• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE EK ZAM GELECEK Mİ?

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE EK ZAM GELECEK Mİ?
TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon oranı sonrasında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37.57 oranında zam yapıldı. Kök maaşlara yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda maaşların enflasyon altında kalacağı ifade edildi.

 

EMEKLİLERE EK ZAM YAPILACAK MI?

Aralık ayı enflasyonunun ardından emeklilerin maaşlarına yüzde 37.57'lik zam oranı kesinleşti. Ancak kök maaş nedeniyle aylıkları 7500 TL'ye tamamlanan, yani en düşük emekli maaşı alanlar ek zam olup olmayacağını merak ediyor?

 Uzman isim SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zamla ilgili masadaki seçenekleri aktardı.

Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkının yanında toplu sözleşmeden doğan oranın da eklenmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri arasında oluşan 11-12 puanlık fark sonrası ek zam beklentisi doğdu. 

Emeklilerin maaşlarında ek artışla ilgili olarak 3 ihtimali ortaya koyan Yılmaz, bunların seyyanen zam, refah payı ve kademeli zam olabileceğini söyledi.

Yılmaz refah payıyla ilgili, "Refah payı uygulamasının geçmiş dönemlerde de uygulandığını görmekteyiz. Hatırlayacak olursak bir önceki dönemde enflasyon %19,77 olarak belirlenmişti. Memur emeklilerimizde ise toplu sözleşmeden dolayı %17,55 olarak maaş farkı belirlenmişti ama her iki emekli grubumuza da aradaki farkı refah payı şeklinde %25’e tamamlanarak verilmişti. Hatta bir önceki dönemde de %30’a eşit şekilde tamamlanarak refah payı şeklinde verilmişti" dedi. 

Seyyanen zamma değinen Yılmaz, "Seyyanen zam verilmesi demek bütün SSK ve Bağkur emeklimize aynı rakamsal Türk lirası olarak verilecek parayı ifade etmektedir" ifadelerini kullandı. 

Yılmaz, kademeli zam seçeneğiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Kademeli artış en alt kesimde maaş alana yüzdelik olarak fazla, onun üzerinde maaş alana yüzdelik olarak biraz daha az şeklinde bir uygulama olursa bu da emekli maaşlarının belli bir noktada birleşmesi şeklinde bir sorun ortaya çıkarabilir. O zaman da emeklilerimiz içerisinde ‘’Ben 10 bin gün prim ödedim fakat diğeri 3600 gün prim ödedi emekli oldu, benimle aynı maaşı almaktadır’ şeklinde huzursuzluğa sebebiyet verecektir."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN İHTİMALLER

Yılmaz, en düşük emekli maaşı konusunda, "7500 TL alt sınır aylığının 10.000 TL veya 11.250 TL ye yükseltilmesi kamuoyunda konuşulmaktadır" ifadelerini kullandı. 

OCAK AYI MAAŞLARINA SADECE ENFLASYON FARKI YATACAK

Emekli  maaşlarına yönelik enflasyon farkı dışındaki düzenlemelerin maaşlara yansımasının ocak ayına yetişeceğini düşünmediğini ifade eden Yılmaz, "Ocak ayı maaşlarında sadece enflasyon farkı yatırılacak. Şubat maaşlarında ise kademeli zam, seyyanen zam, refah payı gibi bir düzenleme olacaksa bu şubat maaşlarına yetişir" ifadelerini kullandı. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.