• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN OPERASYON MESAJI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN OPERASYON MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan 11. Büyükelçilikler konferansında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında Suriye'deki terör örgütlerine değinerek ''gereken yapılmadığı takdirde ağır bedeller ödenir''dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 11'inci Büyükelçiler Konferansı kapsamında büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yemek verdi.

Programda büyükelçilere hitap eden Erdoğan, konferansın geniş bir istişare zemini sunduğunu ifade etti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunduğu dönemde büyükelçilere büyük önem verdiğini vurgulayan Erdoğan, bu yılki büyükelçiler konferansının temasının, 'sahada ve masada güçlü diplomasi' olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, 'Suriye'nin kuzeyindeki terör bataklığını kurutmak, ülkemizin en öncelikli meselesidir. Güney sınırımızda adeta kanser hücresi gibi büyüyen, müttefiklerimizin ağır silahlarıyla büyütülen bu yapı ortadan kalkmadıkça, Türkiye kendini emniyette hissedemez. Şayet bugün gerekeni yapmazsak, Allah korusun, yarın bunu daha ağır bedeller ödeyerek yapmak zorunda kalırız. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla başlattığımız süreci, inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli kurumların beklentileri artık karşılayamadığına dikkat çekti. Uluslararası toplumun geleceğini tehdit eden güvenlik ve terör gibi açlık temel problemlere kalıcı çözümler üretme kabiliyetini giderek kaybettiğini kaydeden Erdoğan, "Bugün bir yanda dijitalleşmeyi, ekonomik büyümeyi, obeziteyi konuşurken, diğer yanda 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Amerikalı siyasetçiler obeziteyle mücadeleyi, gıda israfını tartışırken; Somalili, Haitili, Gineli siyasetçiler, vatandaşlarının hayatına mal olan fakirliğe, yokluk ve çaresizliğe çözüm bulmaya çalışıyor. Dünyanın en zengin 60 kişisinin mal varlığını, toplam nüfusun yaklaşık yarısına, yani 3,6 milyar insana denk ise; burada bir sorun var demektir. 1 milyara yakın insan, çoğu gece aç olarak yatağa girerken, bir tarafta lüks, şatafat ve israf hakimse, burada bir sorun var demektir.

Terör örgütlerine yönelik çifte standart azalmak yerine yaygınlaşıyorsa, terör elebaşıları başkanlık saraylarında ağırlanıyorsa, Birleşmiş Milletler'de eli kanlı katilleri meşrulaştırmak özel bir çaba gerektiriyorsa, burada arızalı bir durum var demektir" dedi.

'VİCDAN PENCERESİNDEN BAKMAMIZ GEREKİYOR'

İnsana sadece insan olduğu için değer vermeyen bir anlayışın, küresel huzuru sağlamasının söz konusu olamayacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İletişimin bu kadar yaygınlaştığı, dünyanın küresel köye dönüştüğü böyle bir çağda, hiç kimse 'başkasından bana ne' deme lüksüne sahip değildir. Vicdanı olmayanın ne ahlakı, ne kutsalı, ne de ekseni-rotası, tutarlılığı olur. Bu vahim tablo karşısında hadiselere vicdan penceresinden bakmamız, akılcı politikalar üretmemiz gerekiyor. Türk diplomasisinin çerçevesini çizen, girişimci ve insani dış politika perspektifi, bu ihtiyacın ürünüdür" diye konuştu.

'TÜRKİYE İNİSİYATİF ALMAK ZORUNDADIR'

Erdoğan, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesinin, girişimci, aktif ve cesur dış politika vizyonuyla gerçeğe dönüşebileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye sadece kendi geleceği için değil, bölgesinin barış ve huzuru için de inisiyatif almak zorundadır. Son dönemde Suriye’de yaşadıklarımız bize sahada olmayanın, masada olamayacağı gerçeğini bir kez daha göstermiştir. Gerektiğinde diyalogla, gerektiğinde yumuşak güç unsurlarıyla, gerektiğinde zorlayıcı diplomasi araçlarıyla, gerektiğinde de fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.