• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

DÖVME HER TOPLUMUN KÜLTÜRÜNDE OLAN BİR SANATTIR

DÖVME HER TOPLUMUN KÜLTÜRÜNDE OLAN BİR SANATTIR
Son dönemlerde özellikle gençler tarafından yoğun ilgi gören Dövme sanatı üzerine İsra Tüzün gazetemize açıklamalarda bulundu.

Özgür İstanbul Gazetesi: Bu işe nasıl başladın? Yetenekli olduğunu nasıl anladın?

İsra Tüzün: Hep çizim yapıyordum okul zamanlarından beri, özellikle derse odaklanamadığım anlarda kendimi resim çizerken buluyordum. Yetenekli olduğumu herhangi bir ders almadan çizim yapabildiğimde fark ettim sonrasında stüdyolarda çalışan arkadaşlarım vardı onların yaptıkları işlere ve işçiliğe bakıp dövme işçiliğinin nasıl olduğunu gözlemledim ve hoşuma gitti işimden arta kalan zamanlarda sürekli stüdyoya uğruyordum ve bu öğreticimin dikkatini çekti. Ona birkaç çalışmamı ve el işçiliğimi gösterdikten sonra yeteneğimin olduğunu anladı ve bu yolda önümü açmak için bana ücretsiz iki yıl boyunca eğitim verdi. Eğitimin sonunda kendi ekipmanımı alıp dövme yapmaya başladım.


Özgür İstanbul Gazetesi: Yapmayı sevdiğin, tarzı seninle bağdaşan dövme modellerinde sık kullandığın figürler var mı?

İsra Tüzün: Genelde dark çalışmaları seviyorum tarzımı daha iyi yansıttığını düşünüyorum. Bu alanda kullanmayı sevdiğim figürler ise kuru kafa vb şeyler oluyor. Bir müşterimin sırtına bu tarz bir tasarım yapmıştım sırt alanı çalışması daha zevkli bir alan çünkü geniş olduğu için çalışma sahası da  büyük oluyor o zamanda çok daha iyi tasarımlar ortaya çıkabiliyor.


Özgür İstanbul Gazetesi: Yapmaktan keyif almadığın bir dövme oldu mu?

İsra Tüzün: Kendine özgü olmayan çalışmalardan çok memnun olmuyorum hem kişi için hem benim için sanki birebir herkeste olan yaptırması modaymış gibi olan tasarımlar beni pek memnun etmiyor. Cover dövmelerde bu sorunu yaşıyorum genelde, yaptığı tasarımdan memnun olmayanlar o tasarımı kapatmak için yine en başta yaptırdığı tarza yakın çalışmaları vücutlarına işlemek istiyorlar bu duruma pek anlam veremesem de kişiyi kırmamak için yapıyorum.


Özgür İstanbul Gazetesi: Sağlık açısından bir sorun teşkil ediyor mu dövme yapımı? Hiç bu dövmeyi yaptırdım lakin derimde sağlık sorunları ortaya çıktı diyen birileri oldu mu?

İsra Tüzün: Dövme yapımından sonra sağlık sorunu yaşayan bir müşterim hiç olmadı. Bu iş tasarımcıda yani dövmecide biter aslında, sağlık sorunu dövme yapım alanının yeterince sterilize edilmemesinden ve boyanın kalitesiz olmasından oluşur. Tüm bunlara rağmen kişide bir enfeksiyon oluşmuşsa bu onun dövmeye yeterince iyi bakmamasından, temiz tutmamasından kaynaklanır. Kişi sağlık sorunu oluşturmak ve dövmesinin kalitesini düşürmek istemiyorsa mutlaka vazelini sürmeli ve yarasını kesinlikle kaşımamalıdır. Sonuçta bu az da olsa açık bir yara o yüzden orayı en az üç gün boyunca kremleyip temiz tutması gerekir tüm bunları yaparsa hiçbir sorunla karşılaşmaz.


Özgür İstanbul Gazetesi: Genelde daha önce hiç dövme yaptırmayan kişiler bunun çok acıyacağını düşünüyorlar ve bu yüzden dövme yapımına pek sıcak bakmıyorlar onları biraz cesaretlendirmek için ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

İsra Tüzün: Şimdi şu şekilde her insanın acı eşiği denen bir noktası vardır. Eğer bu eşik kişide yüksekse hiç acı hissetmez tam tersi olursa biraz acı hissedebilir yapılan bölgeye göre de değişiyor acı meselesi eğer tasarım çalışması kemiğe yakın bir bölgede gerçekleşiyorsa biraz acı duyabilir lakin canını çok yakacak şekilde büyük bir acı duyumsamaz. Genelde acımayan yerler kas bölgeleridir bu yüzden ilk kez dövme yaptırmak isteyenlere kaslardan tasarım yaptırmaya başlamalarını tavsiye ederim. Zaten dövme çalışmaları derinin üçüncü katmanına yapılır yani sinirlere ve kemiğe ulaşmaz o yüzden çokça büyük bir acı durumu oluşmaz.


Özgür İstanbul Gazetesi: Dövme sanatları tarihte ilk önce nasıl başladı?

İsra Tüzün: En başlarda kabilelerde başladı. Ekip üyeleri ve ailelerin onlardan bağımsız olan insanlara ‘’Bakın ben bu ekiptenim yada bu ailenin üyesiyim bu da işaretim’’ mentalitesinde oluşan bir algıydı. Aslında şuan kültürel anlamda ikiye ayrılmış durumda, kimisi ailesi ve bağlı olduğu ekibi göstermek için dövme tasarımları yaptırıyor, kimisi ise sadece sevdikleri yada taşıyabileceklerini düşündükleri resimleri vücutlarına işliyor. Aile mensubuna bağlı olduklarını gösteren en bilinmiş kişiler Yakuzalar ve bir çeteye yada ekibe bağlı olan insanlardır.



Özgür İstanbul Gazetesi: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder ve kariyerinizde başarılar dileriz.


Röportaj/ Mertkan ÖZDEMİR
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.