• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

AHMET ŞİMŞEK'TE LÖSEMİ DUYARLILIĞI

AHMET ŞİMŞEK'TE LÖSEMİ DUYARLILIĞI
Ortaokul öğrencilerine “Lösemi ve Çocukluk Çağı Kanseri” hakkında seminer verildi, farkındalık yaratmak amacıyla maske etkinliği düzenlendi.

 

Ahmet Şimşek Koleji Ortaokul öğrencilerine, “Lösemili Çocuklar Haftası” etkinlikleri kapsamında “Çocukluk çağı kanseri” hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi. Ayrıca sınıflarda, “Ben olsaydım nasıl bir maske takmak isterdim” konulu farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

1-009.jpg

“Empati kurmalarını sağladık.”

Fen Bilimleri Zümre Başkanı Fatma Yalınyiğit etkinlikler hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Seminerde öğrencilerimize löseminin nasıl bir hastalık olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve tedavi süreci hakkında bilgiler verildi. Özellikle lösemili çocukların maske takma amacından bahsedildi. Löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığı, lösemili hastaların bağışıklık sisteminin zayıf olduğu ve kolayca enfeksiyon kapabildikleri anlatıldı. Bu nedenle maske kullandıkları, maskenin bizi onlardan değil, lösemili çocukları bizlerden koruduğu vurgulandı. Seminerin sonunda da, ‘Paul and the dragon’ adlı kısa film izletildi. Öğrenciler bu filmde lösemili bir çocuğun hastalıkla savaşını gördüler, hastalıkla savaşta moral ve motivasyonun önemi kavradılar. Ayrıca, lösemi hakkında farkındalık oluşturmak ve öğrencilerimizin empati kurmasını sağlamak amacıyla ‘Ben olsaydım nasıl bir maske takmak isterdim’ konulu maske etkinliği düzenledik. Bu etkinlik sırasında da öğrencilerimiz kendilerini lösemili çocukların yerine koyarak düşündüler. Maskelerinde olmasını istedikleri şekil ve resimleri kendileri çizdiler. Sonra da kendi elleriyle yaptıkları maskeleri taktılar ve lösemili çocuklara destek verdiler.”

Lösemi nedir?

Lösemi bir kan hastalığıdır ve genellikle beyaz kan hücreleri kanseri olarak bilinir. Herhangi bir etkiyle damarlarda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği sebebiyle blast adı verilen olgun olmayan kan hücreleri oluşur ve bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutar.

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Tıptaki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.

Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.