• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

AV.SERRA TAŞKÖPRÜ;''KADIN ACİZ BİR VARLIK OLARAK YETİŞTİRİLMEMELİDİR''

AV.SERRA TAŞKÖPRÜ;''KADIN ACİZ BİR VARLIK OLARAK  YETİŞTİRİLMEMELİDİR''
Ödüllü Yazar Av. Serra Taşköprü son dönemlerde yaşanan kadın cinayetleri ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Taşköprü kadınların aciz varlıklar olarak yetiştirilmesinin şiddet eylemlerinin artmasına neden olduğunu söyledi.

Av,Serra Taşköprü kadına yönelik artan cinayetlerin arkasında kız çocuklarının aciz olarak yetiştirilmesinin önemine dikkat çekerek kadınların aciz varlıklar olarak değil güçlü bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğini belirtti. Av. Serra Taşköprü her boşanmanın travma yaratmadığını ifade ederek boşanma sonrasında ebeveynlerin tutumu sağlıklı çocukların yetişmesine katkı sağladığını aksi takdirde sancılı boşanma sürecinin yaşanması halinde ise şiddeti körüklediğini söyledi.

4-031.JPG

Özgür İstanbul; Pandemi Boşanmalarını artmasını hızlandırdı mı? 

PANDEMİ SADECE BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Av. Serra Taşköprü;Elimizde bu yönde herhangi bir istatistik çalışma bulunmamakla birlikte salt pandemi yüzünden boşanmaların arttığını söylemek makul değildir. Pandemi boşanmaların artışında anca tetikleyici bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Son birkaç yıldır boşanmalarda ciddi artış görülmektedir ve pandemi boyunca bu artışın devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Az önce de belirttiğim üzere pandemi sadece bardağı taşıran son damla olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi giden ve mutlu evlilikler pandemiye yenik düşmemektedir hatta daha çok beraber zaman geçiren ve paylaşımda bulunan eşler bu durumda ilişkilerini daha çok sağlamlaştırmaktadır.

Özgür İstanbul: İnsanlar Neden Boşanmayı seçiyor?  

Av Serra Taşköprü; Eşler bazen beraberce bazen eşlerden biri boşanmayı tercih etmektedir. Kadının eskiye nazaran çok daha hem maddi hem manevi olarak güçlü durumda oluşu eşine tahammülünü azaltmakta ve birey olabilen kadın boşanmayı tercih edebilmektedir. Eşlerin ya da eşlerden birinin boşanmayı tercih etmesi birçok sebebin birarada oluşuyla daha çok ortaya çıkmaktadır. Boşanmaların eskiden anormal bir durum olarak sosyolojik açıdan yani toplumsal bazda değerlendirilmesinden boşanmaya yeltenme sık görülmemekteydi. Şimdilerde boşanma doğal ve normal olarak nitelendirildiğinden bu yönde karar alınması da kolaylaşmaktadır.

5-018.JPG

İNTİKAM ARAMA DÜŞÜNCESİ HAK ARAMA DÜŞÜNCESİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞTİR

Sebepler arasında cinsellikte yaşanan sorunlardan tutun ki cinselliğe bir süredir aşırı önem atfedildiği için bu anlamda sorun yaşayan eşler bu yönde yaşadıkları sorunları çözmek yerine boşanmayı tercih edebilmektedirler psikolojik şiddetin varlığı, fiziksel veya cinsel şiddetin baş göstermesi ile aldatma hikayeleriyle akrabalarla yaşanan sorunlar ve de en önemlisi sevgi ve saygının ve aşk evliliklerinde aşkın bitişi ve birbirine tahammülsüzlük halini ortaya koymaktadır. Maalesef intikam alma ve süründürme düşüncesi hak aramanın önüne geçerek sancılı geçen boşanma davalarına neden olmaktadır.

Özgür İstanbul; Boşanma sonrasında nafakaların ödenmediği iddia edilmekte konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Av. Serra Taşköprü;Boşanma davası sırasında tedbir nafakası ödemesi bile yapılması özellikle kadın lehine hükmedildiğinden erkeklerin bazılarına zul yani eziyet gelmektedir ki boşanma süreci kesin olarak sonlandığında bu özellikle genelde kadın yararına hükmedildiğinden erkeklerin bazılarına anlamsız ve gereksiz gelmekte ve bazı yanlış hakim kararları yüzünden bu yönde mağdur erkekler de ortaya çıkabilmektedir. Önemli olan burada kadını çalışan ve manevi olarak güçlü hale sokabilecek imkanların devletimizce tanınmasıdır.

Özgür İstanbul; Süresiz nafakaların ödenmesini nasıl karşılıyorsunuz?

YENİ YASAL DÜZENLEMELERİN YAPILMASI ŞARTTIR

Av. Serra Taşköprü;Ben hukukuçu, yazar ve her şeyden önce adil bir insan olma hedefi güttüğümden dolayı süresiz nafakayı doğru bulmuyorum. Kadının bir önceki sorunun cevabında belirttiğim üzere maddi ve manevi güçlendirilmesinden yanayım. Bunun için kız çocuk annelerine ve devletimize büyük sorumluluk düşmektedir ve yeni yasal düzenlemeler yapılması şarttır.

6-013.JPG

Özgür İstanbul; Nafakalara getirilmesi düşünülen yeni düzenlemeye katılıyor musunuz?

