• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Sakarya Arifiye YHT Hattı'nın Hatalı Yapıldığı Ortaya Çıktı

Sakarya Arifiye YHT Hattı'nın Hatalı Yapıldığı Ortaya Çıktı
Sakarya Arifiye’de, İstanbul-Ankara seferini yapan yüksek hızlı trende makinistin dikkati faciayı önledi. Olaya dair ayrıntılar ise açığa çıkmaya...

Sakarya Arifiye’de, İstanbul-Ankara seferini yapan yüksek hızlı trende makinistin dikkati faciayı önledi. Olaya dair ayrıntılar ise açığa çıkmaya başladı. TCDD’nin raporuna göre altının boşaldığı fark edilen demiryoluna ait menfezin hatalı yapıldığı ortaya çıktı.

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde 19 Haziran’da aşırı yağış nedeniyle durdurulan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine dair detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. İstanbul-Ankara seferini yapan YHT Arifiye-Bilecik arasında meydana gelen heyelan nedeniyle saatlerce hizmet dışı kaldı.

Söğütlüçeşme’den Ankara yönüne hareket eden tren aşırı yağış nedeniyle Arifiye’de durduruldu. Trendeki yolculara, “yoğun yağış nedeniyle yolun kapandığı, trenin bu nedenle durduğu” şeklinde anons yapıldı. Ancak gerçek ise tıpkı Çorlu’da olduğu gibi yağmurun tren raylarının altını boşaltmış olmasıydı. YHT’nin makinistleri de rayların altının boşaldığını anladı. Makinistlerin dikkati ve bölgeyi önceden bilmeleri sayesinde raylar üzerindeki su fark edilerek, tren durduruldu ve facia önlendi.

Derenin Kot Farkı Demiryolundan Yüksek

BirGün’ün dün manşetten duyurduğu haberin ardından altının boşaldığı fark edilen demiryoluna ait menfezin hatalı yapıldığı açığa çıktı. Ulaştığımız Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) geçen yılın ekim ayı tarihli Senelik Umumi Muayene Raporu’na göre;

  • Derenin kot farkı, demiryolundan yüksek.
  • Demiryolundaki menfez genişliği küçük, duvar kalınlığı ise ince.
  • Dere kotu menfezdeki akar kotun üstünde.

Bu yüzden de, derenin kabarmasıyla su demiryolunu kapladı. H1 olarak adlandırılan ilk demiryolundaki menfezin, karşı yönden sefer yapan trenlerin kullandığı yeni hattaki menfezden daha geniş çaplı olduğu kaydedildi.

Senelik Umumi Muayene Raporu’nda H1 olarak belirtilen menfezin 3×2 metre (altı metre) açıklığında olduğuna dikkat çekilerek, “Mevcut imalatın karşısına 2×2 metre prekast imalat ile geçiş yapılmıştır. Yeni hatta dubeşe (menfez genişliği) yetersiz” denildi: “2012 yılından sonra imal edilen menfezlerin duvar et kalınlıkları 35 santimetrenin altında olmaması gerekirken, yeni hattaki prekast menfezlerin tamamı 35 santimetrenin altında imal edilmiştir. Hatta bulunan köprü ve menfezlerin DSİ’nin 500 yıllık debi hesabına uygun olup olmadığı ile ilgili bilgi ve belge bulunmamaktadır.”

Reklam Yapılıyor Önlem Alınmıyor

Konuya dair konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, iktidarın hızlı trenler üzerinden propaganda yaptığına dikkat çekti, “Ama önlem alınmıyor” dedi. Bektaş, şöyle konuştu: “Çorlu’daki olayın bir benzerini gördük. Seçim propagandası hızlı tren üzerinden yapılıyor. Meydanlarda iyi yönlerini sunarak reklam yapılıyor ama düzeltmek de hükümetin işi.”

BTS Genel Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu ise şunları ifade etti: “TCDD’deki işlerde kontrol aşamalarında ciddi bir boşluk var. Bu anlamda işlerin birçoğunda bitmeden, standartta uygun olmadan açıldığını görüyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.