• BIST 8718.11
  • Altın 2245.417
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.165
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

İTO:' AŞI KARŞITLIĞI ÇOCUKLARA YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR'

İTO:' AŞI KARŞITLIĞI ÇOCUKLARA YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR'
İstanbul Tabip Odası aşı karşıtlığının artması üzerine Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı. İTO çocukların aşılanması bakanlığın görevi olduğunu belirterek aşı reddine engel olacak yasaların bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.

İstanbul Tabip Odası (İTO), aşı karşıtlığına ilişkin açıklamada çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayılarının 2010 da 183 iken 2017 de 23 bine çıktığını belirterek çocukların ölümcül ve bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmasının Bakanlık görevi olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın bu görevi eksiksiz yerine getirmesi için, aşı reddine engel olacak yasaları çıkarmak zorunda olduğunun altı çizildi: “Sağlık ticarileştirilmesi politikalarına son verilmeli, kâr amacı olmayan ilaç ve aşı üretimine geçilmeli, herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti hedefiyle sosyal devlet anlayışına geri dönülmeli''dedi.

İTO’nun açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

 Aşı karşıtlarının iddialarını gözden geçirdiğimizde ilk olarak aşıların faydalı olmadığı görüşünün savunulduğunu görüyoruz. Çiçek gibi milyonların ölümüne yol açmış bir hastalığın çiçek aşısı uygulamasından sonra tamamen yok edilmesini nasıl izah edebilirsiniz? Bugün ölümcül seyredebilen kızamık, boğmaca, kuşpalazı (difteri), tetanoz, çocuk felci (polio) gibi hastalıkların en azından aşı programlarını tam uygulayan ülkelerde hiç görülmemesini nasıl açıklarsınız? Bu görüşün taraf bulmasında kendi kuşaklarında tam aşı uygulanan genç ebeveynlerin bu hastalıkları yaşamamış ve sonuçlarını görmemiş olmalarının rolü vardır.

AŞILARLA OTİZM ARASINDA BİR İLİŞKİ BULUNAMADI

Aşılar ile ilgili iddialardan bir diğeri de aşıların içeriğindeki alüminyum ve civanın çocuklara zarar verdiği, otizm ve hiperaktivite sendromlarına yol açtığı iddiasıdır. Sonradan özür dilenerek, yayımlandığı dergiden çıkarılan, hiçbir bilimsel kanıtı olmayan bir makaleden kaynaklanan bu iddia için onlarca çalışma yapılmış, en son 2015 yılında ABD’de 95 bin 727 çocukta yapılan araştırmada da kardeşi otizmli olduğu için daha yüksek risk grubunda olan çocuklarda bile aşılarla otizm arasında bir ilişki bulunamamıştır.

AŞILARA BAKIN ÖYLE KARAR VERİN TAVSİYESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ

Son yıllarda aşılara konulan alüminyum ve civa miktarları çok azaltılmıştır. Durum böyleyken ebeveynlere ‘aşıların içeriğine bakın da öyle karar verin’ diyen sözde araştırmacı yazarların sanki onlarca seçenek varmış gibi ailelere böyle bir tavsiyede bulunması da kabul edilemez.

 ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKININ İHLALİ

Çocuklarımızı kötü yönde etkileyebilecek hava kirliliği, su kirliliği, tarım ilaçları, hormonlarla kirletilmiş besin ürünleri, radyoaktivite, toplumsal sorunlar, savaşlar, sevgi ve ilgi yoksunluğu gibi onlarca sorun dururken bu hastalıkları onların yaşamı için çok önemli olan aşılara bağlamak, çocuklara yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Aşı oranlarının düşmesi sonucu yeniden salgınlara yol açacak enfeksiyon hastalıkları, çocuklarını aşılatmak isteyen ama henüz aşı zamanı gelmemiş bebeklerin de hastalanmalarına ve ölmelerine de yol açabilecektir, bu kuşkusuz çocukların yaşam hakkının ihlalidir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.