• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

UKRAYNA'DA HALKA METROLARA İNİN ÇAĞRISI

UKRAYNA'DA HALKA METROLARA İNİN ÇAĞRISI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından işgal edilen Ukrayna'da savaşın 2. günü'nde ölü sayıları artmaya devam ederken belediye başkanları halka metrolara inin çağrısı yaptı.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin, Rusya tarafından resmen tanınmasının ardından diplomatik gelişmeler yerini savaşa bıraktı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 25 Şubat'ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

13.18: Kharkiv belediye başkanı, yurttaşlara metro ve bodrumlar sığınmalarını söyledi

12.55: Rus medyası: Rusya, Kiev'e füze saldırısı düzenlediğini yalanladı. Ukrayna'nın Moskova'yı yerleşim bölgelerine saldırmakla suçlamasının ardından Rus haber ajansları bir savunma bakanlığı kaynağına  atıfta bulunarak.

12.53: Ukrayna Savunma Bakanlığı, "Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok” dedi. 

12.38: Rus zırhlısı, Ukrayna'nın başkenti Kiev/Obolon'da seyir halindeki sivil aracı ezdi.

12.26: Ukrayna'nın doğu şehri Kharkiv'te güçlü parlatmalar duyuldu.

12.09: Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hükümet binasına yakın bölgede ateş sesleri duyuldu.

12.07: Ukrayna nükleer ajansı tarafından yapılan açıklamada, Rusya kontroloündeki Çernobil nükleer santralinin bulunduğu bölgeden radyasyon seviyelerinin arttığı kaydedildi. Öte yandan cumhurbaşkanlığı danışmanları, Zelenskiy'in hâlâ başkent Kiev'de olduğunu söyledi.

11.50: İngiltere Başbakanı Johnson, parlamentoda Rusya'ya yaptırımları duyurduğu konuşmasında, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN) ve İsyan Ordusu'nun (UPA) meşhur sloganı 'Slava Ukrayni' (Yaşasın Ukrayna) sloganını attı.

11.34: Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'deki Yılan Adası'nın kontrolünü aldıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 82 Ukrayna askerinin teslim olduğu belirtildi. 

11.24: Rusya Savunma Bakanlığı, teslim olan tüm Ukraynalı askerler serbest bırakılacağını açıklayarak, çatışmalar sonrasında hepsinin evine gönderileceğini söyledi.

11.07: Rusya Savunma Bakanlığı: Çernobil santralinde kontrol sağladık

10.30: Fransa, Putin'in "Ukrayna'yı uluslar haritasından çıkarmak istediğini" söyledi.

10.30: Myanmar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını desteklediğini söyledi. 

10.26: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

10.07: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamını istediğini ancak ordunun başarısız olduğunu söyledi.

09.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, NATO üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinden savunma desteği istedi. Zelenski: "Rusya ile müzakere masasına oturmamız gerekiyor.Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Yeterli olmadığını gökyüzümüzde ve yerde görüyoruz."

09.27: Avrupa Birliği, Belarus yaptırımlarını 1 yıl daha uzattı

09.21: Ukrayna hükümet danışmanı Anton Herashchenko, Reuters'a yaptığı açıklamada bugünün en zor gün olacağını söyleyerek, Kiev'de tank saldırıları beklediklerini aktardı.

09.12: Ukrayna ordusu, Donetsk'teki Gorlovka'yı bombalamaya başladı.

09.11: Ukrayna Merkez Bankası, Rus rublesiyle işlemleri yasakladı.

08.56: Ukrayna'nın Luhansk yakınlarındaki Starobilsk kentinde meydana gelen bombardıman sonucu bazı yerleşim yerleri zarar gördü. Kurtarma ekipleri 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralı kurtarıldığını duyurdu.

8.25: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusya'nın saat 4'te füze saldırılarına yeniden başladığını, ancak birliklerinin çoğunun ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi. Öte yandan Zelenski, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yeterli olmadığını ifade etti.

08.16: Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde sirenler çalıyor.

KİEV'DE KONUTLARA ROKET İSABET ETTİ

06.38: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığını açıkladı

06.30: Ukrayna, Kiev'e saldıran bir Rus hava taşıtının vurulduğunu duyurdu. Uçağın düşerken binaya çarptığı belirtildi.

 

04.20: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu

01.50: Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını korumayı başardığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Yalnız bırakıldık

01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu.

00.57: Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'dan Rusya topraklarına en az 14 havan mermisinin geldiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre komitenin açıklamasında, "Şu anda Rostov Bölgesi'ne en az 14 havan mermisi düştüğü tespit edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölgesi Sınır İdaresi tarafından kullanılan bir tesis tahrip edildi. Bu bulgulara ilişkin soruşturma başlatıldı" dendi.

00.55: Rusya’nın Ukrayna’da saldırıları devam ederken, ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

00.31: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

 

00.19: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna ordusunun Batı'dan alınan modern silahları kullandığını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre, açıklama yapan Reznikov, "Partnerlerimizden aldığımız modern silahları aktif şekilde kullanıyoruz, yarın onlar (silahlar) daha fazla olacak" dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.

00.10: Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatma kararı alındı" dedi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

00.03: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

00.01: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Başkent Kiev'in yanı sıra bir çok kentte art arda patlamalar yaşandı. Rus ayrılıkçılarla Ukrayna güçlerinin Harkov’daki çatışmaları telefon kamerasına yansıdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.