• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

SAĞLIK BAKANI KOCA;''3 MİLYON YURTTAŞ 3 DOZ SİNOVAC AŞISINI YAPTIRMADI''

SAĞLIK BAKANI KOCA;''3 MİLYON YURTTAŞ 3 DOZ SİNOVAC AŞISINI YAPTIRMADI''
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'nin aşılamadaki seviyenin düştüğünü belirterek 3 milyon yurttaşın 3 doz sinavoc aşısı olması gereken vatandaşların aşılarını yaptırmadığını belirtti.

3 MİLYON YURTTAŞ SİNOVAC AŞISINI YAPTIRMADI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz on ayda toplamda 55 milyon birinci doz, 48 milyon ikinci doz ve 11 milyon üçüncü doz aşı yapıldı. Uzmanlara göre toplum bağışıklığı sağlanamadı, sadece iki doz Sinovac aşısı olanlar ise artık aşısız sayılıyor.

İKİ DOZ AŞI OLANLAR AŞISIZ SAYILIYOR

BBC Türkçe'nin haberine göre; Türkiye'nin günlük aşılama oranında dramatik bir düşüş yaşandığını söyleyen uzmanlar, resmi verilere göre şu anda Türkiye'de günde yaklaşık 200 bin doz aşı yapıldığını ifade ediyor.

Bu sayının Ağustos ayında bir milyon dozdan fazla olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin aşılama oranında neredeyse beşte bir seviyesine gerilediği anlaşılıyor.

Nitekim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 31 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişi zamanı gelen üçüncü doz aşısını henüz yaptırmadı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, çalıştığı aile sağlığı merkezinde artık günde bir flakon (6 kişilik aşı paketi) bile aşı yapmadıklarını anlatıyor:

"Günde ortalama 12-13 flakon aşı yaparken, bugün bir flakon yapabilir miyiz endişe ediyoruz. Geçen gün altı kişiyi yan yana getiremedik, bekleyenleri gönderdik. Çünkü altı kişi bir araya gelmeden bu aşıları yapamıyoruz."

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları'na göre, toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için, en geç 3-4 ay içerisinde toplumun yüzde 70'inin aşılanabilmesi gerekiyordu ancak Türkiye, bu hedeften çok uzakta kaldı:

"Ocak ayında başlayan aşılama çalışmalarında yaklaşık 10 ayı geride bıraktık ve biz halen belli bir seviyeye ulaşamadık. İlk dozunu Ocak'ta olanlar halen aşılı sayılıyor. Aşılamada tam bir kaotik durum var."

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI SAĞLANAMADI

Koronavirüs salgını karşısında toplum bağışıklığının sağlanması, salgınla başa çıkabilmek için en önemli hedeflerden biri olarak görülüyor.

Ancak hem uzmanlar hem de Sağlık Bakanlığı'na göre, Türkiye'de henüz toplum bağışıklığı sağlanamadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.