Av. Serra Taşköprü;Ne erkek ne kadın ki bence erkek kadın diye ayırım yapmadan insan diyerek bakışaçımızı bu yönde değiştirmemiz gerekmektedir. Yeni düzenlemelere katılıyorum ancak yeterli görmüyorum. Sosyologlara, sosyal hizmet uzmanlarına da gereken önemin felsefe mezunlarıyla birlikte verilmesini temenni ediyorum. Değişimin ve gelişimin yüzeysel değil kökten gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Özgür İstanbul; Boşanmanın taraflar ve çocuklar üzerinde etkileri nelerdir?

SANCILI BOŞANMA AİLE İÇİNDEKİ ŞİDDETİ ARTTIRMAKTADIR

Av.Serra Taşköprü;Boşanma evlilik gibi insani bir durumdur. Aile kavramını korumak adına bazı yaklaşımlar ve düzenlemeler aileyi bırakın korumayı aile içi şiddeti arttırmaktadır. Nasıl ki evlenirken nikah masasında taraflardan biri hayır derse evlenilemiyorsa boşanmada da taraflardan biri boşanmak istiyorsa boşanma gerçekleşmelidir. Çünkü diğer türlüsü sancılı boşanma davalarına ve aile içi şiddete yolaçmaktadır. İlişkilerin gönüllülük esasına dayalı olduğunu bilmeliyiz. Eşlerden biri eğer aklen ve ruhen evliliğin bitmesi yönünde boşanma davası açıp irade açıklaması yapıyorsa ve uzunca bir süre istikrarlı bir şekilde tüm çabalara rağmen boşanma iradesindeyse karşı taraf boşanmak istemese bile boşanma gerçekleşmelidir.

BOŞANMA HER ZAMAN TRAVMATİK SONUÇLAR DOĞURMAZ

Ayrıca benim kanımca evliliğin sevgi ve emek işi olduğu ortadayken tarafların gerçek niyetlerinin anlaşılması için evlilik sözleşmesi imzalanması elzemdir. Bir de boşanmayı taraflar istiyorsa tazminata ve sair durumlara beraber değil ayrı hükmedilerek boşanma gerçekleşmelidir. Çocuklar her gün aile içi şiddete ve sevgisizliğe ve de saygısızlığa şahit bırakılmamalıdır. Evlilik sevgi ve emekle yürüyebilen bir durumdur. O yüzden boşanma çocuklar için her zaman travmatik sonuçlar doğurmaz.

Kötü giden evlilik ve sancılı boşanma süreçleri esas çocuklar için travmatik sonuçlar doğurur. Burada ebeveynlerin duruşu ve yaklaşımı önemlidir. Nice boşanmış çiftlerin hayatta başarılı ve iyi çocukları vardır. Evlilik ve birarada yaşama sorun çözme becerisiyle de bağlantılıdır. Sorunsuz insan ve hayat olmaz. Sorun çözebilen taraflar evliliklerini birbirlerini gerçekten seviyorlarsa kurtarabilirler.

Özgür İstanbul; Son günlerde boşanma aşamasında olan kadınların eski eşleri tarafından öldürülmesinin altındaki sebepler nelerdir?

KADINLAR ACİZ VARLIKLAR OLARAK DEĞİL GÜÇLÜ BİREY OLARAK YETİŞTİRİLMELİDİR

Av. Serra Taşköprü; Kadınlar kadar erkeklerin de öldürüldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Tabii ki terkedilme ve paylaşamama duygusu erkeğin kadını öldürmesine yolaçabilmektedir. Sağlıksız sevgi anlayışı ve sağlıksız saygı duyuş buna temelde neden olmaktadır. Burada erkek çocuk annelerine ve devletimize çok iş düşüyor. İleride çok canlar yakacak diye büyütülen kayınvalidelerin gelinlerine uyguladıkları şiddet de gözden kaçırılmadan erkek kadın diye ayırtetmeden insan, canlı hakları diye adil düşünerek kadını korunmaya muhtaç ve aciz bir kişi olarak görmeden ve göstermeden başarabiliriz.

Aciz gördüğümüz takdirde kadının maddi ve manevi güçlü bir birey olmasının önüne geçmiş oluruz. Böylelikle kadınıın yanlış seçimler yapıp zarar görmesine sebebiyet vermiş de oluruz. Ya benimsin ya toprağın deyişinin kalıntıları ve izleri kadın cinayetlerine yolaçan en temel aşırı egoist bir duygudurum halidir.

Özgür İstanbul; Kadını koruyan yasaların uygulandığına inancınız var mı?

Av. Serra Taşköprü; Kadın güçlü bir birey olarak yetiştirilmelidir. Kadın kendisini koruyabilen bir kişi olarak büyütülmelidir. Kadını koruyan değil güçlü kılan esas yasalara ve onları yetiştiren ailelere ihtiyacımız vardır. Kadın aciz bir varlık olarak az önce de belirttiğim üzere gösterilmemeli ve görünmemelidir.

Sağlıklı,sevgi ve saygı diler mutlu evliliklerin olduğu bir toplumun varlığını bekler, kadının gücünü fark ettiği ve güçlendirildiği bir toplum düzeni dilerim.

 Röportaj; Hatice ODABAŞ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.