• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 28 °C

AK Parti Seçmeni İstanbul Seçimlerini Böyle Değerlendirdi

AK Parti Seçmeni İstanbul Seçimlerini Böyle Değerlendirdi
İstanbul'da AKP'nin kalesi olarak anılan ilçelerde de 23 Haziran'da Ekrem İmamoğlu önemli bir zafer kazandı. Peki seçmenlerin tercih değişitirmesinde ne...

İstanbul'da AKP'nin kalesi olarak anılan ilçelerde de 23 Haziran'da Ekrem İmamoğlu önemli bir zafer kazandı. Peki seçmenlerin tercih değişitirmesinde ne etkili oldu?

İstanbul seçimleri bitti fakat tartışılmaya devam ediyor. İstanbul’da uzun yıllar sonra CHP 826 bin 426 oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazandı. Oy farkı AK Parti’nin kalesi olarak bilinen ilçelerde de kendisini gösterdi.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin ve Şebnem Babat İstanbul’daki seçim sonuçlarını değiştiren ilçelerin başında yer alan Fatih ve Eyüpsultan’da halkın nabzını tuttu. İki ilçede AKP seçmenine, AKP’nin İstanbul’u neden kaybettiğini, bu seçim genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verip vermeyeceklerini ve İmamoğlu’ndan beklentilerini sordu.

AK Parti'de  Yüzde 3 Kayıp

Fatih’te 31 Mart’ta AK Parti yüzde 53,03 oy oranıyla, yani 113 bin 983 oy alarak birinci parti olmuştu. CHP ise yüzde 36.08 oranla, 77 bin 548 oyla ikinci parti oldu. İYİ Parti yüzde 4,04, SAADET yüzde 3,08, HDP ise 2,17 oy aldı.

Yenilenen seçimlerde ise Millet İttifakı’nın Adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 49,52 Cumhur İttifakı’nın Adayı Binali Yıldırım ise yüzde 49,37 oy aldı.

‘Partim Ekonomik Kriz Yokmuş Gibi Davrandı’

İlk durağımız Fatih Aksaray… Meydandan ara sokaklardaki bir kahvehaneye giriyoruz. Bir masa etrafında oturmuş dört kişiye, ‘Yıllardır AK Parti’yi destekleyen, muhafazakar kimliğiyle bilinen Fatih neden bu seçimde CHP’nin Adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekledi’ diye soruyoruz. Yıllardır Fatih’te yaşayan Cevdet Baysu, bunun birçok nedeni olduğunu söylüyor. Hayatı boyunca hep AK Parti’ye oy verdiğini belirten Baysu, bu seçimde İmamoğlu’na oy verdiğini anlatıyor. İmamoğlu’na oy verme gerekçesini ise Baysu şöyle açıklıyor: “Ekonomik sıkıntılardan dolayı İmamoğlu’na oy verdim. Partim sanki ekonomik kriz yokmuş gibi davrandı. Fatih halkı da bunu gördü. Ekonomik kriz var. Bunu kabul edelim ki sorunu çözelim. En basitinden bütün fabrikalarımızı yabancı ülkelere sattılar. Bunlara tepkiliyim.”

Baysu, sadece ekonomik krizden etkilenmediğini, AK Parti’den kopuşu için daha birçok gerekçesi olduğunu söylüyor: “Kendi partimden beklemezdim. Laz, Kürt, Yunan, terörist… lafları ağızlarından eksik olmadı. Bu çok yanlış bir davranış. Ayrımcılık bize yakışmıyor. Bu masada oturan arkadaşlarım arasında CHP’li, HDP’li de var. Bunlar terörist mi şimdi?”

AK Parti seçmeni ayrımcılığa tepkili

Peki bu seçim genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verir miydiniz sorusuna Baysu şu yanıtı veriyor: “Yıllarca AK Parti’ye oy verdim. Verdiğime de pişman değilim. Çünkü AK Parti çok değerli işler yaptı. Son düzlükte tökezledi artık. Fakat söylemleri böyle devam ederse asla oy vermem. Zaman gösterecek.

‘İmamoğlu’na oy verdiğinize göre beklentileriniz vardır… İmamoğlu’ndan ne bekliyorsunuz?’ sorumuza ise şu yanıtı alıyoruz: “Bir tane belediye başkanı gelip Fatih’in şu halini görmedi. İmamoğlu gelip buranın halini görsün. Her yer Suriyeli dolu. Belki de Suriyelileri geri göndeririz. AK Parti Suriyelileri getirdi buraya ama hiç ilgilenmedi. Düzen olmadan olmaz. Kendi topraklarımızda yabancı hale geldik.”

