• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

''TÜM TARİHİ İLE PENDİK'' KONFERANSI VATANDAŞLARDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

''TÜM TARİHİ İLE PENDİK'' KONFERANSI VATANDAŞLARDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Pendik Belediyesi Pendik'in tarihi geçmişini ayrıntılarıyla günümüze kadar aktaran Tarihçi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu' nu Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi'nde ağırladı.

Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferans vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Tarihçi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'nun titiz çalışmalarıyla Pendik'in tarihten günümüze kadar olan süreç masaya yatırılarak Pendik'in aslında balıkçı kasabası olarak hafızalara kazınmasının gerçekle örtüşmediği belirtilirken Pendik'in 1900 yılında ilk planlı şehirler arasında yerini aldığı aktarıldı.

2-20220609200356.jpg

Dr. Neval Konuk Halaçoğlu Pendik'te ilk inşa edilen Cami'nin 1909 yılında inşa edilen Selahattin Camii'si olduğunu ifade ederek bu camiinin Sultan Reşat tarafından yaptırılarak günümüze kadar ulaştığını  söyledi. 

Pendik'in göç alan bir ilçe olarak tarihte yer aldığını ifade eden Halaçoğlu savaş nedeniyle Balkanlardan göçe zorlanan  ilk mübadillerin Yanya, Drama ve Kavala'dan gelen mübadiller olduğunu belirtti. Halaçoğlu Pendik'in tarihine bakıldığında bu günkü İtfaiye Sokağı'nın bulunduğu yerde Hemoglabin üreten bir sağlık tesisi olduğunu bu tesislerde kan sayımı düşük olan vatandaşlara takviye yapılarak sağlıklarına kavuşturulduğunu belirtti. Halaçoğlu toplumda Manav olarak ifade edilen vatandaşlarla ilgili olarak ta; Manavların bu adla anılmasının nedeninin sadece sebze ve meyve üreterek geçimlerini sürdürmelerinden kaynaklı olduğunu belirtti. Halaçoğlu Pendik'in  tarihinde pehlivanlarıyla anılan ünlü bir ilçe olduğunu vurgulayarak bu pehlivanların Kurtköy Şıhlı'dan   çıktığını söyledi. 

Konferansa; Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, eşi Mehtap Cin, AK Parti Pendik Kadın Kolları Başkanı Şaduman Şeker ile çok sayıda vatandaşlar yer aldı. Konferans sonrası Tarihçi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'na plaketini veren Başkan Ahmet Cin Pendik'in tarihinin çok köklü bir geçmişe dayandığını ifade ederek bu bilgilerin toparlanmasında büyük emek sarf eden Halçoğlu'na teşekkür etti.

3-20220609200432.jpg

4-658.jpg5-376.jpg6-277.jpg7-164.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.