte Malkara'dan Çanakkale'ye kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz. İş bilenin kılıç kuşananındır. Türkiye'nin en yoğun araç güzergahlarından biri olan bu yolda Labseki-Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burada saatlerce feribot sırası beklenen ardından 1,5 saatlik bir yolculukla karşıya geçilebilen bir yerdi. Şimdi aynı yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak."

BOĞAZIN YAKUT GERDANLIĞI

Köprüyü 'Boğaza taktığımız yakut bir gerdanlık' olarak niteleyen Erdoğan "Ecdadımız kınalı kuzularıyla Gazi Mustafa Kemal'in riyasetiyle, Seyit Onbaşılarla, 'Çanakkale Geçilmez' demiş; burada tarih yazmıştır. Bu köprüyle ecdadın mirası aynı mesajı mühendisliğin ve teknolojinin imkanlarıyla tarihe yeniden kazıdık" ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜ

"Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü atmıştık. Firmalarımız Güney Koreli iş ortakları ile kolları sıvadı, 5 binin üzerinde personelin, 740 iş makinesinin geceli gündüzlü çalışmasıyla köprümüzü söz verdiğimiz bugünkü açılışa hazır hale getirdi. Dünyada böylesine devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek bir başka ülke var mıdır bilmiyorum. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim."

Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni'ne katıldı. MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum'un da katıldığı törene vatandaşlar ilgi gösterdi.

GEÇİŞ ÜCRETİ 200 TL

Erdoğan, köprünün geçiş ücretini 200 TL, ilk hafta geçişlerin de ücretsiz olacağını duyurdu. Köprünün planlanan geçiş ücreti 16.5 euro'ydu, böylece yaklaşık 75 TL indirime gidildi.

KULEDE SEYİT ONBAŞI DETAYI

Köprünün kulelerinde Seyit Onbaşı'nın taşıdığı top mermileri sembolize ediliyor.

Kırmızı-beyaz kuleler, 334 metre ile dünyanın en yüksek asma köprü kuleleri.

2023 metrelik orta açıklığı, Cumhuriyet'in 100. yılını simgeliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.