• BIST 10045.74
  • Altın 2403.313
  • Dolar 32.4563
  • Euro 34.6975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

MİLLET İTTİFAKI ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİNİ AÇIKLADI

MİLLET İTTİFAKI ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİNİ AÇIKLADI
6. Masa etrafında birleşen Millet ittifakı seçim öncesinde ortak mutabakatla hazırlanan hükümet programı metinin kamuoyu ile paylaştı. Metne göre cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek.

 

Millet İttifakı açıklanan metinde LGS sınavlarının kaldırılması başta olmak üzere üniversiteye giriş sınavlarının çoklu şekilde yapılmasını esas aldı. Kanal İstanbul Projesinin iptal edileceği metinde enflasyonun iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi hedefleniyor.

millet-ittifaki-ortak-politikalar-mutabakat-metni-ni-acikliyor-1119982-1.jpg

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden oluşan Millet İttifakı, bugün Ankara ATO Congresium’da 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı.

3 bin 100 kişilik salonda çok sayısa siyasetçi, demokratik kitle örgütleri ve meslek örgütleri temsilcileri yer aldı. Toplantıda Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin başlıklarına ilişkin videolara yer verildi.Millet İttifakı'nın 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde 9 ana başlık yer aldı. Bu başlıklar şöyle: 'Hukuk, Adalet, Yargı', 'Kamu Yönetimi', 'Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim', 'Ekonomi, Finans, İstihdam', 'Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm', 'Sektörel Politikalar', 'Eğitim ve Öğretim', 'Sosyal Politikalar', 'Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları'

75 alt başlığın yer aldığı metinde 2 binin üzerinde vaat sıralandı. Vaatlerden öne çıkanlar şöyle:

Cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralı getirilecek, seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek, siyasi partilere kapatma davası için TBMM'nin izni zorunlu hale getirilecek.

 Enflasyon iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye düşürülecek. Hayat pahalılığı sonlandırılacak.

 Kur Korumalı Mevduat'ta yeni hesap açılmayacak, mevcut hesaplar vadeleri sonunda kapatılacak.

 İtibar gerekçesiyle yapılan tüm gereksiz harcamalara son verilecek. Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü'ne taşınacak. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı saray, köşk ve yalılar halkın kullanımına açılacak.

 Yurttaşların her yerde güvenli, hızlı, ucuz ve sansürsüz internete erişimini sağlanacak, internet erişiminin üzerindeki vergiler indirilecek. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihazlar üzerindeki vergi yükü azaltılacak. 6-25 yaş arasındaki tüm öğrencilerilere ve gençlere aylık 5 GB internete bedava erişim sağlayanacak.

 LGS sınavı süreç içinde tamamen kaldırılacak. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunulacak.

 Kanal İstanbul Projesi göreve başlanıldığı gün iptal edilecek. Atatürk Havalimanı yeniden uçuşa uygun hale getirilecek.

 Gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son verilecek.

 Sığınmacıların mahalle, ilçe ve il bazında kontrolsüz yoğunlaşmalara erişmesine asla izin verilmeyecek. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin güvenli ve iç hukuk ile uluslararası hukuka göre mümkün olan en kısa süre içerisinde ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak.

Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ninin kamuoyuna duyurulmasının ardından 6 partinin genel başkanları, 240 sayfalık metin ile poz verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.