Bu sözlerin üzerine yıllardır Baysu’nun arkadaşı olan Mehmet Eroğlu, araya giriyor :”Sana yıllardır AK Parti’ye oy vermemen gerektiğini anlattım. Ben de CHP’ye hiç oy vermemiştim ama büyük konuşmamak gerekiyormuş. AK Parti artık, ‘Bu CHP’li, bu HDP’lİ… demesin. Herkese kucak açsın.”

‘Bu Bir Uyarıydı…’

Masada oturan başka biri ise AK Parti’li olmasına rağmen partisini şu sözlerle eleştiriyor: “AK Parti’ye tepki olarak İmamoğlu’na oy verdim.Geçmişimize baktığımızda CHP bizi hep arkamızdan vurdu. Bizi CHP’ye oy vermeye mecbur bıraktılar. AK Parti en çok oyu Kürtler’den alıyordu. Şimdi Kürtleri terörist ilan etti. Genel seçim de olsa bu haliyle asla AK Parti’ye oy vermem. Bu bir uyarıydı. Eğer AK Parti böyle devam ederse CHP’ye de oy vermem, boykot ederim. CHP’nin bu patlaması da uzun sürmez. Yıllardır belediyeyi bir parti yönetiyordu bu dönem de başka bir parti yönetsin.”

‘Yerel Seçim Farklı Genel Seçim Farklı’

Buradan ayrıldıktan sonra tanıdığımız bir esnafın kapısını çalıyoruz. Daha önce buraya geldiğimiz için kendisinin AK Partili olduğundan haberdarız. Esnafa kime oy verdiğini sorduğumuzda, “Bu sefer kararımı değiştirdim. Benim oyum İmamoğlu’nu başkan yaptı” yanıtını veriyor.

‘Genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verir miydiniz’ sorusuna ise şöyle yanıt alıyoruz: “Genel seçim başka, yerel seçim başka. Ulaşım indirimi, su indirimi bunlar güzel şeyler. İstanbul’u CHP’liler yönetsin bu sefer. Oy verirken bunu düşündüm. Valla ben de betondan bıktım. Belki biraz yeşillik olur nefes alırız, kutuplaştırma olmaz. Hem yaşlanınca torunlarıma bakın şu tarihte İstanbul’u CHP yönetti demek istiyorum.”

Son olarak Aksaray meydanda yıllardır simit satan, cüppeli ve sarıklı bir amcayla konuşuyoruz. İsmi Veysel Özsoy. 1994 yılında Refah Partisi’nde çeşitli görevlerde bulunmuş. Refah Partisi Beyoğlu halkla ilişkiler departmanı yaptığı en son görevlerden biri. Fakat Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan partiye genel başkan olamadığı için ve partisinin çizgisine tepkili olduğundan yıllardır AK Parti’ye oy veriyor.

Özsoy, pazar günü sandığa giderek AK Parti’ye oy verdi. Özsoy’a göre AK Parti ne İstanbul’u ne de Fatih’i kaybetmedi: “AK Parti’ye burada MHP’liler destek vermedi. Zaten Fatih’te yüzde 45 AK Parti’nin oyu vardı. MHP destek verseydi yüzde 7 oy daha gelecekti. Böylece AK Parti Fatih’te yüzde 52 oy alacaktı. Bu bütün İstanbul için de geçerli. Ah MHP’liler…”

Fatih’te yaşayan Ermenilerin ve Süryanilerin de AK Parti’yi desteklediğini söyleyen Özsoy, “Çünkü onlar da İslam’dan zarar gelmeyeceğini biliyordu. Bu seçimde de oy verdiler. Ama MHP’liler oy vermedi” diyor.AK Parti’ye kızdılar ama CHP’ye de oy vermediler

Özsoy’un 20’li yaşlardaki bir akrabası da bu sözlerin üzerine şu cümleleri kullanıyor: “Bizde çıkarcı bir kitle var. Biraz da kızgın bir kitlemiz var. Ama bu oylar CHP’de emanet şu an. Geri gelecekler.”

