• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ADD KARTAL ŞUBE BAŞKANLIĞI LOZAN ANTLAŞMASININ 97. YILINI KUTLADI

ADD KARTAL ŞUBE BAŞKANLIĞI LOZAN ANTLAŞMASININ 97. YILINI KUTLADI
ADD Kartal Şube Başkanlığı Lozan Antlaşmasının 97. yılı nedeniyle Kartal ADD Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Lozan'ın Antlaşmasının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu olarak görülmesi gerektiğini belirten ADD Kartal Şube Başkanı Kemal Arslan tüm engellemelere rağmen Lozan Antlaşmasının unutturulmayacağını söyledi.

2-013.JPG

Kartal Meydanı önünde gerçekleşecek etkinlik Valilik yasağı nedeniyle ADD Kartal Şubesi önünde gerçekleştirildi. Lozan Antlaşmasının 97. yıl dönümünün anma programına;Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tozkoparan,İmam Aydın,Cengiz Türkmen, İYİ Parti Kartal İlçe Başkanı Fuat Onbaşılı,İYİ Parti Kartal Belediye Meclis Üyesi Mukadder Gürcan,Kartal Demokratlar Birliği Başkanı Sedat Özkan, Kartal Gazeteciler Derneği Başkanı Selim Akdoğan ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

5-005.JPG

Lozan Antlaşmasının 97. yılı nedeniyle  açıklama yapan ADD Kartal Şube Başkanı Kemal Arslan Lozan Antlaşmasının zorlu savaş yılları sonrasında elde ettiği bir başarı olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek,

''Lozan Barış Antlaşması, Türk Devletinin çağdaş dünya ülkeleri tarafından tanınmasının belgesidir. Batının önde gelen devletlerine karşı kurtuluş savaşı veren yeni Türkiye Devletinin kuruluşunun ve varlığının uluslararası antlaşma ile tanınmasıdır. 10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr Antlaşması sonucunda, Türk ordusu dağıtılmış, Anadolu İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlılar, Ermenilerce işgal edilmiş, Devlet fiilen yok edilmiştir''dedi.

GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER

Büyük Millet Meclisi, işgale karşı başlayan Kuvayı Milliye direnişini örgütleyerek, bir yandan ordu kurmaya çalışmış, bir yandan işgalcilerle her cephede savaşmış, öte yandan da Padişah ve işgalcilerin desteklediği isyancılarla savaşmıştır. Türklerin efendisi olmak isteyenler, Atatürk’ün dediği gibi “geldikleri gibi gitmişlerdir”.

5-006.JPG

Sevr ve işgalle amaçlarına ulaşamayıp, Kurtuluş Savaşında yenilen emperyalistler, Lozan masasında her türlü dayatmayla Türk tarafına yeni bir Sevr onaylatmak istemişlerdir. Hatta bu süreçte İngiliz temsilcisi İsmet Paşa’ya: “Konferansta bir neticeye varacağız. Ama memnun ayrılmayacağız. Hiçbir dediğimizi kabul etmiyorsunuz. Hepsini reddediyorsunuz. Ne reddederseniz cebimize atıyoruz. Memleketiniz haraptır ve imar etmek için paraya ihtiyacınız vardır. Bir gün para için kapımıza geldiğinizde, bütün bu reddettiklerinizi birer birer çıkarıp önünüze koyacağız” demiştir.

6-003.JPG

LOZAN'DA HER TÜRLÜ DAYATMAYA RAĞMEN MİSAK-I MİLLİ'Yİ VE ULUSAL BAĞIMSIZLIĞIMIZI KABUL ETTİRDİK

Başta İngiltere olmak üzere, Lozan’da taraf devletlerin, savaşta kaybettiğini masada almak için her türlü dayatmalarına rağmen, Misak-ı Milli’yi ve ulusal bağımsızlığımızı bütün dünyaya kabul ettirdik. Bu, İsmet Paşa başkanlığındaki Türk heyetinin ve tam desteğini aldığı Ankara Hükümeti’nin ilkeli ve dik duruşuyla sağlanmıştır.

