• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

CHP PENDİK İLÇE HUKUK KOMİSYONU'NDAN BASIN BİLDİRİSİ

CHP PENDİK İLÇE HUKUK KOMİSYONU'NDAN BASIN BİLDİRİSİ
CHP Pendik Hukuk Komisyonu Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına uymamasıyla ilişkin basın bildirisi yayımladı.

 

Anayasal düzenin yok edilmesine sessiz kalmayacağız

CHP Pendik İlçe Hukuk Komisyonu tarafından yapılan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi;CHP Pendik İlçe Hukuk Komisyonu üyesi hukukçular olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin “Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında soruşturma açılması için suç duyurusunda bulunmasına” ilişkin kararına duyarsız kalmamız mümkün değildir.

Bu hukuksuz ve kabul edilemez Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı, Anayasa’nın 153. Maddesinde açıkça ifade edilen “Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayacağına ilişkin hükme” kesinlikle aykırıdır.

Hukuk eğitimi alan ve yıllarca pratik hukuk alanında çalışan tecrübeli Yargıtay 3. Ceza Dairesi yargıçlarının bu “temel hukuk bilgisi”nden haberdar olmadıkları düşünülemez. Öyleyse, bu “hukuksuz” kararın tek açıklaması olabilir: bu karar “Gezi olaylarını şahsi mesele haline getiren yürütmenin başı tarafından aldırılmış bir karardır” ve/veya “Anayasa Mahkemesi’ni ayak bağı olarak gören iktidarın, Anayasayı değiştirmek için bir kamuoyu oluşturma çabasında Yargıtay’ın kullanılmasıdır”. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Adalet Bakanı’nın açıklamaları bu kaanatimizi doğrular niteliktedir.

Türkiye’nin acil ihtiyacı, yeni bir anayasa değişikliği değildir. Mevcut anayasaya hükümlerine dahi uymayan iktidarın “demokratik yeni bir anayasa” yapma çağrısı samimiyetten uzaktır. İktidarın her geçen gün demokrasiden uzaklaşan yönetim anlayışına uygun yeni bir anayasa değişikliği toplumsal barışı ve anayasal düzeni tamamen ortadan kaldıracak riskler taşımaktadır.

İktidarın küçük hesaplar uğruna, devleti ve hukuk düzenini yok edecek kadar büyük bir tehlikeye attığını görmek bizleri endişelendirmekte ve üzmektedir. Demokratik hukuk kurallarına dayanmayan bir devletin, devlet olması; vatandaşlarının da mutlu ve huzurlu olması mümkün değildir.

Önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri, sonrasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri, açık anayasal kuralı çiğneyerek, toplumsal barışı ve demokratik hukuk devlet düzenini bozmuşlardır. Anayasal düzenin bozulması ve buna iktidar tarafından göz yumulması kabul edilemez. Bu kararın aldırılması veya bu hukuksuz karara destek olunması, iktidarın “bindiği dalı” kesmesidir. Çünkü hiçbir kamu otoritesi, anayasadan almadığı bir yetkiyi kullanamaz.

Biz “hukukun üstünlüğünü” savunan sosyal demokrat avukatlar olarak öncelikle Anayasa Mahkemesi kararına uyularak Hatay Milletvekili Can Atalay’ın derhal serbest bırakılmasını; bu karara uymayan yargıçlar ile ilgili “görevden el çektirme talepli” disiplin işlemleri başlatılarak, ceza soruşturması açılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, başta Anayasa’yı korumakla görevli Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nın bu hukuksuzluğa destek çıkmaktan biran önce vazgeçmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

CHP Pendik İlçesi Başkanlığı Hukuk Komisyonu

Başkan Av. Serpil Uyanık Bilaloğlu

İlçe Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu  Başkan Yardımcısı Av. Güler Güney Ünsal

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.