• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

BANKLARDA YATARAK YURT ZAMLARINI PROTESTO EDEN GENÇLER GÖZALTINA ALINDI

BANKLARDA YATARAK YURT ZAMLARINI PROTESTO EDEN GENÇLER GÖZALTINA ALINDI
Türkiye genelinde yurt zamlarına karşı protesto eylemi başlatarak gençler gözaltına alındı. Kadıköy'de yurt zamlarına karşı banklarda yatma eylemi başlatan gençler yurt sorunun çözümü için eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler.

 

İstanbul’un ardından İzmir, Ankara, Kocaeli ve Gümüşhane’de de öğrenciler geceyi parklarda geçirdi.
Üniversiteli öğrenciler, yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma problemine dikkat çekmek için önceki gün akşam Ankara 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’nda çadır kurdu.

Ancak polis ekipleri daha sonra parka gelerek öğrencilerin kurdukları çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan yedi üniversite öğrencisi ‘parkı işgal ederek kanuna aykırı eylem yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına alındı.
İstanbul’da 3 gün önce Kadıköy’de başlattıkları eylem, Beşiktaş’ta Şairler Parkı’nda devam etti. Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, “Bütün gençleri, öğrencileri, kamuoyunu barınamayanların sesini büyütmeye çağırıyoruz” diyerek bu gece banklarda yatacaklarını duyurdu.

BU MESELE ÇÖZÜLENE KADAR BURADAN KALKMAYA NİYETİMİZ YOK

Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan beş öğrenci, konut ve yurtlarda yer bulamayınca, Cumhuriyet Parkı’nda oturma eylemi başlattı. Öğrenciler, “Bu mesele çözülene kadar buradan kalkma gibi bir niyetimiz yok” açıklamasını yaptı.

İzmirli gençler de geceyi Bornova Aşık Veysel Parkı’nda geçirdi. İzmir’de yüksek lisans öğrencisi olan Çiçek Yaman, “İzmir’de kirası 1000 TL olan daireler son 2 ay içinde bir anda 2 bin TL’ye çıktı. Evler öğrenciye zaten daha pahalı. Devlet yurtları zaten oldukça yetersiz var olan yurtların standartları çok düşük. 10 metrekare odaya 3 ranza koyuyorlar. Özel yurtlar ise insanların karşılayabileceği maliyetin çok üstünde” dedi.

ÖĞRENCİLERİN YEMEKHANE KARTLARINDA 1 TL VAR İNTİHARLAR ARTIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi olan Elif Yerlikaya da, "Fahiş kira ve yurt fiyatlarından dolayı evsiz ve yurtsuz kaldık. Devlet bize sokaklardan, banklardan başka çare bırakmadı. Artan kira fiyatlarına ve fahiş yurt fiyatlarına müdahale edilmediği için şu an bu durumdayız. Öğrencilerin yemekhane kartında 1 TL varken intihar ettiği bir ülkedeyiz. " diye konuştu.

FAKÜLTEDE UYUDUM EV BULAMADIM

Kocaeli Üniversitesi’ni kazanan ve kalacak yer bulamadığı için okulu bırakmak zorunda kalan ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise şunları söyledi: “Bugünü asla unutmam pazartesi sabah 10.00’da dersim vardı. Ev ve yurt bulamadığımdan fakültede uyudum. Bizim gücümüz bu fahiş yurt fiyatlarına ev kiralarına yetmedi bir gün fakültenin önünde uyudum ev bulamadım. Okulu bıraktım ve evime dönüyorum. Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var.”
Gümüşhane’de ise bir öğrenci ilginç bir eyleme imza attı. Gümüşhane Üniversitesi önünde yere yatak koyan bir genç, yerde yattığı anların fotoğrafını paylaştı.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.