• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ABD'YE SİHA TEPKİSİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ABD'YE SİHA TEPKİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Erdoğan basın açıklamasında Adil bir barışın kaybedeni olmaz'' diyerek bölgedeki tüm aktörlerin başısın tesis edilmesi için çağrıda bulundu.

 

TÜRKİYE'NİN İNSANSIZ HAVA ARACINI ABD DÜŞÜRÜYOR BUNU NE İLE DEĞERLENDİRECEĞİZ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında ABD'ye sert sözlerle yüklenerek; "ABD uçak gemisini İsrail'e gönderiyor. ABD'nin uçak gemisinin İsrail'de ne işi var? Suriye'de 20'nin üzerinde ABD üssü var. Suriye'de ABD üslerinin ne işi var? Ama Türkiye'nin insansız hava aracını ABD düşürüyor. Bunu yaparken bu Türkiye şu an NATO'da ABD'nin ortağı değil mi? Bunu ne ile değerlendireceğiz? İşine gelince ortak, işine gelince terör örgütlerini silahlandırıyor, eğitiyor, Suriye'yi orta doğuyu kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim. Adil bir dünyayı kuralım başka yolu yok."

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Bu yıl 4 milyar doları aşmasını beklediğimiz ikili ticaret hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik.

Terörle mücadelede uluslararası işbirliği ve ortak irade şarttır. Avusturya'dan bu minvalde daha yakın işbirliği bekliyoruz.

Gelecek sene iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yılını idrak edeceğiz.

Avrupa'nın bütünleşmesi, ancak Türkiye'nin birliğe tam üyeliği ile tamamlanacaktır. Tam üyelik dışındaki hiç bir alternatifi kabul etmeyeceğimizi özellikle vurguladım.

FİLİSTİN DEVLETİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda geç kaldığımız her gün, bölgemiz kan ve göz yaşı girdabından kurtulamayacaktır.

Bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha derinleştirecek adımdan imtina edilmesi şart"

ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ

Dün bir takım telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Bugün Putin ve Guterres ile de görüşeceğim.

Bu görüşmeleri Körfez ülkeleri dahil geliştirerek devam edeceğiz. Adil bir barışın kaybedeni olmaz' düsturuyla bölgede etkili tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Ateşe benzin dökmenin, hele hele sivilleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye bir faydası olmaz.

"GAZZE'YE SU ELEKTRİK VERİLMEMESİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI"

Altını çizmem gerekecek, kararlarımızı verirken adil karar vermemiz gerekiyor. Özellikle burada olaya sadece Hamas olarak bakarsak bu adil olmaz. Hamas'ın kaybı nedir, İsrail'in kaybı nedir buna baktığımızda ortada ciddi kayıp 750 ölüm var. İsrail tarafında da ölümler var. Buraya nasıl geldik? Bu bir günde mi oldu? Yıllardır bu işin bir bedeli oldu. Yıllardır sürekli olarak bu ölümlerle karşı karşıya kalındı. Şu anda Gazze'ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok. Hani insan hakları? İnsan hakları evrensel beyannamesinde siz suyu, elektriği kesemezsiniz. Şu an Gazze'de hastaneler ne durumda? Acımasızca hastaneler, ibadethaneler vuruluyor. ABD uçak gemisini İsrail'e gönderiyor. ABD'nin uçak gemisinin İsrail'de ne işi var? Uçak gemisinin etrafında botlarıyla uçaklarıyla Gazze'yi etrafını vurarak çok ciddi katliamlara adım atacak. Şu an bir şeyi açıklamak zorundayım.

ABD'YE SİHA TEPKİSİ

Suriye'de 20'nin üzerinde ABD üssü var. Suriye'de ABD üslerinin ne işi var? Ama Türkiye'nin insansız hava aracını ABD düşürüyor. Bunu yaparken bu Türkiye şu an NATO'da ABD'nin ortağı değil mi? Bunu ne ile değerlendireceğiz? İşine gelince ortak, işine gelince terör örgütlerini silahlandırıyor, eğitiyor, Suriye'yi orta doğuyu kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim. Adil bir dünyayı kuralım başka yolu yok.

Endişemiz çok çok büyük durumda. 1 haftada 15 günde bu işin biteceği kanaatinde değilim. Bölge liderleri ile dünya liderleri ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Nasıl arabuluculuk yaparız bunun gayreti içerisindeyiz. Temennimiz bir an önce bu savaşı durduralım ve bölge sükunete kavuşsun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.