• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 21 °C

SOSYAL MEDYA VE ANDROİDLEŞEN YENİ İNSAN TÜRÜ

ANALİZ/ ODABAŞ

İnsan ilişkilerinin teknolojiyle bütünleşmesi sonucu yapay dostluklar başta olmak üzere, insanın daha fazla yalnızlaşmasını getirmiştir.

Sosyal medya flatformlarının mantar gibi türemesiyle başlayan yeni çağ türü bireylerin  gelişimi yerine düşünemeyen, üretemeyen, sorgulamayan, Andoridler yaratarak tek düze ruhsuz türlerin çoğalmasına neden olmuştur.

 Sanal medyanın erişilebilirliği nedeniyle tüm dünya genelini kapsayan yeni insan tanıma isteği çoğu zaman bireylerin kötücül olaylar yaşamalarına hak ihlallerinin sanal medya yoluyla zedelenmesine ve şantajlara sebep olabilecek tehlikeleri de beraberinde getirmiştir.

Milyonlarca ağa sahip olan sosyal medya yeni insan türünü yozlaştırarak bu platformların bağımlısı haline getirmiştir.

Anlık öfke patlamalarının en sık yaşandığı sosyal medya ağları insanın yüz yüze kurduğu ilişkilerinin ötesine geçerek birbirlerini tetikleyen öfke ve kandan beslenen yeni prototip  yaratarak dünya genelinde kaosa neden olabilecek tehlikeli türün doğmasına salık vermiştir.

 Sosyal medyanın sanal gerçekliğini gerçek yaşamla karıştıran milyonlarca yurttaş prototiplerin takındığı duyusal boşluklarla kitlesel iletişim sürdürme eğiliminde kalmaktadır.

Kişilerin  sevilme, beğenilme arzusunun sadece  ''Like''   butonlarınının çokluğuyla özdeşleştirildiği sosyal medya platformları insanoğlunu daha fazla sevgisiz,kılarak onun duyarsız kalmasına cansız  egosit bir materyale dönüştürmüştür.

İletişimin sanal medya yoluyla gerçekleştiren milyonlarca insan ikili ilişkilerini geri plana atarak suni arkadaşların beğenilerine kendi türüne uygun olmayan yeni ve sahte bir sevgi türünü ortaya koymuştur.

Yeni Andorid türüne hızlı geçiş sağlamakta ustalaşan insanoğlu sosyal medyanın hızıyla  birlikte kendisinin de evrimleştirildiğini var sayarak sanal ağların kölesi haline gelmiştir.

Konuşma türünün dejenere olduğu,insanların birbirlerine saygı göstermediği, kirli dilin sürekli aktifleştiği sanal medyada günün çoğunluğunu geçiren yeni prototip türü yapaylığın büyüsüne kapılarak kendisiyle birlikte gerçeklik duygusunu da yitirmiştir.

Öte yandan sanal medya platformları toplumun görünmeyen öteki yüzü olarak ta karşımıza çıkmaktadır. Toplumdaki şiddet eğilimleri başta olmak üzere kullanılan dil ve içerikler de sosyolojik olarak veri tabanına dönüşmesine neden olabilmektedir.

Kitlelerin duygu durum bozukluklarını açıkça ortaya konduğu bu platformlar bir ülkenin toplum yapısının  ana dinamiklerini  belirlediği gibi kitlesel  eğilimlerini de  açıkça analiz edip toplumun profilini ortaya koyabilmektedir.

İnsanın gerçeklikle tamamen bağının kopmasına onun yalnızlaşmasına neden olan sosyal medya platformları milyonlarca kullanıcıyı kendi türüne ihanet eden prototip haline dönüştürerek insani duygularının tamamen kaybedilmesine de sebep olmuştur.

Sürekli yeni algoritmalara entegre edilmeye çalışılan insan bütüncüllüğünü kaybedip yaratılan yeni ütopyaların birer kopyası haline gelmiştir.

Şimdi ise yepyeni bir algoritma ile sanal mutluluk sunan ''Metaverse'' adlı yapay dünya insanlığın karşısına çıkartılmıştır.

Bu yeni dünya ile ilgili Vikipedi'de şöyle bahsedilmektdir;''Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir''

''Metaverse'' adını taşıyan yeni dünyada istediğiniz alanları gezip dolaşabilecek, kendinize ait yeni bir dünya yaratarak  sözde arttırılmış gerçeklikle cihazlar yoluyla erişim hakkına kavuşacaksınız. 

Sanal dünya tarafından  ele geçirilen insan nesli kendi yarattığı nesnelerin tutsağı olup,özgürlüklerini kaybeden manyetik topluluğun yaratılmasının insanlık adına büyük bir buluş olduğuyla övünç duyan benlik algısını sanal mutluluğa tercih etmiş çevrimiçi  Android'lere dönüştürmüştür...

Bu yazı toplam 2671 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.