Fatih’teki sohbetimiz bittikten sonra Eyüpsultan’dayız…

Eyüpsultan’daki seçim sohbetine geçmeden önce seçim sonuçlarına bir göz atalım:

İlçede 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti yüzde 49,11 oy aldı. CHP ise yüzde 47,40 alarak ikinci parti oldu. SAADET ise ilçede yüzde 2,34 oy almıştı. 23 Haziran seçimlerinde ise Ekrem İmamoğlu yüzde 53,92, Binali Yıldırım yüzde 45,26 oy aldı. Bu sonuçlara göre İki aday arasındaki fark ilçede 20 bin oldu.

EYT, Kızgınlar, Farklı İstekler…

İlk olarak Eyüp’teki İslambey Mahallesi’nde yaşayan seçmenlerle konuşuyoruz. 60’lı yaşlarda bir esnafın dükkanından içeri giriyoruz. AK Partili esnaf, bu seçimde AK Parti’ye oy verse de seçim sürecinde zaman zaman İmamoğlu’na oy vermeyi düşündüğünü söylüyor: “AK Parti’den İmamoğlu’na çok oy gitti. CHP, HDP ile kol kola girmeseydi ben de İmamoğlu’na oy vermeyi düşünürdum. İmamoğlu kötü iş birlikleri yaptı.”

Kendi çevresinden birçok tanıdığı AK Partili’nin İmamoğlu’na oy verdiğini anlatan esnaf bu oy kayma gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Recep Tayyip Erdoğan’a kızgın partililer İmamoğlu’na oy verdi. Emeklilikte yaşa takılanlar, 3600 ek gösterge isteyenler ve partiden farklı istekleri olan seçmenin bu talepleri yerine getirilmedi. Bu yüzden oylar İmamoğlu’na gitti. MHP’liler de var tanıdığım. İYİ Partili değil, bak bu ülkücüler eski MHP’li onlar da İmamoğlu’na oy verdi. Ben veremedim ama onlar verdi. Seveni çok oldu bunların.”

‘Yıllarca Aynı Şeyi Söylediler’

Bu sohbetin ardından Eyüp Sultan meydanında konuştuğumuz iki seçmen de AK Partili olduklarını fakat bu seçimde sandığa gitmediklerini söylüyor.

Seçim sohbeti sürerken ismi Şerife olan bir Eyüplü de konuşmak istediğini söylüyor. Şerife Teyze, yıllarca AK Parti’ye oy vermiş fakat bu seçim sandığa gitmemeyi tercih edenlerden. ‘Neden sandığa gitmediniz’ sorusuna şu yanıtı alıyoruz: “AK Parti’ye kızgınım. Aylardır hastayım. İlaç almam gerekiyor fakat bu ilaçları alacak param yok. İlaçlarımı da devlet karşılamıyor. Emekli olmadığım için geçimimi bile sağlayamıyorum. O kadar sene AK Parti’ye oy verdik, peki ne yaptılar?”

Şerife Teyze, kızının da seçmen olduğunu söyleyerek oy kullanıp kullanmaması konusunda kendisine karışmadığını, fakat kızının annesinin bu durumunu görünce etkilendiğini söyleyerek şöyle devam ediyor: “Kızıma söyledim ‘Sen kime istersen ona at’ dedim. O da gitti Ekrem İmamoğlu’na oy attı. Belediyeye gideceğim yakın zaman. Geçinemiyorum. Yardım isteyeceğim…”

‘Gençlerden Dolayı Oldu’

Şerife Teyze’nin arkadaşı ise ismini vermek istemiyor ama onun kadar kızgın değil. İmamoğlu’na oy verenleri, ‘nankör’ olarak tanımlıyor. Bu seçimde de AK Parti’ye oy verdiğini ifade eden söz konusu seçmen, “İmamoğlu geldi de ne oldu? Bizim milletimiz nankör. Bunlar geldi hazıra konacaklar şimdi. Sürekli AK Parti’ye laf atıyorlar. ‘Tek adam tek adam’ diyorlar. E tabii tek adam olacak. O kadar yol yaptı, hizmet etti… Şimdi İmamoğlu  mu yaptı bunları? Ama belediyede çoğunluk AK Parti’de. İstediği gibi çalışamayacak. Eyüp’e hizmet edilir yine. Gençlerden dolayı oldu. ‘Yeni birini deneyelim’ dediler. Denesinler bakalım. Nankör bunlar nankör” diyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.