• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

BAKAN BİLGİN;'EMEKLİLERE VERİLECEK ZAM ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK'

BAKAN BİLGİN;'EMEKLİLERE VERİLECEK ZAM ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı bir televizyon kanalında asgari ücretle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin asgari ücrete gerektiğinde ikinci ara zam yapılabileceğini belirtti.

 

Bilgin, asgari ücret, EYT, memur ve emekli maaşlarına zam başta olmak üzere merak edilen birçok konuda açıklamalarda bulundu. Emekli ve memura yapılacak zammın enflasyonun üzerinde olacağını kaydeden Bilgin, asgari ücretliler için de, gerekli görüldüğü takdirde yeni bir düzenlemeye gidilebileceğinin sinyalini verdi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarından önemli başlıklar şu şekilde:

TALEP EDİLEN RAKAM 8 BİN LİRAYDI 

Sendikaların mutlu olmasını beklemek kolay değil. Türk-İş daha önce 7750 küsür bir rakam açıklamıştı. Ona da açlık sınırı diyorlar. Kendileri belirliyorlar o sınırı. Birisi bir şey söylüyor, sonra tekrar ede ede doğruymuş gibi algılanıyor. Yoksulluk sınırı belirlemişler. 25 bin lira. 25 bin lirayı kaç kişi alıyor? Koca konfederasyonda bir kişi yok. Yoksulluk sınırı araştırması nasıl yapılır? Bunu yapmak için yöntem bilmek lazım, araştırma teknikleri bilmek lazım, istatistik bilmek lazım. Çalışma yaptırdım. Sokaktaki insanın beklentisi ile işçilerin meseleye bakışı farklılaşıyor. İşçiler Ankara, İstanbul ve İzmir'de 8 bin liranın üzerinde istediler. Türkiye ortalaması ise daha düşük. Talep edilen rakam 8 bin lira civarındaydı.

'SENDİKALAR 8 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMAYIN DEDİLER'

Bütün sendikalarla görüştüm. Bana gelen en önemli şey, dediler ki 'siz 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız.' İşçi sendikaları dedi. Neden, çünkü bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz. O zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler. Türkiye'de ilk kez burada söylüyorum. Sendikalar 8 binin çok üzerine çıkmayın dediler. Sendikalarımızın bu konuda daha pazarlıkçı, aktif olmaları için söylüyorum. Bazı konfederasyonlarımız 10 bin, 13 bin gibi rakamlar söylediler. Açıkladığımız asgari ücret makul bulundu. Asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 38.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GEREKİRSE MÜDAHALE YAPILIR

Sayın cumhurbaşkanımız emekçilerimizi enflasyon şartları karşısında koruyacak bir politika izliyor. Geçen sene nasıl temmuzda müdahale ettik. İhtiyaç olursa geçen seneki gibi yine müdahale yapılır.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA YAPILACAK ZAM, ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Çalışanların vergi dilimleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor. Memur ve emeklilere zam yapılırken bu sene de enflasyon farkı vereceğiz, zam enflasyonun üzerinde olacak. 

Bizim memur maaşlarıyla ilgili imzaladığımız madde var. Enflasyon farkını toplu sözleşmelerde veriyoruz. Bu sene de enflasyon üzerinde artış vereceğiz. Onu şimdi açıklamayayım. Son ay enflasyonu hesaplandıktan sonra belirleniyor. Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra ocak ayında belli olacak. Aralık ayında enflasyon düşüşü devam edecek. Biz tüm bunları değerlendirerek alım gücünü destekleyecek oranda karar vereceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.