100 YILLIK HESAPLAR GÖRÜLÜYORDU

Lozan Konferansındaki dayatmaları, görüşmelerin çok uzun, çok tartışmalı geçmesini, kesintilere uğramasını ve adeta bir diplomasi savaşı olmasını Atatürk şöyle dile getiriyor: “Lozan barış masasında görüşülen konular, üç dört senelik yeni bir dönemle sınırlı kalmıyordu. Konferansta yüzyıllık hesaplar görülüyordu. Bu kadar eski, bu kadar karışık, bu kadar pis hesapların içinden çıkmak, elbette o kadar basit ve kolay değildi.”

Yoksunluklar içinde, akıl almaz bir gayretle verilen üç buçuk yıllık Kurtuluş Savaşı’nın sonucu ve Türk tarafının istekleri Lozan Antlaşmasıyla taraf devletlere kabul ettirilmiştir.

LOZAN'DA TÜRK DEVLETİNİN TAM BAĞIMSIZLIĞI KABUL EDİLMİŞTİR

Tarihte eşine az rastlanır, dokuz ay gibi çok uzun ve zorlu geçen süreç 23 Temmuz 1923’de noktalanmıştır. Lozan’da Misak-ı Milli sınırlarımız kabul edilmiş, tüm kapitülasyonlar kaldırılmış, siyasi, ekonomik, askeri, hukuki, kültürel ve benzeri konularda, Türk Devletinin tam bağımsızlığı kabul edilmiş ve yeni Türk Devleti’nin egemenlik hakları tanınmıştır.

ÜLKE YENİ BAŞTAN KALKINDI

“Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferler ile taçlandırılamazlarsa elde edilen zaferler kalıcı olamaz” diyen Atatürk, o Anadolu bozkırında, o yokluklar içinde, dışarıya avuç açmadan memleketi yeni baştan kalkındırırken, dış borçlar ödendi, yabancı şirketler paraları ödenerek millileştirildi. Ekonomik kalkınma ‘borç alan emir alır’ ilkesi doğrultusunda dışa bağımlı olmadan kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirildi.

KAMPLAŞMA VE KUTUPLAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ

Lozan, Cumhuriyetimizin ve milletimizin dayandığı en güçlü siyasi ve hukuki temeldir. Bu temelle oynamak, Türkiye Cumhuriyeti’nin sarsılması ve yıkılmasıdır. Milletimizin ayrıştırılması, kamplaştırılması ve kutuplaştırılmasıdır. Buna izin vermeyeceğiz. Lozan karşıtlarının yürüttüğü, sinsi politikalara seyirci kalmadık, kalmayacağız.

LOZAN'A VE MİLLETİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Lozan’ın 97. yıldönümünde; Büyük Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün, milli kahramanlarımızın, devrim ve demokrasi şehitlerimizin manevi huzurlarında ve Milletimizin önünde bir kez daha ant içiyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti’ne, Cumhuriyetimizin çağdaş niteliklerine, Lozan’a ve Milletimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

LOZAN KARŞITLIĞI ORTAÇAĞ KARANLIĞINA TESLİM OLMAKTIR

Uyarıyoruz, Lozan karşıtlığı, Sevr yandaşlığıdır. Atatürk’ün kurduğu Milli devletin tasfiyesidir. Orta çağ karanlığına teslim olmaktır. Hilafet ve saltanat heveslilerine biat etmektir. Bu emperyal oyunlara karşı, herkesi dikkatli olmaya; yurttaşlık sorumluluğu ile yasal ve demokratik yollarla mücadeleye çağırıyoruz.

ŞEHİTLER İÇİN LOKMA DAĞITILDI 

Basın açıklamasının ardından cephelerde şehit düşen tüm askerlerimiz için  için lokma dağıtımı yapıldı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.