• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

EYT DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ YENİ GELİŞME; 4 MADDE AÇIKLANDI

EYT DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ YENİ GELİŞME; 4 MADDE AÇIKLANDI
Yaklaşık 2 milyonu aşkın vatandaşın emekli olabilmesinin önünü açan EYT düzenlemesi meclise geldi. EYT düzenlemesiyle alınan kararlar 4 ana başlık altında toplanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

2 milyon 250 bine yakın kişinin 2023 yılında emekliliğe hak kazanacağını söyleyen, AK Partili Akbaşoğlu, "Emekli olmak kendi iradeleri dahilinde olacak.

Prim günü ve sigortalılık süresini dolduran bütün çalışanlar emekliliğe hak kazanacak. En geç haftaya salı veya çarşamba günü yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayında yasalaşarak yürürlüğe girmesinden itibaren çalışanlar ister e-devlet'ten ister sosyal güvenlik kurumuna veya çalışılan kuruma müracatlarla taleplerini ortay koyabilirler. Mart itibarıyla bütün emekliler maaşlarını almaya hak sahibi olacaktır. Bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın." dedi.

İşte düzenlemedeki o 4 madde;EYT düzenlemesi 4 maddeden oluşan bir teklif. İki madde esasa ilişkin, biri yürürlüğe, birisi de yürütmeye ilişkin toplam 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has, yalın, sade, uygulanabilirliği basit ve en genel en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.

1 MADDE;PRİM VE ÇALIŞMA GÜNÜ DOLDURAN EMEKLİ OLACAK

Bu konuda özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konu ile ilgili. Aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster Bağkur'lu, ister SSK'lı, ister emekli sandığı hangi noktada olursa olsun bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe kavuşmuş olacak. 8 Eylül 1999 bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999'dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek. 

2 MADDE; ÇALIŞAN EMEKLİ İÇİN 5 PUAN DESTEK PRİMİ VERİLECEK

İkinci olarak, bu konuda çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içerisinde bunun devam etmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işçimizin de, işverenimizin de, işyerimizin de lehine sonuçlar doğurabilmesi amacıyla biz bu konuda sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazinemiz üstleniyor ve bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

3 MADDE; TAŞERONDAN KADROYA GEÇENE EMEKLİLİK ŞARTI KALKIYOR 

Üçüncü olarak da, düzenlememiz özellikle bir başka sözümüzün yerine gelmesi münasebeti ile taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile bu konuda daimi statüye işçi statüsüne geçen bütün yüz binlerce arkadaşımız, çalışanlarımız ile ilgili bir düzenlemede bulunuyoruz. Buna göre 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 ve 24. maddesinde düzenlenen ve emekliliğe hak kazanıldığı takdirde bu kardeşlerimizin zorunlu olarak iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçin bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz. Dolayısıyla bu konuda yüz binlerce insanımızın da bu konuda zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında ortadan kaldırmış oluyoruz.

4 MADDE; YAŞ ŞARTINI ORTADAN KALDIRIYORUZ

Yürürlükteki mevzuat dediğimde çok net. Bu konuda hangi statüdeyseniz, hangi prim sayısı geçerliyse yaş şartını ortadan kaldırıyoruz.

Kaynak/ Haber Golabal

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.