• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

20 YILDIR TEK BİR DERS BİLE ÇIKARTILMADI

20 YILDIR TEK BİR DERS BİLE ÇIKARTILMADI
17 Ağustos Depreminin üzerinden tam 20 yıl geçmesine rağmen binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından depremle ilgili bu güne kadar somut bir adım atılamadı.

Adapazarı merkez başta olmak üzere bir çok hasarlı bina tadilatla güçlendirilerek ikamet etmeye devam edildi. 1997 depreminin ardından enkaz alanına dönen Adapazarı'nda yıkılması gereken binalar güçlendirme projesi adı altında yeniden boyanarak kamuflaj edildi.

Çürük yapılar hala 20 yılın enkazını beraberinde taşıyarak insan ölümleirne adeta davetiye çıkartıyor.Resmi rakamlara göre 18 bin 373 vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara Depremi'nden hiç bir ders çıkartılmış değil.Deprem  toplanma alanları da AVM’lere dönüştü.

Kocaeli Gölcük'te 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin üzerinden tam 20 yıl geçti. Kocaeli başta olmak üzere İstanbul, Yalova, Sakarya, Bolu, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ'da 18 bin 373 vatandaşımız hayatını kaybederken, 48 bin 901 vatandaşımız yaralandı. 5 bin 840 vatandaşımız ise kayboldu. En çok can kaybı depremin merkez üssü Gölcük ve çevresinde yaşandı.

Deprem Toplanma Alanlarına AVM'ler Dikildi

Sözcü gazetesinden Uğur Enç'in haberine göre tüm bu yaşananlardan ders çıkarılmadı. Kocaeli'deki hasarlı binalarda hala vatandaşlar ikamet ediyor.

Nüfusun yüzde 70'inin deprem riski altında olduğuna dikkat çeken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası'na göre, başta İstanbul olmak üzere kentlerin yarısının güvensiz yapılarla dolu olduğu vurgulandı.

İstanbul'un en az 6.5 büyüklüğünde bir depremi mutlaka yaşayacağını, can kaybının yanı sıra 2 milyon kişinin de evsiz kalacağı belirtildi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “İstanbul'da deprem sonrası toplanılacak boş alan kalmamıştır. 1999 depremi sonrası 493 toplanma alanı ve çadır kurulacak yerin 3/4'ü ranta teslim edilmiştir. İstanbul AVM'lere, gökdelenlere teslim edilmiştir” diye konuştu.

Depremin izleri böyle silindi

Yıkılan binaların yerine yeni yerleşim birimleri yapıldı. Depremde hasar gören yerlerin 20 yıl sonraki halleri havadan görüntülendi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.