• BIST 10158.63
  • Altın 2470.889
  • Dolar 32.1326
  • Euro 34.9943
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

KORANAVİRÜS TÜRKİYE'DE; BAKAN VATANDAŞLARI UYARDI

KORANAVİRÜS TÜRKİYE'DE; BAKAN VATANDAŞLARI UYARDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de ilk koranavirüs vakasının tespit edildiğini belirterek vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

Çin'de ortaya çıkan ve 118 ülkeye hızla yayılan yeni tip koranavirüs İran başta olmak üzere İtalya'yı etkisi altına aldı. Covid 19 olarak bilinen virüs bu güne kadar 118 bin kişiye bulaşarak 4 bin 200 kişinin ölümüne neden oldu.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart'ta Türkiye'de ilk koranavirüs vakasının tespit edildiğini belirterek özellikle 60 yaş üstü vatandaşların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını istedi.

Koranavirüs bulaşan Türk hastanın Avrupa'dan döndüğünü ifade eden Koca hastanın genel durumunun iyi olduğunu söyledi.Fahrettin Koca vatandaşlara uyarılarda bulunarak zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkılmaması gerektiğini ifade etti.

Koca, hastanın bulunduğu şehre dair bilgi vermedi. Hastanın yüksek ateş ve öksürük bulgularının araştırılması sonucu teşhisin konduğunu söyleyen Koca, hastanın ailesinin ve yakın çevresinin de "gözetim altında olduğunu" kaydetti.

Bakan Koca, "İnsanların ülkeden ülkeye hareket halinde olduğu bir dünyada bazı sonuçları maalesef önlemek mümkün değil. Eğer dünyayla tamamen ilişkimizi kesmiş olsaydık, burada olmayabilirdik" dedi.

Koranavirüs ile İlgili Alınan Önlemler
Virüsle mücadele kapsamında ilk olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Konunun, tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliyor.

Sağlık Bakanlığı 10 Mart gecesi yaptığı yazılı açıklamayla, tüm personelin izinlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiğini duyurdu.

Açıklamada, "Covid-19 salgını sebebiyle Genel Müdürlüğümüz, merkez ve taşra teşkilatında çalışan tüm personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri iptal edilmiştir" denildi.

'14 gün kuralı' nedir?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, koronavirüs için alınan tedbirler kapsamında, yurt dışından son 14 gün içinde Türkiye'ye dönenlerin, ilk 14 günlerini evlerinde geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sorumluluk büyük, tedbirler çok basit. Lütfen uyalım" dedi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu: 

Yurttaşlar virüse karşı ne yapabilir?
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli
Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı)
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.