• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

İŞKUR'A BAĞLI ÖZEL İSTİHDAM ŞİRKETLERİ EMEK SÖMÜRÜ ARACI MI?

İŞKUR'A BAĞLI ÖZEL İSTİHDAM ŞİRKETLERİ EMEK SÖMÜRÜ ARACI MI?
İşkur’a bağlı olan İstihdam ofisleri işsiz gençlere umut olmak yerine umut tacirliği yaparak işsiz yurttaşların emek sömürüsü aracı olarak çalışmakta…

9/6/2004 yılında faaliyete giren ve amaçları işsiz yurttaşlara iş bulmada aracılık olan istihdam şirketleri işsizlerin emek sömürüsü yapılan şirketlere dönüşerek işsiz yurttaşların sömürülmesine neden olacak şekilde çalışmalar yürütmeleri işsiz yurttaşların tepkilerine neden oluyor. İşkur bünyesinde özel sözleşmeler doğrultusunda iş verenden para alarak işsizlere iş bulmakta aracılık yapan istihdam şirketleri sözleşme etiğine uymayarak işsizleri mağdur etmeye devam ediyor.

Kariyer.com sitesinde binlerce iş başvuru arasında yer alan ve özel sekmesi bulunan istihdam şirketlerine kerhen başvuran işsiz yurttaşlar bu şirketler üzerinden iş görüşmelerine çağrıldıklarını ancak görüşme sonrasında işe alımlarının yapılmamasını belirterek bu şirketlerin devlet tarafından denetilmediğine vurgu yaparak, işsiz kalan vatandaşların emek sömürüsüne neden olduğunu ifade ettiler.

Sosyal medyada binlerce işsiz gencin şikayetine rağmen bu gün kadar herhangi bir yaptırımın uygulanmadığına dikkat çeken işsiz vatandaşlar, istihdam şirketlerinin işsize iş vermekten çok uzak sadece kendi şirketlerine para kazanmayı amaçlayan firmalara dönüştürüldüğünü ifade ederek devletin bu konuda acil önlem alması gerektiğini belirttiler.

4 Üniversite Bitirdim 2 Yıldır İşsizim 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalar yapan işsiz vatandaş özel istihdam ofisleri aracılığıyla iş başvurusunun kabul edildiğini belirterek şöyle dedi; Kariyer.com sitesinden iş ilanı başvurusu yaptım.Bir firma bana geri dönüş yaparak işe alımla ilgili görüşmek istediğini belirtti. Randevu verdiler. Avrupa yakasında olan bu firmaya görüşmeye gittim.Başta aracı kurum tarafından gönderildiğimi söylemediler. Görüşme gerçekleşti ancak iş alanımla ilgili açık bir bölümün şu an için geçerli olmadığı söylenerek geri gönderildim.Pozisyon açık olduğunda geri dönüş yapacaklarını belirtmelerine rağmen 2 yıldır geri dönüş yapılmış değil. Benim gibi işsiz olan bir çok kişi aynı istihdam ofisleri tarafından aranıp iş görüşmelerine gönderiliyor.Ama iş verilmiyor.İşsiz gençlerin umutlarıyla oynanıyor.diyerek şikayetini belirtti.

İşe Alınacağım Söylendi Görüşmeden Bir Sonuç Çıkmadı

Bir başka işsiz vatandaş aynı mağduriyeti yaşadığını ifade ederek şöyle dedi;Bir yıldır işsizim başvurmadığım iş ilanı kalmadı. Ben de aracı bir kurum olduğu söylenen istihdam şirketi aracılığı ile görüşmeye çağrıldım.Firmayla görüşme sonrasında bazı kurslara katılmam gerektiği belirtildi. Kurslara katıldım işe alınmayı beklerken firmanın bünyesinde çalışacak olan kişilerin geçici süre için işe alınacakları söylendi.Ben de kabul etmedim geçici işe alınacaksak neden en baştan bize bu söylenmedi? İşsiz vatandaşlar bu kurumların eğlencesi mi? diyerek şikayetçi oldu.

İŞKUR’UN ÖZEL İSTİHDAM  TANIMI

Özel İstihdam Büroları, özel hukukun koruması altında ve belirli bir sözleşme çerçevesinde işe yerleştirme faaliyeti karşılığı sadece işverenden ücret alarak, iş arayandan herhangi bir ücret ya da komisyon almaksızın, Türkiye İş Kurumundan yetki almak şartıyla, işgücü piyasasında iş arayanlarla eleman arayanlar arasında, bir işyerinde veya 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile en etkin şekilde aracılık hizmeti sağlayan gerçek ya da tüzel kişilerdir.

Haber/ Hatice ODABAŞ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.