• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

AZERBAYCAN ZAFERİNİ KUTLUYOR; DAĞLIK KARABAĞ'DA ATEŞKES İLAN EDİLDİ

AZERBAYCAN ZAFERİNİ KUTLUYOR; DAĞLIK KARABAĞ'DA ATEŞKES İLAN EDİLDİ
Azerbaycan'a ait toprakların geri alınması için Ermenistan'la savaşa girilmesi sonrasında zafer Azerbaycan'ın oldu. Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan yenilgiyi kabul ettiklerini belirtti.

 

Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan'ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında; Azerbaycan'la anlaşma sağladıklarını belirterek; "Kendim ve ulusum için çok zor bir karar aldım. Rusya ve Azerbaycan başkanları ile Karabağ savaşını bitirmek için bir bildiri imzaladım. Yayınlanan bu açıklama ben ve halkımız için tarif edilmez şekilde acı vericidir" dedi. Öte yandan Paşinyan'ın Azerbaycan'la anlaşma yapması sonrasında Ermeniler Erivan'daki parlamento binasını basarak bir çok kişinin yaralanmasına neden oldular.

Ermenistan'ın yenilgiyi kabul etmesi ardından açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev;

”Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de aşağıdaki şartları kabul etmektedir. 10 Kasım 2020, Moskova saati ile saat 00.00 itibari ile Dağlık Karabağ’da ateşkesin ve bütün askeri operasyonun durdurulmasının kabulünü ilan ediyoruz. Bu bildiri uzun yıllar devam eden işgale son veriyor. Bu bildiri Laçın ve Kelbecer bölgelerinin kan dökülmeden geri verileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

İşte Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes bildirisi;

1. Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde 10 Kasım 2020 Moskova saatiyle saat 00.00'dan itibaren tam bir ateşkes sağlancaktır, çatışmalar sona erdirilecektir. Azerbaycan ve Ermenistan (bundan sonra taraflar olarak söz edilecek) mevcut pozisyonlarında duracaklardır. 

2. Ermenistan'ın kontolündeki Azerbaycan’a ait Ağdam ve Gazağ bölgesindeki alanlar, 20 Kasım 2020 tarihine kadar Azerbaycan tarafına iade edilecektir. 

3. Dağlık Karabağ'daki temas hattı boyunca ve Laçin Koridoru boyunca, Rusya Federasyonu barışı koruma birliği 1960 hafif silahlı asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 adet otomobil ve özel teçhizat konuşlandırılacaktır. 

4. Rusya Federasyonu barışı koruma birliği, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır.  Rusya Federasyonu barış gücünün bölgede kalma süresi 5 yıldır. Bu süre, taraflardan biri bu hükmün uygulanasına itirazını sürenin dolmasından 6 ay  önce bildirmediği sürece 5 yıl daha otomatik olarak uzayacaktır.

5. Anlaşmanın, çatışmanın taraflarınca uygulanmasını üzerindeki kontrolün etkinliğini artırmak amacıyla, ateşkesin kontrolü için bir ateşkes izleme merkezi konuşlandırılacaktır.

6. Ermenistan 15 Kasım 2020'ye kadar Azerbaycan’ın Kelbecer bölgesini, 1 Aralık 2020'ye kadar Laçin bölgesini iade edecektir. Laçin bölgesinin iadesi, Ermenistan-Dağlık Karabağ bağlantısını sağlayacak Laçin koridoru (5 km derinliğinde) bırakılarak yapılacaktır. Bu hüküm Şuşa şehrini etkilemeyecektir.

Tarafların kararı ile önümüzdeki 3 yıl içinde, Stepanakert-Ermenistan arasındaki yeni bağlantı yolunun inşası planı ve çalışmalarına karar verilecektir. Bu yolun açılmasının ardından Rus Barış gücün bu yeni hatta da konuşlandırılacaktır. 

Azerbaycan, Laçin Koridoru’ndaki her iki yönlü araç ve insan güvenliğini sağlamayı garanti eder.

7. Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler, buralara BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kontrolü altında döneceklerdir. 

8. Savaş esirleri, diğer tutuklular ve cenazelerin değişimi gerçekleşecektir.

9. Bölgedeki tüm ekonomik ve ulaştırma bağlantıları açılacaktır.  Ermenistan, vatandaşların, araçların ve yüklerin her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan'nın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaştırma bağlantıları sağlanacaktır. Ulaştırma bağlantılarının kontrolü, Rusya FSB’nin hudut hizmet organları tarafından  sağlanacaktır.

Tarafların anlaşmasıyla, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan’ın batı bölgelerinin bağlantısını sağlayan yeni ulaştırma hatlarının inşası sağlanacaktır. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.