• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

ŞARTLI SALIVERME AF YASASI 130 BİN MAHKUMA ÖZGÜRLÜK VERECEK

ŞARTLI SALIVERME AF YASASI 130 BİN MAHKUMA ÖZGÜRLÜK VERECEK
AK Parti kurmayları tarafından yeni düzenlenen ceza infaz indirimi paketinin detayları netleşmeye başladı. Denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkması planlanan yeni yargı paketi kabul edilmesi halinde 130 bin mahkum denetimli serbestlikten yararlanacak

Yeni yargı paketi halihazırda cezaevinde olan mahkumları kapsıyor. Yeni çıkartılacak yargı düzenlemesi kanunu cezalarının bir bölümünü çeken mahkumların kalan cezalarını şartlı veya denetimli serbestlik adı altında cezaevi dışında tamamlamalarına olanak sağlayacak.

Mahkumların affedilmesine yönelik çıkartılacak yeni af tasarısına göre uyuşturucu,cinsel suçlar,Terör ve adam öldürme af tasarısında yer almayacak.

Denetimli Serbestlik Üst Sınırı 3 Yıl

Yılbaşından sonra Meclis’e getirilecek düzenleme ile denetimli serbestlikteki üst sınır da yeniden belirleniyor. Buna göre, hâlen 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi ‘Aldıkları cezanın yüzde 10’unun dışarıda geçirilmesi, ancak bu sürenin 3 yılı aşmaması’ şeklinde belirleniyor. İnfaz indirimi kapsamı dışında tutulan, ‘Terör, adam öldürme, cinsel suçlar, mükerrer suçlar ve uyuşturucu suçlarından’ ceza alanların, denetimli serbestlik konusundaki ‘genel düzenlemeden’ yararlanacakları belirtildi.

Bu suçları işleyenler, mevcut yasalara göre kalan cezalarının sadece bir yılını dışarda geçirebiliyorlar. Yeni yapılacak düzenlemeye göre ise kalan cezalarının son üç senesini dışarıda tamamlayacaklar. Bu durumda olanların sayısının 20 bin civarında olduğu kaydedildi.

Şartlı Salıverme 130 Bin Mahkumu Özgür Bırakacak

İnfaz sürelerinde yapılacak indirimden ve denetimli serbestlikteki üst sınırın üç seneye çıkması düzenlemesinden, 130 bin hükümlünün faydalanacağı bilgisi verildi. Ancak bu kişilerin tamamı aynı anda serbest kalmayacak. Yasada belirtilen cezaevinde kalma sürelerini tamamlayanlar, şartlı salıverme koşullarını da sağlamaları durumunda, kalan sürelerini cezaevi dışında tamamlama imkânına sahip olacak. Mesela 10 yıl hapis cezasına mahkûm olan birisi, yasa çıktığında 5 yıllık süreyi cezaevinde geçirmişse, kalan 5 yılını infaz indiriminden yararlanarak dışarda geçirebilecek. 10 yıllık cezanın beş yılını cezaevinde tamamlamayanlar ise önce bu 5 yılın dolmasını bekleyecek. Kanun çıktıktan sonra, infaz indiriminden yararlanarak, cezaevi dışında cezalarını tamamlayacakların sayısının ilk etapta 90-100 bin kişiyi bulabileceği belirtiliyor.

Erken Yaşta Evlilik Yaş Farkına Göre Değerlendirilecek

Ceza indirimi paketine girip girmeyeceği tartışılan erken yaştaki evlilikler nedeniyle ceza alanlarla ilgili de düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Edinilen bilgilere göre, salı günü yapılan grup toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan erken yaşta evlilik nedeniyle eşi hapiste olan bir aileyle görüştü. AKP’nin yaptığı çalışmaya göre, erken yaşta evlilikler nedeniyle verilen cezalar, yaş farkının 10’dan fazla olmaması şartıyla, indirim kapsamına alınacak

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.